Eleccions 20-D

El debat a debat

Pedro Sánchez, Pablo Iglesias, Albert Rivera i Soraya Sáenz de Santamaría. ACN

Pedro Sánchez, Pablo Iglesias, Albert Rivera i Soraya Sáenz de Santamaría. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una de les eines de les societats de tots els temps per posar i contraposar idees i propostes en qualsevol àmbit, es consolida de manera inequívoca, en el debat com a eina per difondre, discutir proposar i contra proposar entre dues o més persones idees. La RAE fa una definició de “debatre” en la seva primera entrada com "dit de dues o més persones: Discutir un tema amb diferents opcions" una definició fàcil i comprensible per a qualsevol que sigui capaç de llegir-la.

Al fil d'aquesta definició tal clara i concisa que fa la RAE de la paraula debatre, i en un període on els debats entre polítics de tot encuny, es donen per tot arreu al país atès que estem immersos en les eleccions generals; les que l'hauran de canviar tot, segons els experts m'agradaria escriure aquest article contra els debats que s'han vingut donant en aquesta precampanya i ara en plena campanya.

El primer que he de dir contra el debat en aquestes eleccions, és trobo a faltar a Esquerra Unida, o UPyD en els debats en clau nacional, tenint en compte que tenen representació en congrés i mes enllà de les meves filies polítiques, crec que és injust que no estiguin allà per posar i contraposar idees i propostes polítiques, als que ara enarboren la bandera de la nova política. Crec que és una injustícia, que no estiguin allà, tot i que es legitima perquè els mitjans de comunicació privats, són independents a l'hora de decidir qui va als debats que ells munten.

En la meva opinió és un error el no portar a Esquerra Unida o UPyD a aquests debats a posar sobre la taula el seu projecte polític que segurament por aportar una visió diferent de la propostes donat que per una banda Izquierda Unida son obertament partidaris de la III República i la reobertura d’un procés constituent al país  i UPyD son partidaris de la re centralització de les competències de l’estat i crec que la resta de partits no estan ni en una ni en un altre posicionament a nivell nacional .

En segon lloc voldria dir que crec que en aquestos debats, hauria d’estar una representació dels nacionalistes, per que han de tenir veu pròpia als debats, per defensar-se dels atacs dels partits nacionalistes espanyols donat que en aquestes eleccions el un dels principals eixos es el nacionalisme, a traves de la legitima aposta soberanista del poble català, per això crec necessari fer un debat on els nacionalistes puguin expressar-se lliurament per tal dir el que pensen i defensar-lo davant de la resta i desmuntant el que a vegades poden ser mentides interessades.

En tercer lloc i donat que hi ha partits disposats a modificar la constitució, crec que seria necessari fer un debat exclusiu sobre les propostes de reforma constitucional per tal de que la gent tingui clar que es vol canviar de la nostra constitució, com  i per que raó, per tal de que quan l’elector vagi a votar tingui clar que farà el partit en aquest sentit donada la transcendència que pot tenir una modificació constitucional. Jo en aquest sentit he de deixar clar que el millor que podem fer amb la constitució del 78 es derogar-la i escriure una de nova, proclamant al III República Federal Espanyola..

El quart lloc, és una crítica directa al president del govern, el hauria de tenir l'obligació d'anar a quants debats es plantegin per explicar als ciutadans la seva gestió i contraposar els que proposen, perquè el és el president de tots els Espanyols i ha de donar la cara per la seva gestió, amagar-se darrere d'un plasma o anar a casa del senyor Osborne a que li facin una entrevista a la televisió  publica no val, tampoc val; que l'entrevistin els de 13 TV quan són més de dretes que el mateix Rajoy.

Crec que les excuses per no anar als debats, no són raonables ni creïbles, ja que pot estar 4 hores comentant un partit de futbol, però no pot anar fer un debat sobre política nacional perquè té una agenda atapeïda. Algú li hauria de recordar al senyor Rajoy, que cobra de l'erari com a president del govern i que en eleccions ha de donar la cara davant els ciutadans defensant la seva gestió en debats públics enfront dels que pretenen substituir-lo i sobretot davant els ciutadans i ciutadanes.

Però lamentablement no es pot espera més, d'un senyor que s'amagava darrera d'un plasma per no donar la cara davant la premsa; per no dir d' algú que creu que els espanyols li van creure quan va dir i ha redit en infinitat d'ocasions allò que "Espanya no havia estat rescatada", jo crec que només el senyor Rajoy creu això.

Pel que fa a la televisió publica  m'agradaria dir en aquest article que el programa del senyor Osborne , que faci les entrevistes al gener després de les eleccions per que això te pinta de publireportatge del moribund bipartidisme, que es troba a les portes de ser substituït per el nou bipartidisme de les forces emergents a tenor del que diuen les enquestes.

Jo per la meva part i ja per concloure, donada la idiosincràsia del nostre país el qual considero una nació de nacions i davant la perspectiva política actual, crec que el lògic, es fer una sèrie de debats que posin sobre la taula les propostes i contrapropostes que ens serveixin per votar a uns o altres en funció del que ens proposen, pel que crec important que estiguin tots els que tenen representació a la cambra i els que la pretenen tenir en aquest debat, per poder tenir una visió global de propostes, idees, reformes; seria interessant en aquest procés electoral fer un dels nacionalistes perquè ells des de la seva perspectiva ens donin la seva visió del projecte per a Espanya i les seves propostes i com he dit abans fer un debat sobre la reforma constitucional que volen fer.  Encara que crec que malauradament això no passarà.

M'agradaria tancar aquest article dient aquella frase que vaig escriure fa temps que diu, "No deixem a les parts mostrar-nos una part partidista del problema; observem tot amb una visió global" per poder fer-ho, als debats electorals crec que és necessari tenir un representant de cada partit que ens doni una visió partidista del problema, per tenir al final, una visió global.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local