Ple municipal

El govern sociovergent rebutja el pla de xoc social de l’oposició i aprova uns pressupostos conservadors

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Sense sorpreses. El govern sociovegent liderat per Pere Regull va donar l’esquena a les propostes de pla de xoc social i contra l’emergència social que els diferents grups de l’oposició d’esquerres van plantejar al Ple i gràcies a la majoria que formen amb Unió i el PSC van aprovar els pressupostos pel 2016.

El debat va centrar-se en l’abast dels comptes sociovergent per fer front a la situació social produïda per la crisi econòmica. En aquesta línia i malgrat que el govern va insistir en presentar que els pressupostos amplien les línies socials, sobretot els ajuts directes a les famílies, i amb la presentació d’un document amb 100 mesures socials, document que va ser criticat per ERC perquè més del 70% d’aquestes mesures no tenien el cost de la partida, i  perquè moltes de les actuacions ja són les que es fan des de les diferents àrees de l’ajuntament, l’oposició va fer una esmena coral per rebutjar-los per no anar prou endavant.

“Són uns pressupostos bons per una situació normal, però no vivim una situació normal. Per tant són uns comptes que no responen a les necessitats socials de la gent de Vilafranca”. Amb contundència la portaveu d’ERC Mònica Hill, va recordar que “després de les eleccions del maig Vilafranca va virar a l’esquerra passant de 4 a 8 regidors, però el pressupost segueix la línia conservadora i en prioritzar pagament del deute als bancs i les obres, que en ser valents per augmentar la inversió social”. Hill exposar les línies que “un govern d’ERC faria en un moment d’extrema complicació social com l’actual” i va centrar-ho en els cinc eixos que els republicans ja havien presentat anteriorment. En primer lloc fent un diagnòstic social a fons “actualment el pressupost es reparteix a partir de les necessitats econòmiques i a partir d’uns barems restrictius, podem tenir molt bones estadístiques però l’important és la quantitat de gent a la que es pot arribar” i va insistir en que “per això cal replantejar els barems i analitzar realment les necessitats socials actuals”. Hill va exposar que “cal no oblidar més enllà de les bosses de pobresa extrema i crònica, que actualment hi ha cada cop més treballadors pobres. La pobresa ja no només arriba a aquelles famílies sense feina o sense ingressos, arriba també a aquells que tot i treballar no poden fer front a les necessitats bàsiques” i va concloure que “aquests pressupostos no donen resposta a aquesta situació”.

El segon punt que va exposar Hill va ser la necessitat d’avançar en el programa de recollida selectiva porta a porta iniciant-lo al barri del Centre ja que “és el barri que no té l’opció de fer recollida selectiva”. ERC va valorar positivament que en aquest àmbit el govern acceptés alguna al·legació de les ordenances, però va trobar a faltar concreció i alhora manca de voluntat per avançar en la recollida selectiva porta a porta que en els pobles que es fa eleva el grau de reciclatge fins al 75%.

Durant el debat l’altre gran tema que va confrontar el govern sociovergent amb l’oposició d’esquerres va ser sobre els pisos buits que tenen grans tenedors a Vilafranca. L’oposició va presentar diverses propostes a les ordenances per tal que l’ajuntament via una taxa o sanció o aplicant el recàrrec del 50% de l’IBI a aquells habitatges que portin més de dos anys buits, penalitzi aquesta situació i gravi els grans tenedors d’habitatge. El govern fins al moment sempre ha mantingut que ‘és impossible’ fer accions en aquesta línia, malgrat que en el document de les 100 propostes sí que hi figurava però com va denunciar ERC “no deixa de ser una frase sense explicar com ho faran, quan sobre la taula tenen diverses propostes. I des de l’oposició el que volem és que es tiri endavant per la via que sigui”. Hill a més també va reclamar que es dobli el parc d’habitatges socials que l’Ajuntament té a disposició i que també es dobli el pressupost del programa Vilafranca Inclusió.

Els dos últims eixos que Hill va destacar van ser que es pagués el cost d’un any de seguretat social a aquelles petites i mitjanes empreses i comerços que contractin un treballador de forma indefinida per tal de moure un mercat laboral que encara pateix els efectes de la crisi econòmica. L’altre punt feia referència a una proposta de pressupostos participatius barri a barri per tal de potenciar la implicació de la ciutadania i les entitats. La portaveu republicana va etzibar al govern que “no creuen en la participació de la gent. El seu model és un ajuntament tancant i hermètic a la gent”.

Sense acord amb les inversions

L’oposició d’esquerres tampoc va aprovar les inversions de la proposta del govern que es centren en inertir més d’un milió d’euros per reformar l’antic hospital per ubicar-hi els serveis de l’ajuntament. En aquest punt des d’ERC es va criticar que “el moment per fer aquesta inversió no és ara, quan l’emergència social ha de ser la màxima prioritat”.

Hill va exposar en tot moment que les propostes d’ERC anaven lligades a una proposta de com aconseguir els recursos, per exemple en incorporar al pressupost part del romanent per destinar-ho al pla de xoc social enlloc d’invertir-ho en retorn del deute o en obres o també en reduir la inversió de l’antic Hospital per doblar els pisos per lloguer social.

Altres temes

Al Ple també es va nomenar els nous administradors que van rebre la felicitació de tots els grups i bons desitjos, i en especial el del regidor Pere Sàbat que va augurar “esperem que a l’encendre la tronada ho feu ja com als primers administradors de la República”. També es va debatre una moció de Vilafranca en Comú, que també van encapçalar CUP i ERC, sobre temes d’energia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local