![Esquerra Republicana](https://www.eixdiari.cat/resources/statics/erc-2-80.jpg)
-
Esquerra Republicana
-
ERC Vilafranca
- Vilafranca del Penedès
- 09-03-2016 18:37
Presentació de la proposta que es portarà al ple Municipal. Eix
Els republicans proposen un seguit de propostes per aprofundir en la transparència, el debat, la participació i el retriment de comptes, per i situar aquest àmbit com a prioritat política
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Totes les enquestes d’opinió apunten que la confiança entre les administracions, i contretament la política, i la ciutadania passen per un moment d’allunyament i de pèrdua de confiança. Davant d’aquesta situació diverses administracions estan reaccionant i intentant revertir aquesta tendència. En aquesta direcció està treballant ERC que al ple de Vilafranca de la setmana que ve presentarà una moció per aprofundir en la transparència, la participació, el debat i el retriment de comptes.
El text que els republicans portaran al ple municipal analitza els passos fets fins al moment com és la Llei de la Transparència, una llei que els ajuntaments ja han d’aplicar i que consisteix en fer pública tota la informació de forma clara al portal web sobre transparència.
ERC aplaudeix la tasca duta a terme, però proposen anar més enllà. “No es tracta de fer només allò que la llei marca com a imprescindible, sinó de creure’s de veritat que la transparència, la participació i el debat són elements essencials de tota democràcia i de la forma de governar per a la gent” va exposar Pere Sàbat regidor d’ERC a l’ajuntament i va recordar que durant la campanya van anunciar que si els republicans formaven part del govern crearien la regidoria de la transparència i farien, entre d’altres, dues audiències públiques a l’any per retre comptes amb la ciutadania, pressupostos participatius i fomentaríem les consultes populars. Aquestes mesures són segons el parer d’ERC “accions que situen la regeneració democràtica com a pilar i prioritat política del govern, cosa que amb la sociovergència no passa”.
Mònica Hill, portaveu republicana a l’ajuntament, va exposar algunes de les propostes per avançar en la transparència i el retriment de comptes, com per exemple la implementació d’una aplicació mòbil per fer seguiment de l’execució del pressupost municipal. Aquesta proposta vol “posar llum al dia a dia de l’ajuntament i permetre ser del tot transparent en l’execució de la gestió”. Aquest tipus d’aplicació ja s’està duent a terme a altres municipis on governa ERC.
Una altra mesura que inclou la moció és assegurar que es respongui en el termini màxim d’un mes totes les preguntes i demandes que arribin a l’ajuntament “cal una forma propera i eficient per relacionar-se amb la ciutadania”. I també promoure la creació de mecanismes de supervisió i d’atenció de queixes.
Un dels punts que s’introdueixen al text dels republicans és que en el portal de la transparència hi aparegui un llistat amb les aportacions econòmiques que reben les entitats de la vila “cal ser el màxim de transparents amb les subvencions i convenis. Considerem bàsica la tasca que fan les entitats de la vila, i per això cal el màxim zel perquè els criteris siguin clars i transparents”. I en aquest sentit, l’actual informació reflexada al portal no és prou clara, és dificultosa de trobar i tenir una visió clara de com s’han atorgat les subvencions.
Debat i participació directa
En els diferents plens municipals d’aquest mandat l’oposició ha fet evident sessió rere sessió la manca de voluntat del govern per debatre sobre els projectes de Vilafranca, així com, segons els republicans, el rebuig que els produeix qualsevol taula de participació o de treball. Em aquest punt Josep Àlvarez va detallar que aquesta situació “l’hem vist en diferents procediments com el tema l‘aprovació de les ordenances, el pressupost municipal, el tema del tanatori, la Taula de Treball Social, el debat sobre la tarificació social de l’escola de música, el cobriment de la llosa de la via del tren, etc”
Malgrat aquest enrocament, ERC proposa a la moció vol impulsar un debat anual sobre l’estat de la vila per poder analitzar la situació del municipi i poder valorar i debatre amb la ciutadania l’acció municipal del govern, el futur de la vila, les problemàtiques i les línies polítiques a dur a terme. “No és res estrambòtic, és un debat democràtic que fan moltes altres administracions i que serveix per marcar els objectius polítics i de treball. Pot aportar un espai de diàleg i de concertació entre els diferents grups, entitats i ciutadans i ciutadanes, que creiem molt interessant”.
La transparència i el retriment de comptes (obrir les dades públiques, obrir els plens, l’accés a la informació, elaboració d’informes, infografies i informar dels processos de presa de decisions ...) tenen l’objectiu de proporcionar eines perquè la gent pugui exercir el control i seguiment de les polítiques públiques, unes pràctiques que “que actualment no es donen a Vilafranca”.
Hill va exposar que els models sobre la participació del govern sociovergent i el d’ERC són molt diferents, ja que pels republicans “la transparència és el valor del bon govern i s’ha de garantir mitjançant compromisos vinculants i acompanyar-la de la mirada crítica de la ciutadania. La participació no és només estar informat del que passa al municipi sinó que, en les ciutats republicanes, ha d’assegurar també, i principalment tant la inclusió en l’agenda com la iniciativa ciutadana, la necessària deliberació de les polítiques públiques factibles i finalment, la seva validació”. Hill va afegir que “la participació està a l’inici, al mig i al final dels processos polítics i ha de ser flexible i incorporar necessàriament nous nodes de trobada amb representants electes, de la societat civil i de la ciutadania en general”.
Per això ERC proposa que es recuperi el Grup de Participació Ciutadana que es va impulsar en els projectes de pressupostos participatius del 2009 i 2010, però que a partir del 2011 el govern no ha tornat a reunir.
Per ERC, que durant la negociació dels pressupostos ja va fer una proposta per repensar el projecte de pressupostos participatius, implicar la ciutadania en l’elaboració dels pressupostos és un element clau per apropar a la ciutadania la tasca política. “Si s’obren finestres de participació la gent respon i augmenta el sentiment de comunitat i de treballar per la qüestió pública. Aquest ha de ser l’objectiu”. Des d’ERC es considera que limitar la participació i la informació a la ciutadania amb l’audiència pública que es fa pels pressupostos no és suficient i espera que el consens que va existir al 2008 es repeteixi aprovant la moció per impulsar de nou la participació ciutadana en els pressupostos.
Consultes ciutadanes
Una de les mesures que el govern ja podria activar, de fet des de fa anys, és la convocatòria d’una consulta ciutadana. En aquest sentit ERC aposta per exprimir el ROM i per estudiar conjuntament amb la resta de partits la conveniència d’introduir modificacions per avançar en la participació més directa de la ciutadania i fer més oberta l’acció política. Pere Sàbat va apuntar que “al final es tracta de voluntat política per fer les coses, diuen que la política és l’art de fer possible l’impossible, doncs això ha de ser senzill perquè ja és possible”. La línia d’actuació hauria de ser que “la democràcia no és votar només cada quatre anys”, almenys així ho entenen els regidors d’ERC i esperen que durant el mandat hi hagi l’acord suficient per fer aquest pas i consultar temes de gran importància directament a la població, com hagués pogut ser què s’hi fa a la llosa de l’AVE.
Per ERC l’objectiu és el de coconstruir les polítiques i el model de poble o ciutat amb els ciutadans. Situació molt llunyana, diuen, a la que estem vivint.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!