-
Esquerra Republicana
-
ERC Vilafranca
- Vilafranca del Penedès
- 23-01-2018 12:26
Presentació de la moció sobre l'escola catalana.. Eix
Els republicans defensen el model d’educació català, rebutgen les campanyes i la repressió contra els mestres i demanen centrar-se en les desigualtats socioeconòmiques per millorar els resultats educatius
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Des de la declaració de l’ex ministre espanyol José Ignacio Wert afirmant que el seu objectiu era “españolizar a los niños catalanes” fins als constants discursos de representants de Ciutadans i el PP contra el model d’escola catalana, són molts els intents per recentralitzar i intervenir la política educativa de Catalunya per eliminar el model català d’inclusió i cohesió social. Per aquests motius ERC presenta una moció al ple en suport a l’escola catalana.
Els republicans recorden que el model català d’escola ha estat avalat en múltiples ocasions per institucions europees, i que garanteix uns resultats acadèmics notables. De fet ERC remarca que segons els estudis PISA els alumnes catalans tenen millors notes en llengua castellana que els de la resta de l’Estat espanyol, unes dades que també es recullen en estudis realitzats pel ministeri d’educació. En aquest sentit lamenten les campanyes de manipulació que des del bloc de partits del 155 estan duent a terme per presentar les escoles catalanes com a espai d’adoctrinament. Per ERC aquest intent és totalment infundat i per exemple remarquen que «si tant manipulada és l’escola catalana, com és que Ciutadans és qui més vots va treure el passat 21D?».
Un dels elements que es destaca a la moció i al manifest de Som Escola és l’èxit que el model català ha aportat a la cohesió social del país i en la possibilitat d’aprendre les dues llengües oficials al país. En aquest sentit també es destaca que encara avui el català té menys coneixement en el conjunt de la població envers al castellà, un fet que invalida les mentides que PP i Ciutadans llencen contra la immersió lingüística, que d’altra banda és clau per garantir la igualtat d’oportunitats i l’ascensor social de tots els infants. En els estudis publicats sobre el model educatiu, es destaca que el que genera desigualtats i problemàtiques a l’hora d’assolir els coneixements, no és en cap cas la llengua que es parla, sinó el nivell socioeconòmic de les famílies. ERC remarca que és a partir de la inversió pública, en l’ampliació de la plantilla de mestres, en projectes innovadors als centres i en el reforçament de l’escola pública on es podrà avançar per reduir aquestes desigualtats. «Però aquest àmbit, el de les desigualtats socials és evident que no preocupa ni a PP ni a Ciutadans, ja que estan més preocupats per quina llengua es diu ‘bon dia’».
En els últims mesos de repressió asfixiant per part de l’Estat, s’ha situat als mestres al centre de la diana. Diverses denuncies per fomentar l’odi han estat entrades a jutjats i diversos docents han hagut de declarar davant dels jutges per respondre aquestes acusacions, sobretot centrades en com s’explicava l’1 d’octubre a les aules, un fet que és normal ja que els infants també reben informació sobre el que passa al món i han de poder debatre sobre tots els fets. Un debat que per exemple ha estat el protagonista a les aules dels Estats Units sens cap tipus de problema. Davant d’aquesta situació els representants d’ERC, que van estar acompanyats per diversos mestres i professors, van fer una defensa contundent de la professionalitat dels professors de l’escola catalana. «Són una estructura de país, els mestres han de ser un dels pilars de la societat, la seva feina és totalment imprescindible i ha de tenir un immens reconeixement social» i van afirmar que «tota societat que es vulgui lliure, culta i crítica ha de fomentar-ho a l’escola, una escola sense valors democràtics i cívics farà un mal servei a la societat».
Davant els atacs constants de l’escola pública, ERC ha presentat al ple la moció promoguda per la plataforma Som Escola per donar suport al manifest «Per la consolidació, protecció i millora del model educatiu català». En aquest sentit els republicans defensen que «cal fer República des de tots els àmbits, també des dels municipis treballant per consolidar el que ens fa ser un poble obert, inclusiu i dinàmic. L’aplicació de l’article 155 és un atac al model de societat cohesionada i oberta que tenim i volem construir i per això els partits estatals ataquen des dels seus perjudicis l’escola catalana que ha demostrat ser un model d’èxit inqüestionable». ERC espera que la moció s’aprovi amb una àmplia majoria i també proposarà que el Consell Escolar Municipal s’adhereixi al manifest de la plataforma educativa.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!