Pressupost municipal

El pressupost de 2020 acabarà als tribunals

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La reunió ordinària de febrer del Ple de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va tenir diversos punts d’importància, com les al·legacions als pressupostos, l’aprovació del protocol sobre violències sexuals a l’espai públic i el nou model de recollida de residus. Pel que fa a les al·legacions al pressupost, el govern va desestimar gran part d’aquestes, demostrant la poca consideració cap als treballadors i les treballadores de la casa. Segons va afirmar la regidora Ester Franco, “si s’han presentat aquestes al·legacions és, precisament, perquè el govern no compleix amb els mínims que se li demana a un govern quan ha de tractar amb les representants dels treballadors de la casa”.

Així doncs, per a la regidora, el fet que estimés en part algunes al·legacions, “és perquè no pot dir a viva veu que van fer els pressupostos saltant-se el conveni col·lectiu”. La decisió de desestimar la gran part de les al·legacions comportarà, segons va anunciar la secció sindical de CCOO a l’Ajuntament al seu butlletí, que els pressupostos acabin als tribunals. Tal com va afirmar la regidora de SOM VNG, “ja veurem si el pressupost de 2020 arriba a executar-se algun dia, o si l’han de refer per decisió d’una jutge o d’un jutge”.

Un ple marcat pel feminisme

El protocol de prevenció de les violències sexuals a l’espai públic va ser un altre dels aspectes destacats del ple. Aquest protocol, elaborat per la Bullanga Feminista, va rebre suport unànim de tots els grups del consistori. La regidora Ester Franco va voler agrair la feina a aquesta entitat i al moviment feminista per la seva feina, i per tot el procés d’elaboració que ha comptat amb sessions participatives. Per una altra banda, la regidora de SOM VNG va afegir que “la  responsabilitat  d’implementar aquest protocol no pot recaure  en  les  entitats. Encara que siguin part activa, és prioritari que el govern ho assumeixi com a una tasca pròpia, i que a l’hora d’elaborar els pressupostos ho tingui present”.

Un altre punt al ple sobre la lluita feminista va ser la moció presentada per l’Associació de Dones La Frontissa. En la moció es proposava que l’Ajuntament els dies 8 de març i 25 de novembre només programessin activitats relacionades amb aquestes dates. El que es buscava amb la proposta, que va ser aprovada per unanimitat, era que es donés la importància que es mereixen aquestes dues cites de la lluita feminista. Per a la regidora de SOM, tot i que ens els darrers anys el moviment ha aconseguit avenços i s’han conquerit drets, encara  queda molt a fer. “Són molts els aspectes en els que anem tard i avancen lentament”, va afegir.

El nou model de recollida de residus

Un dels punts polèmics, pel debat que va suscitar, va ser el canvi de model de recollida de residus proposat pel govern. El regidor de SOM VNG Enver Aznar va posar el focus en la necessitat de combatre l’emergència climàtica des de totes les vessants. Així doncs, tot i que pugui semblar que l’impacte d’aquesta mesura pugui ser petit, va remarcar quins resultats té el vell model de recollida i de gestió, recordant el que està passant ara mateix al País Basc, amb l’incident de l’abocador de Zaldibar. De la mateixa manera, va afirmar que “el model neoliberal ha portat a que grans empreses es forrin, que hi hagi irregularitats, que no es tracti bé a les treballadores i als treballadors, i en els casos més extrems a la introducció de les màfies en aquest negoci tan lucratiu que és el tractament de les escombraries”.

Tot i que SOM VNG va votar a favor de la proposta, Enver Aznar va fer dues exigències al govern. La primera, que faci molta pedagogia, i que arribi a tothom. “Tothom ha d’entendre que mesures com aquesta són necessàries, i que allà on es fa, les coses van millor”, va dir el regidor. La segona, que s’aposti per un model de gestió més eficient i barata com ho és la gestió directa. “Esperem que el govern compleixi amb el seu programa i amb el Pla d’Acció Municipal”, va afimirar. De moment ja hi ha dos estudis que asseguren que la gestió directa és més barata, i que això pot comportar un increment de personal i una millora en la maquinària, a banda d’una gestió més responsable i la possibilitat que les queixes de la ciutadania sigui ateses i resoltes. resoltes. Ara el que toca, va afirmar Enver Aznar, és que “el govern prengui una decisió clara i valenta, perquè ara mateix ningú sap quina és la seva intenció. I sobretot, qui ho vol saber són els treballadors de Valoriza, que estan sent menyspreats per l’empresa”, tot recordant que han convocat vaga pels dies de carnaval i solidaritzant-se amb la seva lluita.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local