Molí d'en Rovira

Un nou horitzó pel Molí d’en Rovira

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El passat 7 de febrer la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat va aprovar definitivament el Pla del Carrer Comerç, amb el suport unànime dels tècnics de l’administració catalana. Aquesta modificació del POUM posa fi a un període d’interinitat que dura des de l'any 2003. Fins a aquesta aprovació era impossible la concessió de llicències de grans obres, de grans rehabilitacions o per a canviar els usos del sòl. Per tant, a ningú se li escapa que aquest pla serà un gran estímul per al Molí d'en Rovira.

Per una banda, afronta reclamacions històriques dels veïns, com ara ampliar les voreres i guanyar espai als vehicles pesants que carreguen i descarreguen en aquest espai del barri. Per altra banda, el pla també serà un estímul econòmic, ja que millora les condicions per a ubicar comerços a peu de carrer. Tinguem en compte que actualment el 32% dels immobles afectats pel pla estan buits. Revitalitzar aquest espai transformarà positivament el barri. Per això ha estat tan celebrat per l'Associació de Veïns del Molí d'en Rovira.

El nou ordenament urbanístic també preveu la creació de nous espais verds i públics. Els carrers Doctor Janer, Mare Ràfols i Bisbe Estalella es transformaran en artèries verdes, connectant l’interior del barri amb el gran espai natural que cobrirà la llosa de la via, i s’obrirà una gran plaça central de més de 4.000 m2. També està previst que l’Ajuntament passi a disposar d'un espai de quasi 2.000 m2 per a fer-hi un equipament públic.

Tot aquest projecte d'obra pública va acompanyat d'unes millors condicions d’edificabilitat pels veïns del sector afectat. Això significa que el barri podrà acollir a més veïns que hi viuen actualment, posant en valor una de les zones més interessants de la vila, que combina residències i indústria del vi.

Cal destacar, però, que es preveu un increment molt discret per tal de mantenir la baixa densitat actual: es passarà dels 92 habitatges per hectàrea als 100. I això en un període de 12 anys. De tot aquest nou sostre edificable que es construeixi, el 30% haurà d'anar destinat a habitatges de protecció oficial, que serà cedit gratuïtament a l’Ajuntament.

Per tant, és del nostre parer que aquest és un pla que beneficiarà significativament el barri i el conjunt de la vila.

No podem parlar del Carrer Comerç sense referir-nos a les seves històriques naus i magatzems industrials del segle XIX. Aquests edificis tan significatius no tenien una protecció jurídica especial en el planejament actual. Però amb el nou pla passen a ser “edificis a conservar” de la vila i queda prohibit que s'hi facin grans obres d'alteració estructural. Entren al Catàleg de patrimoni històric de Vilafranca i són Béns Culturals d'Interès Local, des de l'aprovació i publicació del Pla.

Així doncs, l'aprovació del Pla del carrer Comerç és una fita molt important que permetrà revitalitzar un espai central de la vila i que plasma la visió a llarg termini d'una forma de fer política en positiu que dóna resultats i millora la vida del dia a dia dels vilafranquins.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local