-
Cartes a la direcció
-
Som VNG
- Vilanova i la Geltrú
- 07-07-2020 12:14
També acorda sumar Vilanova i la Geltrú a la campanya “Confinem els cotxes. Recuperem la ciutat”
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La reunió ordinària del mes de juliol va ser la primera presencial des de l’inici de la pandèmia. En aquesta ocasió, però, no es va realitzar a la casa consistorial, sinó a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. El nou emplaçament va viure un ple marcat per les mocions i l’inici de l’expedient per recuperar la gestió directa dels centres cívics de la ciutat. En aquest punt, tot i que SOM VNG va votar favorablement, la regidora Ester Franco va assenyalar que no es poden posar el risc els llocs de treball per una mala gestió, com va passar amb el servei de consergeria, i que es necessita una major transparència. Així doncs, va criticar la falta d’informació sobre els treballs de les comissions que s’han creat en els darrers mesos per la internalització d’altres serveis.
Ja en l’apartat de mocions va destacar la presentada per SOM VNG i el PSC per crear una comissió especial sobre el model d’atenció a la dependència i a la gent gran, que va sorgir de la proposta que Vilanova en Comú va presentar a tots els grups del consistori. Amb l’aprovació per unanimitat de la moció es crea una comissió que ha d’analitzar la gestió política i tècnica dels serveis d’atenció domiciliària i de les residències, abans i durant la pandèmia, així com ha d’elaborar propostes solucions i millores.
En aquesta comissió, a més dels grups municipals, hi podran participar professionals i entitats de l’àmbit sanitari, sociosanitari i gerontològic, així com representants de les treballadores i els treballadors de l’àmbit de l’atenció a la dependència i la gent gran i dels familiars afectats i que reben els serveis, i plataformes en defensa de la salut pública i dels drets de la gent gran.
Alguns dels problemes que s’han detectat, segons el portaveu de SOM VNG Enver Aznar, ha estat “la falta d’equips de protecció individual de les treballadores del sector, que ha representat i representa un gran perill per a elles i per a les persones residents”.
De la mateixa manera, per al regidor també “és un perill la precarietat que existeix, i que no es pot negar, i que representa un problema perquè amb precarietat, per més esforç i dedicació que hi posin, és impossible que hi hagi una atenció de qualitat”.
Per a SOM VNG, és necessari analitzar amb profunditat quina ha estat la gestió política i tècnica de les residències i de l’atenció domiciliària, no només amb aquesta pandèmia sinó també abans. I no només que es faci sobre la residència pública, sinó que es faci també sobre les privades. Així doncs, el regidor de la formació va expressar que “no podem explicar a la ciutadania què ha passat si fem només una fotografia dels darrers tres mesos i la presentem sense cap anàlisi estructural, sense arribar al fons de la qüestió que és el model”.
La ciutat es suma a la campanya “Confinem els cotxes. Recuperem la ciutat”
Una altra moció que va presentar el grup municipal va ser la proposta d’adhesió a la campanya a la que s’hi ha sumat moltes entitats i persones arreu del territori, i que vol fomentar una mobilitat activa i saludable. En la defensa de la moció, la regidora Ester Franco va explicar la sobre dimensió que té el vehicle privat en l’espai públic, “ocupant un 60% d’aquest, mentre que els desplaçaments en aquesta modalitat és només d’un 25%”. A més, també va explicar que “aquest 25% representa entre un 60 i un 80% de la contaminació de les ciutats”. Aquesta situació no només és perjudicial per a la salut, sinó que també representa un repartiment injust de l’espai públic.
El que es proposava amb aquesta moció, doncs, és corregir aquesta situació, fomentant la mobilitat activa -moure’s a peu o en bicicleta- i el transport públic, treballar per reduir l’ús del cotxe, així com invertir les prioritats que existeixen en la majoria dels carrers de la nostra ciutat. De la mateixa manera, per a la regidora Ester Franco, sumar-se com a ciutat a la campanya “Confinem els cotxes. Recuperem la ciutat” és una aposta per “una major conscienciació sobre les implicacions de l’actual model de mobilitat i d’espai públic, i la urgència d’un canvi”. En definitiva, que l’Ajuntament s’impliqui “per passar a un nou model de mobilitat més just, saludable i amable”.
Finalment, tot i l’elevat nombre d’abstencions, va sortir endavant la moció per crear una taxa covid19 a nivell europeu. Aquesta proposta neix d’una iniciativa de diversos eurodiputats que proposen una taxa a les grans fortunes per fer front a les conseqüències sanitàries, socials i econòmiques de la pandèmia. En un moment en el que creix la pobresa i els rics són cada vegada més rics, cal fer pagar la factura de la crisi als que mai els toca el rebre. Tal com va expressar Enver Aznar, “quan parlem de qui paga la factura d’aquesta crisi estem parlant si incrementem els ingressos amb aquest tipus de propostes, i fem justícia, o bé ho fem per la via de l’endeutament i de les retallades, com es va fer amb la crisi de 2008”. Entre els acords també hi havia incloure en les clàusules socials de contractació de l’Ajuntament l’exclusió de les empreses que tinguin seus a paradisos fiscals.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!