Literatura

Una promesa de juventud

Coberta de 'Una promesa de juventud' de Maria Reig. Eix

Coberta de 'Una promesa de juventud' de Maria Reig. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Eren internats d’alt nivell i amb voluntat d’erigir-se en espai d’educació de les elits socials, econòmiques i politiques. La novel·la transcórrer en dos d’aquets internats i la trama es centra en un grup de noies i nois que han de viure a més de les seves tasques acadèmiques amb el començament de la segona guerra mundial fet que trasbalsarà i crearà tensions en  la vida de molts d’aquells joves i també dels centres educatius.

Història que també analitza com es va viure en un indret on es reuneixen joves de bàndols enfrontats i com els va afectar sobretot a mesura que la guerra avançava implacable per Europa.

María Reig, escriptora nascuda a Barcelona, és llicenciada en Periodisme per la Universitat Complutense de Madrid i té un Màster en Direcció de Comunicació Corporativa per la EAE Business School.

Va ser als 12 anys quan Reig va descobrir la seva passió per l'escriptura, que descriu com un viatge cap a la imaginació. Un viatge en l'equipatge del qual sempre guarda una constant: la història.

L'apassiona la novel·la històrica i per això decideix emprendre la seva carrera literària en aquest camp amb la novel·la Papel y tinta, una obra de ficció històrica, ambientada al Madrid de principis del segle XX. En ella es barregen ingredients com el periodisme, la revolució de la dona, el misteri o l'amor. Una novel·la que mostra la voluntat d’una dona d’obrir-se pas en el món del periodisme quan era una professió exclusiva d’homes. A aquest debut literari li seguiria en 2020 Una promesa de juventud.

La novel·la comença quan la Caroline Eccleston una estudiant de doctorat a Òxford vol connectar amb alguna antiga alumna del Collegi suís de Santa Úrsula. Vol fer la seva tesi doctoral sobre aquestes selectes institucions educatives suïsses en el marc del conflicte bèl·lic de la segona guerra mundial i com aquesta va influir en un espai que compartien persones, noies i nois en la seva primera joventut de diversos països que es van enfrontar en la conflagració. Cadascun i cadascuna amb la seva particular visió del conflicte i també amb posicionament al voltant de les ideologies del moment.   

La Caroline comença aquesta investigació a conseqüència que un dels seus mentors el professor Burrell l’anima a seguir aquesta investigació que ell mateix havia començat a fer com a homenatge a la seva dona que s’havia graduat en una d’aquestes escoles.

La Caroline pot contactar amb una de les antigues alumnes  Charlotte Geiger, -que en realitat el seu cognom es Fournier però va agafar el del seu marit- que hi va estar forces anys i avui s’ha convertit en una dona d’una fortuna notable guanyada amb negocis immobiliaris i també amb negocis vinculats al món de l’art.

Les dues dones decideixen trobar-se a la ciutat de Zurich per poder entrevistar-se i així la Caroline podrà trobar la informació que li cal per poder tancar la seva investigació poder treure les corresponents conclusions i acabar amb el seu doctorat.

Les entrevistes entre la Sra. Geiger i la investigadora tenen un cert misteri i la Caroline s’adona que només li dona la informació que vol, que hi ha alguns elements que no s’expliquen, que s’amaguen i que van constituir elements cabdals en el tancament de l’escola de Sant Úrsula.

Entossudida en trobar aquets raons que no s’expliquen la Carolina és capbussa en trobar informacions, en visitar les escoles, en buscar elements novedosos en les hemeroteques que expliquen la situació de les escoles en els principis de la segona guerra mundial i busca també que va passar que fos tant greu  com perquè l’escola de Sant Úrsula, amb una llarga tradició decidís tancar durant un temps.

Santa Úrsula es va convertir en un dels internats més prestigiosos del món en el segle XX  la seva tradició ja venia del XIX però la consolidació de la reputació es perllonga en el temps. Allí acudien els fills de les elits de la societat internacional. Nois i noies de diferents parts del món que van haver de conviure en un moment on tot era conflicte. Els seus països estaven enfrontats i ells i elles havien de mantenir la necessària diplomàcia dins de l’escola malgrat els seus posicionaments ideològics i el de les seves famílies. Havien de conviure obligatòriament. Com es va viure  aquest procés? Suïssa era un lloc neutral però vivia en un estat pre bèl·lic amb les restriccions que això comportava a la mobilitat dels alumnes de l’escola. A més d’investigar tot això la Caroline volia saber el perquè Santa Úrsula va tancar a l’any 1940.

La novel·la té una llarga llista de personatges, la protagonista, la Caroline Eccleston va cedint el seu paper a la Charlotte Geiger i aquesta donarà pas a molts del protagonistes d’aquesta història, de tots aquets n’hi ha quatre que sobresurten especialment pels rols que els pertoca a la novel·la, la Sara,una noia espanyola filla de militar de influència a l’Espanya franquista. En George Barnett, fill d'un noble anglès amb una família vinculada al món de l’aristocràcia més elitista i segons ell “l'ovella negra” de la família, forma part de l’alumnat de l’escola Sankt Johann in Wald, Entre ell i la Sara naixerà una relació peculiar, ja que farà que en Geroge vulgui retrobar-se a si mateix sense les impostures que fins el moment optava per seguir per mantenir el seu estatus de rebel. Relació però que també formarà part de la història dels dos col·legis. Destaquen també el professor Adam Glöckern, un professor que té una enorme influència amb el George i li transmet els valors de la lluita, la constància i el mantenir-se sempre amb les seves creences i destaca també la professora Anabelle Travert qui manté amb la Charlotte Fournier una relació especial que al final es descobreix.

La novel·la explica les grans esperances d’aquests i aquestes joves, esperances truncades per la guerra però que es mantenen. Anys més tard a través de la investigació podran explicar com van viure els anys escolars i com això els va influir en el seu futur.

Llibre molt ben narrat, llarg, més de 700 pàgines però la mateixa història i els molts personatges requereixen aquesta extensió sense que faci minvar l’interès.

Excel·lentment documentada i amb la voluntat d’exaltar els valors de l’amistat i la lleialtat en temps complexos i difícils i també de les promeses de joventut que comporta el manteniment dels secrets que cal preservar per mantenir els estatuts socials de les escoles.

Interessant.

Una promesa de juventud
Maria Reig
Suma de letras
Penguin Random House. Grup Editorial
Barcelona, agost 2020

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local