-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 20-03-2021 10:16
Coberta de 'La noche de plata' d'Elia Barceló. Eix
Una nova novel·la d’Elia Barceló, aquest cop ens porta a una narració del gènere negre. És la primera incursió en el gènere i és reeixida i demostra la capacitat de l’autora de treballar diversos gèneres i estils
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Fa uns mesos ha rebut el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil 2020. I ara ens delecta amb una nova novel·la. La trama és de novel·la negra perquè en ella s‘hi donen els elements per definir-la però la novel·la va molt més enllà i planteja temes de caràcter vital en els protagonistes que són elements col·laterals de molt interès en tota la narració.
El fil de l’argumentació té moltes derivacions i també el paper dels personatges obeeix la necessitat de la trama però també ens els presenta des de l’àmbit psicològic, les seves virtuts i les seves febleses, també és un retrat d’una ciutat, Viena, que resplendeix en el moment de l’acció. La personificació del mal i la crueltat d’alguns personatges queda molt ben descrita i analitzada per l’autora.
És l'autora de ciència-ficció més destacada de les lletres espanyoles, mereixedora del Premi Ignotus i de l'Edebé, els seus relats han estat publicats en nombroses revistes.
Elia Barceló va néixer en en 1957. Va estudiar Filologia Anglogermánica en la Universitat de València (1979) i Filologia Hispànica en la Universitat d'Alacant (1981). Es va doctorar en literatura hispànica per la Universitat de Innsbruck, Àustria (1995).
Ha rebut el Premi Ignotus de relat fantàstic de l'Associació espanyola de Fantasia i Ciència-ficció (1991), el Premi Internacional de novel·la curta de ciència-ficció de la Universitat Politècnica de Catalunya (1994) i el Premi EDEBÉ de literatura juvenil (1997). Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil 2020, dotat amb 20.000 euros, del Ministerio de Cultura per la seva novel·la El efecto Frankenstein.
Des de 1981 viu en Innsbruck, on treballa com a professora de literatura hispànica, estilística i literatura creativa.
Ha publicat novel·les, assaig i més de vint relats en revistes espanyoles i estrangeres. Part de la seva obra ha estat traduïda al francès, italià, català i esperanto. En 1994 i 1995 va col·laborar en El País de las Tentaciones amb articles d'opinió.
L’acció es desenvolupa a la ciutat de Viena. La policia en excedència, fruit de les conseqüències del seu darrer cas, Carola Rey, ha aconseguit una feina, l’ordenació i valoració d’una antiga biblioteca i elements artístics de la casa del germà d’un diplomàtic mexicà oficialment mort en un accident d’avioneta. Ha agafat aquesta feina per intentar centrar-se de nou i fer introspecció sobre la seva trajectòria professional, anímica i el moment que està vivint.
La Carola Rey, és psicòloga i està especialitzada en desaparicions de nens i nenes.
Ella mateixa porta i pateix damunt d’ella una situació com els que investiga, fa més de vint anys, i a Viena precisament, va desaparèixer la seva filla petita. Això li comporta un estat anímic d’alts i baixos segons en les situacions en que es troba o en els casos que ha de treballar.
A través d'una bona amiga rep un estrany encàrrec: l'ambaixador de Mèxic a Àustria, Javier Valdetoro, que ignora que ella és policia, cerca a algú de confiança que realitzi inventari del contingut de la casa -principalment de la biblioteca- del seu germà Jesús Jacobo, antiquari i marxant d'art, mort d'accident a Tailàndia mentre pilotava la seva pròpia avioneta.
Comença la seva feina trobant-se amb una magnífica biblioteca i coneix també a una persona que viu a la casa i que era un amic del propietari mort. Gaudeix de la ciutat però com sempre l’assetja la història de la desaparició de la seva filla. Paral·lelament es produeix una macabra troballa, en un jardí d’una casa s’hi troben uns ossos que corresponen després de l’anàlisi del forense a uns nens. L’encarregat de la investigació és el cap d’inspectors Wolt Almann, vell amic de la inspectora Carola Rey. Aquest fet la trasbalsa ja que remou tota la historia de la desaparició de la seva filla. La Carola vol participar en la investigació. El seu amic sap que hi haurà reticències lògiques del seu equip però també sap que no s’hi pot resistir, la possibilitat que entre els esquelets dels nens hi hagi el de la seva filla fa impossible negar-li la participació en les investigacions.
Però el llibre s’enreda, i hi ha un seguit de trames inesperades que fan créixer l’interès per veure com es resolen i si al final totes convergeixen en una final inesperat i molt interessant.
La Carola té problemes amb el seu fill i la parella d’aquest, problemes personals que l‘afecten i la fan fràgil davant les situacions a les que cal enfrontar-se però aquesta fragilitat és aparent i quan arriba el moment d’actuar ho fa amb decisió i coratge.
El llibre cal seguir-lo amb atenció per no perdre’s detalls que poden semblar insignificants i després poden ser cabdals per seguir el fil de la investigació i de la resolució dels misteris plantejats.
Llibre que mostra alguns aspectes tèrbols dels personatges que ells mateixos es van definint en funció de les escenes que els pertoquen.
També queda clar que res és el que sembla i els personatges més seductors i es poden convertir en assassins detestables.
L’autora també ens fa una magnífic retrat de la ciutat de Viena, amb el seu encant, els seus llocs emblemàtics i la seva cuina selecta.
La base del llibre està fonamentada sobre casos reals de desaparició d’infants i les xarxes de tràfic que existeixen i actuen massa vegades amb impunitat o la connivència amb alts càrrecs del poder.
Val la pena llegir el llibre. No ens espanti ni la seva llargada ni i que a vegades sembli que es perdem, però no, tot està lligat i molt ben lligat.
La noche de plata
Elia Barceló
Roca Editorial
Barcelona, octubre 2020
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!