Alta Tensió

La MAT planifica 7 torres de molt alta tensió a Vilafranca i ERC insta al govern local fer un front ampli de ciutat per oposar-s’hi

Roda de premsa d'ERC Vilafranca. Eix

Roda de premsa d'ERC Vilafranca. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La MAT que vol enllaçar l’Aragó amb Catalunya i que travessa el Penedès comptarà amb 7 torres de molt alta tensió a Vilafranca. Així consta en l’avantprojecte de l’empresa Forestalia i que ERC ja havia alertat el passat novembre i que després de setmanes d’investigacions per part dels republicans, finalment s’ha confirmat. . Pere Sàbat, portaveu dels republicans, reclama un front ampli de ciutat per fer front a aquesta amenaça. 

El passat mes de novembre, com ha explicat Pere Sàbat, Esquerra ja va alertar que la MAT afectava el terme municipal de Vilafranca. En aquell moment i a partir dels mapes que els republicans havien obtingut, se situaven tres torres. Al tenir-ne coneixement, ERC va avisar al govern, tant a Pere Regull com a Francisco Romero d’aquest fet. La resposta, que va ser publicada pels mitjans, va ser que el govern de JXC-PSC afirmava que “la MAT no passa per Vilafranca”, fent cas omís als mapes de l’empresa promotora que ho mostraven i que els havia facilitat ERC. “Hem de tenir un govern que davant dels reptes i de la realitat no hi giri la cara i miri cap a una altra banda. El que cal es afrontar la realitat” afirma Sàbat, que lamenta que “s’hagin perdut aquests mesos on s’hauria pogut pressionar i buscar més informació per preparar bé totes les al·legacions”, que acaben el 30 de març. Sàbat ha anunciat que han entrat un paquet de preguntes al govern perquè expliquin quines han estat les accions fetes durant aquests mesos ja que “no n’hi ha prou amb aprovar una moció, que ja s’ha fet, el que calen són accions reals i actuar i més quan des del novembre hi havia prou informació que la MAT passava pel terme municipal de Vilafranca”. 

7 torres de molt alta tensió i dues opcions

L’avantprojecte de Forestalia preveu dues opcions de traçat, les dues però afecten de la mateixa forma a Vilafranca: 7 torres de molt alta tensió de 70 metres. La primera opció afecta als municipis d’Olèrdola, Sant Cugat Sesgarrigues i Vilafranca. Es tracta d’un ramal que se separa de la línia que arriba fins a Olesa de Bonesvalls per enllaçar amb la subestació de Begues. La segona opció afectaria a Olèrdola, Vilafranca, i la Granada, aquest últim municipi en un espai de 79 metres.

En aquest sentit Sàbat ha estat acompanyat de l’alcalde de Sant Cugat Jordi Ferrer que ha mostrat el seu total rebuig al projecte i ha explicat que el govern republicà que lidera està duent a terme tota la pressió possible per frenar el projecte; per Fina Mascaró, portaveu republicana a Olèrdola que ha denunciat l’agressió territorial que suposarà aquesta infraestructura pel Penedès.

A l’Alt Penedès són més de 39 quilòmetres afectats, més de vuit municipis i quasi 100 torres de molt alta tensió que poden arribar a superar els 70 metres d’alt. L’energia que transportarà la MAT, si acaba tirant endavant, serà l’equivalent a 10 centrals nuclears, un fet totalment desproporcionat i que no respon a les necessitats energètiques del territori. “Ens afecta una MAT que ens trinxa la comarca i que no aportarà cap benefici”. 

Front ampli de ciutat

La proposta de front ampli, segons explica Sàbat, ha de servir per mostrar el rebuig de la societat vilafranquina a un projecte que no està pensat per beneficiar al territori, que va en la línia oposada en com s’ha de tirar endavant la transició energètica i que només obeeix a l’interès dels oligopolis. Per tant, cal una resposta contundent, transversal i unitària per dir que “així no” i que cal tirar enrere aquest projecte. No només ha de servir per mostrar el rebuig, que ja es va fer amb l’aprovació d’una moció, sinó que cal presentar al·legacions al projecte, cal fer feina amb l’empresa i cal treballar una estratègia conjunta a nivell de territori.

Sàbat lamenta que el govern en aquests mesos no ha comunicat res, ni ha informat de res sobre la MAT i remarca que “aquest és un tema de ciutat i cal la major coordinació i actuar amb transparència total”, una coordinació i una transparència que no hi han sigut.

En aquest sentit és on Sàbat demana que es convoqui una Junta de Portaveus urgent per treballar un front ampli per tal que el govern doni explicacions de què han fet fins ara, i per treballar plegats i poder respondre a l’amenaça que s’implementi la MAT i que afecti al municipi. 

La MAT i els lobbistes

La MAT és un projecte que impulsa l’empresa Forestalia i que compta amb els exconsellers de CiU Felip Puig i Josep Grau com a lobistes per aconseguir el suport territorial. És un projecte per transportar energia des de l’Aragó fins a Begues, on hi ha una subestació elèctrica. 

L’empresa utilitza una “trampa” per poder tirar endavant aquesta infraestructura, ja que les línies de transport d’energia només poden ser desenvolupades per Red Electrica Española, les empreses privades només poden fer línies d'evacuació. I com defensen des d’Esquerra, una línia d’Aragó fins a Begues no és “d'evacuació” ja que per exemple hi ha més subestacions properes a l’Aragó, com la de Saragossa.

Els republicans han mostrat des del primer minut el seu rebuig al projecte de MAT, que travessa el Baix i l’Alt Penedès i afecta a molts municipis. En aquest sentit ERC a nivell comarcal, així com diverses entitats ecologistes, ha iniciat una campanya de rebuig a aquest model. Així mateix tots els ajuntaments afectats, els Consells comarcals, les diputacions i la Generalitat amb el lideratge de la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, han presentat al·legacions contra la MAT. 

Sí a la transició energètica

I és que aquest model de MAT centrat en els beneficis privats de l’empresa, esclau d’oligopolis i que no capgira el model energètic, des d’Esquerra es defensa un canvi de model basat en la producció quilòmetre zero, en la generació de comunitats energètiques i en l’autoconsum. Democratització, descarbonització, proximitat i transparència. Aquesta és la línia del nou decret d’energies renovables que ha impulsat el govern de la Generalitat per ser una eina útil al territori i que permeti avançar en la transformació verda del país. “El Penedès ha de tenir un model propi d’energia, de generació d’energia perquè si no el tenim ens l’imposaran des de fora” ha conclòs Sàbat. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local