Flash

Sitges celebra la jornada de debat “Comuniquem Unió Europea. El món local com a transmissor més proper al ciutadà”

Els participants de la jornada “Comuniquem Unió Europea” destaquen que els municipis han de desenvolupar un rol actiu al procés d’integració europea

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La inauguració de la jornada de debat va aplegar a l’alcalde de Sitges, Jordi Baijet, amb representants de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM): Helena Arribas, membre del Comitè Executiu de la FMC i alcaldessa de El Vendrell i Josep Maria Tost, vice-president de la Diputació de Tarragona i alcalde de Riudecanyes, respectivament. Tots tres alcaldes van remarcar la necessitat de que els municipis prenguin part activa del procés de construcció europeu i van destacar la importància d’iniciatives com la de Sitges per apropar la UE al ciutadà.

Després de la inauguració, el regidor d’Integració Europea de l’Ajuntament de Sitges, Joaquim Millan, va destacar la importància del paper de l'administració local en el procés de integració europea i va donar pas al secretari d’Estat per a la Unió Europea, Alberto Navarro, qui va fer un acurat anàlisi de l’estat actual de la UE. A la seva ponència va augurar les eleccions a l’Elíseu del proper any com a punt d’inflexió a la crisi que pateix la Unió i, concretament, al tractat constitucional europeu. El secretari d’Estat també va destacar que els 20 anys que es commemoren de l’adhesió d’Espanya han estat els millors de la història democràtica del país i va assegurar que arreu d’Europa, el cas d’Espanya a la UE “és considerada la història d’un èxit”. En aquest sentit, va realçar la gran solidaritat de tots els Estats membres envers Espanya, ja que des de la seva adhesió al 1986 ha rebut el que es correspondria a “diversos Pla Marshall”. I és que les xifres parlen per sí soles: 1 de cada 4 quilòmetres d’autovia han estat subvencionats per la UE.

Seguidament de la intervenció d’Alberto Navarro, va tenir lloc una taula rodona institucional, que va comptar amb la participació d’Anna Terrón, secretària general del Patronat Català Pro Europa i delegada del Govern davant la Unió Europea; Jaume Duch, director de mitjans de comunicació i portaveu del Parlament Europeu; Manel Camós, director de la representació a Barcelona de la Comissió Europea; i Agustí Fernández de Losada, director de Serveis de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona. Aquesta primera taula, sota el títol “Treballar amb els mitjans de comunicació”, va ser presidida i moderada per Joaquim Llimona, president del Consell Català del Moviment Europeu. Les diverses aportacions van destacar la dificultat de comunicar sobre un assumpte tan complex com inacabat que és la Unió Europea. En un exercici d’autocrítica, es va assumir que amb l’adopció de bones polítiques comunes per part de la Unió no caldria parlar d’un dèficit de presència als mitjans de comunicació, ja que elles mateixes generarien interès mediàtic. Una altra qüestió que va ser destacada és la necessitat d’una sensibilització ciutadana en matèries europees, especialment a través dels Ajuntaments.

Després d’una pausa cafè oferta per la Representació a Barcelona de la Comissió Europea, va tenir lloc la taula rodona de periodistes: “Existeix una opinió pública europea?”. En aquesta segona taula, presidida i moderada per Isidre Ambrós, president de l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya, van participar Jaume Masdeu, director d’Informatius de Televisió de Catalunya; Carme Colomina, sots-editora d’Informatius a Catalunya Ràdio i ex corresponsal a Brussel•les; Antonio Franco, ex director i fundador de El Periódico de Catalunya; i Josep Solano, editor del diari digital Eurotribune. Els periodistes van estar d’acord en què no existeix una opinió pública europea i que és necessari fomentar el debat en aquesta matèria, com sí existeix en política internacional, nacional o regional. Els participants van desestimar la necessitat de que hi hagi una secció específica a la premsa sobre Unió Europea, però van cridar a la complicitat dels mitjans de comunicació locals a fer cobertura d’aquelles decisions polítiques comunitàries que afecten als seus municipis o comarques.

La jornada, abanderada en totes les intervencions per la necessitat expressada per la vice-presidenta i comissària de Relacions Institucionals i Estratègia de Comunicació, Margot Wallström, de “to go local”, va arribar al seu fi amb una taula que va aplegar al regidor d’Integració Europea, Joaquim Millan; la Doctora Susana del Rio, membre del Comitè d’Experts Independents de la Comissió Europea en assumptes de participació i acció comunicativa; i Sergi Barrera, tècnic d’Integració Europea de l’Ajuntament de Sitges i doctorant a l’Institut Universitari d’Estudis Europeus van fer l’acte final. Mentre que Sergi Barrera va fer un recull de les conclusions de la jornada tot destacant els dos darrers documents publicats per la Comissió Europea i el Parlament Europeu sobre l’estratègia de comunicació comunitària (el Llibre Blanc sobre la política europea en matèria de comunicació i la resolució aprovada a Estrasburg el passat dijous 16 de novembre sobre aquest mateix Llibre Blanc, respectivament), la Doctora Susana del Río va parlar de la importància de la participació ciutadana a l’hora de rellançar Europa. Finalment, el regidor Joaquim Millan va donar gràcies a totes les institucions que van donat suport a la jornada i va destacar la importància de descentralitzar el missatge de Brussel•les des dels municipis.

D’aquesta jornada de debat es publicarà pròximament gràcies a l’Oficina de Barcelona del Parlament Europeu un document que reculli les principals aportacions.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local