Audiència Pública

El govern de Vilanova preveu unes inversions de 4,9 milions per al 2025 amb un nou pavelló i la reforma del parc de Ribes Roges

L'equip de govern proposa un increment del 5% de l'IBI per a l'any vinent i un 6% el rebut de la brossa

El pressupost de Vilanova pel 2025 reforça el manteniment de l'espai públic, les oportunitats per a les persones i nous projectes de futur. EIX

El pressupost de Vilanova pel 2025 reforça el manteniment de l'espai públic, les oportunitats per a les persones i nous projectes de futur. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El govern de Vilanova i la Geltrú portarà dilluns al Ple una proposta de pressupost per al 2025 de 106 milions d'euros, que reforça les línies d'actuació d'aquest 2024: millora de l'espai públic, més oportunitats per a les persones i nous projectes de futur per a la ciutat. Així ho ha exposat l’equip de govern aquesta tarda en una audiència pública oberta a la ciutadania, celebrada a l’auditori de Neàpolis.

La proposta de pressupost municipal es debatrà aquest dilluns, 21 d’octubre, al Ple de l’Ajuntament, conjuntament amb la proposta d'ordenances fiscals per a l'any 2025. “Un fet inèdit –ha destacat l’alcalde-, que respon al compromís de treballar alhora ordenances i pressupost”. El fet de disposar a aquestes alçades dels comptes aprovats, permetria començar l'any amb pressupost nou i per tant facilitar la realització dels projectes des del primer dia.

Juan Luis Ruiz ha definit la proposta pressupostària com a continuïsta i de contenció, ja que està limitada pel pla de sanejament a què està sotmès l'Ajuntament. L'alcalde també ha afirmat que són uns comptes realistes amb finançament garantit i sense especulacions. “El que hem posat és el que farem”, ha afirmat. En el mateix sentit, la segona tinenta d’Alcaldia, Iolanda Sánchez, ha apuntat a “les ganes de treballar i de donar resposta, que ens permeten avançar en les línies estratègiques del govern”, tot i els ajustos obligats en el pressupost.

El pressupost de 2025 manté les línies estratèques de 2024: la millora de l’espai públic; les oportunitats per a totes les persones, i la construcció de la ciutat del demà. En la primera de les línies, es preveu un increment d’1,8 milions, dels quals 1,5 milions es destinaran a millorar el nou contracte de recollida d’escombraries, neteja i jardineria.

L’alcalde també ha ressaltat els 300.000 euros anuals en manteniment i reparació de voreres, “fet que porta implícit incrementar l’accessibilitat”. Pel que fa al pla de reasfaltat de carrers, el 2024 s’han destinat 450.000 euros i el 2025 es continuarà amb 200.000 euros més. “Estem convençuts que en pocs anys revertirem la situació de deteriorament en què es troba la ciutat”, ha manifestat l’alcalde.

Pel que fa a la generació de més oportunitats per a les persones, destaca l'augment dels ajuts socials en 110.000 euros, o el suport al foment de la cultura, que permetrà per exemple la recuperació del premi Mercè Llimona o un nou projecte de Nadal. Juan Luis Ruiz ha fet èmfasi en l’aportació d’uns 120.000 euros en inversions necessàries a les escoles, que el 2025 es realitzan a la Pompeu Fabra, l’Aragai i la segona fase de la cuina de la Llebetx. També es preveu l’any que ve fer realitat un projecte pendent dels pressupostos participatius, l’arranjament de la pista annexa del pavelló Isaac Gálvaez. En el suport a la promoció de l’economia, destaca una nova partida de subvencions a les empreses, amb 50.000 euros, bona part dels quals es destinaran ajudar les de nova creació.

Pel que fa als projectes de futur, per l'any vinent el pressupost inclou la construcció d'un pavelló esportiu annex, amb una previsió de 720.000 euros, l’avenç en el projecte de reforma del parc de Ribes Roges, la protecció del litoral i la millora de la xarxa d'aigua, amb una inversió de 2,5 milions, entre d’altres. El capítol d’inversions conté també l’avançament dels treballs en els projectes de l’edifici de les Calderes, la Casa i els jardins de Santa Teresa, la cúpula de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i l’edifici de Cal Terzi, sobre el qual l’Ajuntament i la propietat estan negociant la cessió. Tot el capítol d’inversions suma 4,9 milions d’euros.

Finançament del pressupost

L’alcalde ha incidit en l’esforç que realitza l’Ajuntament per cercar finançament extern, donada la situació econòmica limitada en què es troba. En aquest sentit, el 36% dels ingressos municipals provenen d’altres administracions, mentre que el 58% corresponen als tributs que aporta la ciutadania per a la cobertura dels serveis.

Dilluns també es porta a aprovació la proposta del govern sobre aquests tributs, les ordenances fiscals, que contenen els impostos municipals, les taxes i els preus públics. Marcats pel pla de sanejament, ha explicat l’alcalde, es plantegen determinats increments, com són un 5% en l’impost de béns immobles, un 6% en la taxa d’escombraries i un 2,5% en la resta, correponents a l’IPC.

L’alcalde ha volgut especificar que a la pràctica, l’increment de l’IBI que percebran les llars “anirà entre 20 i 70 euros anuals”, en funció del valor cadastral. Pel que fa a les escombraries, “la taxa pujarà de 143 a 152 euros anuals”. Tal com estableix la normativa europea, la ciutadania, mitjançant les taxes, ha de tendir a cobrir el 100% del cost de la gestió dels residus. Amb aquest augment, a Vilanova i la Geltrú es cobrirà el 65%.

Juan Luis Ruiz ha exposat també les opcions de bonificacions. En el cas de l’IBI, hi ha l’opció de reduir l’import un 3% amb el pagament avançat a gener, alhora que es mantenen les reduccions del 50% per noves instal·lacions d’energies renovables. Pel que fa a la taxa de residus, es pot reduir fins a un 40% amb l’ús de la deixalleria, mentre que la taxa industrial pot tenir descompte fins al 10% per a les empreses agremiades.

Compliment del pressupost 2024

El govern municipal ha volgut remarcar també els compromisos complerts el 2024, en el primer any d’execució del pressupost d’aquest mandat. Entre les accions realitzades, destaca l'increment del manteniment dels carrers, amb asfaltatges, reparació de voreres i millora de l'enllumenat, les oportunitats per a les persones, amb les obres a les escoles Llebetx, Arjau i Sant Jordi, l'increment de l'aportació per la Festa Major i el Carnaval, i l'inici de projectes de futur per la ciutat com la reforma del parc de Ribes Roges i la reforma de la ronda Ibèrica.

L’audència pública, que s’ha emès en directe per Canal Blau i amb traducció simultània en llengua de signes, ha comptat amb una quarantena de persones. Les intervencions de la ciutadania han anat sobre la necessitat de remodelar el passeig del Carme, la reclamació d’un nou hospital i millors serveis sanitaris, les mesures destinades per pal·liar la pobresa energètica, la situació del transport urbà, la gestió de les colònies de gats o l’incivisme, entre d’altres.


16 d’octubre de 2024

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local