VNG

El PP creu que si l'Ajuntament no rectifica, la ciutat 'pagarà molt car l'Eixample Nord'

El PP vota al Ple municipal contra el creixement urbanístic

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest projecte urbanístic, que va ser aprovat dilluns amb els vots del PSC, ERC i IC, suposa de fet una important alteració del Pla General d'Ordenació Urbana de Vilanova i la Geltrú, segons denuncia el PP.

I és que d'acord amb la planificació urbanística original, que comptava amb el consens de totes les forces polítiques, a la zona delimitada entre la ronda Ibèrica i la variant es podrien construir 3.600 habitatges. A més, hi havia el pacte tàcit de dosificar aquest creixement a poc a poc, la qual cosa hauria permès a la ciutat pair sense dificultats l'augment demogràfic i l'expansió urbanística.

L'Incasol marca el ritme

Com a conseqüència del projecte aprovat al Ple de dilluns passat, però, ara es construiran 4.820 habitatges i a més ja no serà l'Ajuntament qui marcarà el ritme i liderarà el projecte, sinó que ho farà l'Institut Català del Sòl (Incasol) de la Generalitat, entitat que vol accelerar el desenvolupament urbanístic de l'Eixample Nord.

"L'Eixample Nord, que es podria haver desenvolupat amb tranquil•litat en un període d'uns vint anys, ara s'haurà de fer a corre-cuita perquè així ho ha imposat l’Incasol", diu el regidor Santi Rodríguez.

Òscar Carretero, regidor del PP, exposa: "Ara la ciutat haurà d'assumir un creixement urbanístic desproporcionat de 106 hectàrees en només cinc anys".


Impactes negatius

Segons denuncia el PP, el fet que es construeixin 1.200 habitatges més dels previstos originalment i que a més es facin tan ràpidament generarà una sèrie d'impactes negatius que saturaran encara més la xarxa viària, els serveis públics, etc, la qual cosa perjudicarà la qualitat de vida de tots els ciutadans.

"Posar damunt de la ronda Ibèrica 4.820 habitatges pot representar un augment demogràfic de prop de 12.000 persones en un període de temps massa curt. Per quins carrers accediran al centre de la ciutat? Quins equipaments necessitaran? Com afectarà això a les entrades i sortides de la ciutat? Res de tot això ha estat avaluat pel govern tripartit", apunta Santi Rodríguez.

De fet, el PP tem que el "desenvolupament frenètic" de l'Eixample Nord sigui aprofitat com a excusa pel tripartit PSC-ERC-IC per tirar endavant un altre projecte urbanístic, el PERI Cap de Creu. Això podria significar l'obertura d'una gran avinguda que connectaria la rambla Samà amb l'Eixample Nord, a través del que avui és el nucli antic de Vilanova, bona part del qual desapareixeria (vegeu també a www.ppvilanova.com la notícia: "Santi Rodriguez incorpora sis membres de l’Associació Defensors del Casc Antic a la seva candidatura").

En suma, el grup popular destaca les contradiccions del PSC, ERC i IC, partits que per un costat diuen que cal un creixement ordenat de la ciutat, i per l'altre aproven a Ple un desenvolupament urbanístic "a un ritme que no podran controlar".

Propostes

Davant el "cúmul de despropòsits" del tripartit local, Santi Rodríguez considera que l'Ajuntament hauria de renegociar amb l'Incasòl les condicions i terminis del projecte Eixample Nord.

En aquest sentit, diu el regidor, "primer de tot cal dur a terme el desenvolupament urbanístic de manera més dosificada en el temps". I en segon lloc, els drets edificatoris de l'Incasol s'haurien de dispersar sobre altres sectors encara per desenvolupar, previstos al Pla General, per disminuir així la pressió sobre l'Eixample Nord.



El problema, apunta Santi Rodríguez, és que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, "per culpa de la nefasta gestió del tripartit PSC-ERC-IC, que és un regne de taifes", ha perdut fa temps la seva credibilitat davant les altres Administracions i el món empresarial. "Necessitem un canvi per recuperar el control sobre la política urbanística de la ciutat".

"Si l'Ajuntament no rectifica, pagarem molt car l'Eixample Nord", conclou el regidor.

APUNT:

La modificació del Pla General a l'àrea de l'Eixample Nord té el seu origen en les operacions urbanístiques de Platja Llarga i la Millera.

Com es recordarà, fa dos anys l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va paralitzar unes obres a la Platja Llarga on estava prevista la construcció de 250 habitatges i un hotel, per la qual cosa l'empresa promotora va demandar el consistori.

Paral.lelament, l'Incasol va comprar uns terrenys agrícoles a La Millera, prop de la Platja Llarga, per sis milions d'euros amb l'esperança que l'Ajuntament els recualifiqués com a urbanitzables. La idea era que, en comptes d'edificar a la Platja Llarga, es fessin 1.700 habitatges a la Millera.

Atès el fort rebuig que aquesta proposta va generar, però, el projecte de La Millera també es va aturar. L'Incasol va pactar aleshores amb l'Ajuntament que adquiriria els drets edificatoris a la Platja Llarga.

A canvi, l'equip de govern municipal es va comprometre a transferir l'edificabilitat de la Platja Llarga a l'Eixample Nord (punt que va ser aprovat al Ple de dilluns passat). Per cada metre quadrat a la Platja Llarga, l'Incasol rebria 2,4 metres quadrats a l'Eixample Nord, que s'afegirien als que ja tenia.

El conveni entre l'Ajuntament i l'Incasol va ser aprovat al Ple l'estiu de l'any passat. El PP va ser l'únic partit que va votar-hi en contra.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local