A Arkhé, la poeta i llibretera alacantina (la Sara és una de les ànimes i de les cares de la mítica llibreria 80 Mundos, Premi a la Llibreria Cultural 2019) emprèn un viatge antiheroic cap a la intimitat de la ferida i dels límits de la raó, una exploració, gens tremendista però molt dura i descarnada, de la por, el buit, el desig i la possibilitat de redempció.
Impregnada de referents grecollatins i de deutes a la literatura llatinoamericana contemporània, la poesia de Sara J. Trigueros indaga, des d'una veu que de vegades es trenca, en el dolor de la pròpia experiència i en les ferides encara obertes de l'herència familiar. La pulsió autolesiva, el suïcidi, la malaltia, les pèrdues, la maternitat que es resisteix, la culpa, la por a la mort i el desig de llibertat són algunes de les intenses vivències que s'atreveix a anomenar i a visualitzar Sara J.Trigueros a aquest breu, però intensíssim llibre.
Que la mitologia clàssica conformi les coordenades simbòliques i dialògiques d'aquest itinerari pels territoris del dolor és una de les troballes poètiques que fan tan personal i única la proposta poètica d'Arkhé. Els mites grecs (Prometeu, Èdip, Orfeu, Eurídice, Eos, Erigènia, Orestes, Filoctets, Tirèsies, Andròmaca, Anquises, Eurítemes, Ió, Laquesi...) conformen a Arkhé una mena de bestiari simbòlic que, en oferir claus de lectura de la intimitat vulnerada, va traçant també allò que la poeta Carmen Juan defineix com “el mapa de les illes on troba refugi l'autora”: la superació de la culpa, la fugida d'un mateix i del fatalisme autodestructiu, la possibilitat de salvar o ser salvat.
Tant de bo ens puguin ajudar que aquest important acte tingui el ressò que pensem que mereix, i que aquest personalíssim i valent llibre, que aborda des de la pròpia experiència un tema tristament tan contemporani, sigui descobert pels lectors i lectores.