Si ens preparem, podrem

La creació d'un hort finalitza el projecte d'inserció laboral al Garraf

El projecte tenia per objectiu donar eines per facilitar el retorn dels joves a la formació homologada, així com oferir-los nocions sobre el sector agrari

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Amb l’elaboració d’un hort a la llar d’Infants La Moixiganga de Sitges, ha finalitzat avui el projecte comarcal de formació i inserció laboral per a joves. Amb el nom “Si ens preparem, podrem”, aquest projecte tenia per objectiu donar eines per facilitar el retorn dels joves a la formació homologada, així com oferir-los nocions teòriques i pràctiques sobre el sector agrari.

El projecte es va iniciar el passat mes d’octubre amb una fase formativa en la què van participar 21 joves d’entre 17 i 20 anys. Durant aquesta fase, es van oferir 48 hores de reforç bàsic en matèries com càlcul, català, castellà, emprenedoria i competències digitals i 100 hores de formació professionalitzadora sobre el sector agrari, l’àmbit forestal i la jardineria, que van anar a càrrec de 3 professionals del sector, residents a la comarca i en situació d’atur.

Dels 24 joves atesos, en l’àmbit de la formació homologada, 10 es van matricular a l’IOC (Institut Obert de Catalunya) per a cursar estudis online i obtenir el Graduat d’Ensenyament Secundari, 5 alumnes es van derivar als Centres de Formació d’adults per a cursos presencials i a un curs d’accés al Cicle Formatiu de Grau Mig, 1 va assistir a un curs presencial al Centre de Formació d’Adultes de Les Roquetes, 4 van abandonar el curs i 4 ja tenen nivell ESO.

Del 14 de gener i fins al 8 de febrer es va dur a terme una fase de pràctiques, de 80 hores, que va comptar amb la participació de 16 joves i amb la col·laboració de les empreses Jardiland, El Ventall–Fundació Santa Teresa, Botànics, Fundació Hospital de Sant Joan Baptista, Jardineria Sitges, Jardineria Ripoll i de les brigades municipals de Canyelles, Sant Pere de Ribes i Sitges. Representants d’aquestes empreses i entitats van posar a disposició de cada jove un tutor que va garantir l’aprofitament de la formació, tot fent seguiment i avaluació i mantenint contacte amb la coordinació del projecte. Dels 16 joves que van fer les pràctiques, 13 van assolir els objectius pel que fa a assistència, interès i aprofitament de l’experiència laboral i 3 no van superar-les per manca d’assistència.  La última pràctica s’ha dut a terme aquest matí amb l’elaboració de l’hort a la Llar d’Infants “La Moixiganga”, a proposta del AMPA i amb la col·laboració de la Brigada de Sitges.

“Si ens preparem, podrem”, emmarcat dins el Pla de Concertació de la Xarxa Barcelona de Municipis de Qualitat (XBMQ) de la Diputació de Barcelona, va ser coordinat pel Consell Comarcal del Garraf amb la participació i el treball en xarxa dels ajuntaments de Sitges, Sant Pere de Ribes, Cubelles, Canyelles i Olivella i la Mancomunitat Penedès-Garraf.

Maria Lluïsa Romero, consellera comarcal de promoció econòmica va valorar molt positivament aquest projecte “perquè què s’han assolit els objectius que es plantejaven en la majoria de casos: donar eines per millorar la formació i despertar l’interès en el sector agrari”. La consellera també destacar la coordinació entre els Serveis locals d’Ocupació i de Joventut i la col·laboració dels Serveis Socials per al tractament de determinats casos.

Ferran Llombart, regidor de turisme, empresa i ocupació, de l’Ajuntament de Sitges, va agrair a les institucions i les empreses implicades i també va afirmar que “la jardineria, la protecció del medi ambient i la horticultura s’han convertit en una oportunitat laboral i de desenvolupament”.

Per la seva banda, els joves van destacar la part formativa del curs i les pràctiques a les empreses. Per a alguns d’aquests joves, aquesta ha estat la primera experiència laboral, amb tot el que implica sobre l’acceptació de responsabilitats a nivell personal, puntualitat, assistència, observació de les mesures de seguretat, treball en equip i coordinat, seguiment d’un pla de treball, feines rutinàries. En la majoria dels casos, els joves van veure la necessitat d’augmentar el seu nivell formatiu i van descobrir que el sector agrari ofereix possibilitats d’inserció laboral.

El Consell Comarcal del Garraf considera necessaris aquests projectes que estimulen la formació professional en nous filons d’ocupació i donen eines als joves amb perfil actiu per tal de millorar la seva situació. L’ens comarcal seguirà treballant per la promoció del sector agrari com a filó d’ocupació i per la conscienciació col·lectiva sobre els valors dels productes de proximitat, que contribueixen a la sostenibilitat del territori i a la conservació de l’entorn.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local