Trobada d'avis i joves

'Konnexió' intergeneracional a Sant Sadurní

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La gent gran de Sant Sadurní i els joves de l’Escola Jacint Verdaguer i d’El Carme connecten un cop per setmana per treballar plegats en un projecte intergeneracional que, un any més, han engegat des del Departament d’Acció Social de l’Ajuntament, amb la col·laboració de la Casa dels Avis i d’aquests dos centres educatius. Aquest dimarts al matí els protagonistes van presentar el projecte d’enguany, acompanyats per la tècnica d'acció social, Mercè Aranda.

Gent gran i joves amb ganes d’aproximar-se uns als altres treballen junts en una iniciativa que els aporta molt a cadascun d’ells: els avis i àvies perquè es rejoveneixen en contacte amb el estudiants d'ESO, poden compartir els seus coneixements i experiència i passar una bona estona; i els alumnes tenen l'oportunitat d’un aprenentatge total: ells intervindran en totes les etapes del projecte, el disseny, la recerca d'informació complementària i d'imatges, el treball en contacte amb la gent gran, per acabar elaborant un treball de recerca que podran presentar davant públics diferents i que exposaran als seus companys d'escola.

En conjunt, avis, joves i tutors destaquen que és una experiència enriquidora i emotiva, que més enllà de la voluntat d'ensenyar a aprendre, vol incidir en la importància dels valors, individuals i socials. Experiències vitals amb un denominador comú: el treball, la responsabilitat, la cultura de l'esforç i el contacte humà.

Konnexió a la Jacint Verdaguer

La sala d’actes de la Jacint Verdaguer va aplegar dimarts estudiants de 1r, 2n i 3r d’ESO i en Josep, la Montserrat, la Rosa Maria i la Maria, quatre avis que participen en el projecte, dividit en dues parts: ‘Històries de vida’, on es treballa la biografia de la gent gran que hi participa, es conversa, es cerca informació i fotos i s’investiga per acabar fent un treball de recerca, en aquest cas centrat en la guerra; i el ‘Costur@rt i dissenya’t’, on la Montserrat i la Rosa Maria, cosidores d'ofici, ensenyen els joves a cosir mentre els parlen de quan eren joves.

Els alumnes estan molt motivats amb l’experiència. Les professores, Mercè Farreny i Maria Alonso, consideren que és una
pràctica excel·lent, com explicava la responsable del Konnexió, Maria Alonso: 'És aprofitar les capacitats que tenen els nens i els avis d'interrelacionar-se i d'aprendre els uns dels altres. Ens hem centrat en el tema de la guerra i com que hi ha avis que ja són molt grans amb alguns ho hem fet via e-mail. Ho fem amb els nens que tenen una sensibilitat especial, és una manera de treballar la part emocional'. A través de la connexió entre generacions el que es pretén també és recuperar la memòria històrica.

En Josep, que els ha parlat del trasplantament hepàtic que va viure i que l'ha portat a crear una associació per donar a conèixer la malaltia i ajudar la gent que la pateix, comentava 'M'ha enriquit molt, el tracte que hi ha hagut, la convivència, l'esperit que he vist. Això abans era impensable. A la gent gran ens agrada que ens escoltin'.

El Carme, a la Casa dels Avis

I els alumnes de 4t d'ESO de l'escola El Carme, dins de l'assignatura d'Educació eticocívica i en coordinació amb la Casa dels Avis, realitzen tasques voluntàries d'acompanyament als avis i àvies que de la llar d'avis, que també van presentar dimarts passat.

Ho fan en diversos grups: un s'encarrega de dinamitzar xerrades sobre temes d'actualitat que després els avis porten a tertúlia a Ràdio Sant Sadurní. Han parlat sobre la independència, viatges, moda, oci ... i uns i altres comentaven que hi aprenen moltíssim i que és una estona molt agradable, en què fins i tot els avis els reciten poemes: són el grup del 'Contraportada'.

El segon grup, el de TIC, s'encarrega d'introduir els avis i les àvies que ho desitgen en el món de les noves tecnologies, utilitzant els ordinadors com a eina de treball. Algun avi feia broma i reconeixia que els ho posen força difícil però que els joves tenen molta paciència.

Finalment el tercer grup s'encarrega de realitzar activitats de treball de la memòria i d'atenció amb la gent gran que ho necessita. Es posen en rotllana i dediquen una horeta a ajudar la tècnica de la Casa dels Avis, Margarida Masana, a fer-los repassar noms de ciutats, d'animals i a practicar diverses tècniques de memòria.

El tutor i coordinador del projecte d'El Carme, Roger Pérez, explicava que es tracta d'una activitat voluntària dins l'assignatura i que, tot i així, s'hi han apuntat tots els alumnes de la classe, que treballen en petits grups i que estan gaudint moltíssim d'aquesta experiència tan enriquidora.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local