Redacció |
Barcelona
11-02-2016 21:32
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha començat a concretar quins canvis es poden introduir al protocol policial després de l'accident mortal a Fornells de la Selva (Gironès), on un conductor begut i sense carnet va acabar amb la vida d'una jove de 25 anys. Jané ha proposat que la policia retingui unes hores a comissaria tots els conductors beguts reincidents fins que se'ls baixi l'alcohol. En paral·lel, el conseller també ha apostat perquè els conductors substituts, quan marxin del control policial, no només es facin càrrec del vehicle sinó també d'evitar que l'infractor torni a agafar el cotxe mentre vagi borratxo. "Són dues mesures que permetrien aplicar el protocol de manera diferent i evitar les conseqüències d'un accident com el de Fornells", ha exposat Jané durant la seva compareixença al Parlament.
Després que el Govern es comprometés a revisar els protocols policials i de trànsit arran de l'accident mortal de Fornells, el conseller d'Interior ha fet avui un pas més. Aprofitant la compareixença al Parlament, on ha explicat quins seran els objectius del seu Departament, Jordi Jané ha posat sobre la taula dues propostes per evitar que aquells conductors beguts a qui s'atrapi en un control tornin a ser a la carretera poca estona després.
D'entrada, Jané ha apostat per incrementar "la responsabilitat" dels conductors substituts. És a dir, aquells qui es fan càrrec del vehicle després que la policia l'immobilitzi. El conseller d'Interior ha proposat que siguin ells qui també s'encarreguin de garantir que els conductors denunciats no el tornin a agafar poc després.
De fet, en el cas de l'accident de Fornells de la Selva, això és el que va passar. Aquella tarda, poques hores abans del xoc mortal, el conductor havia provocat un altre accident a Llagostera. L'home, que té 42 anys, va fugir cap a Sant Feliu de Guíxols, ciutat on viu i on la policia el va aturar.
Quan els agents li van fer la prova d'alcoholèmia, va superar els 0,60 mg/l. La policia li va immobilitzar el vehicle, però un conegut seu es va fer càrrec del cotxe i se'l va endur. Poca estona més tard, l'infractor (que anava begut i sense carnet) tornava a conduir en direcció cap a Girona. A l'entrada de la ciutat per la C-65 va ser quan va causar l'accident mortal.
"Potser hem d'obligar que els conductors substituts agafin la responsabilitat que aquestes persones no tornin a agafar el cotxe aquell dia", ha subratllat Jané. I hi ha afegit: "Això és possible i no ho diu el protocol, perquè allò que passa ara és que deixen els infractors a casa i aquests tornen a conduir".
Retenir-los a comissaria
En paral·lel a aquest, el conseller d'interior també ha proposat un altre canvi al protocol. En concret, que els Mossos d'Esquadra i les policies puguin traslladar a comissaria tots aquells conductors beguts que vagin sols i tinguin antecedents. "No podem retenir tots els qui donin positiu en alcoholèmia, però potser sí que ho podem fer amb aquells que siguin reincidents, que ja no són tants", ha subratllat Jordi Jané.
L'objectiu d'aquesta mesura seria evitar riscos; és a dir, no permetre que els infractors poguessin tornar a conduir mentre encara es trobin sota els efectes de l'alcohol. "Per tant, aquells que tenen antecedents, que són reincidents i a qui se'ls agafa amb un grau d'alcoholèmia elevat, retinguem-los", ha reiterat Jordi Jané.
El conseller, per acabar, ha tingut un record per a la jove de 25 anys que va perdre la vida a l'accident de Fornells. Jané ha dit que, amb aquestes dues mesures incloses al protocol, "segurament les conseqüències haurien estat molt diferents" perquè s'hauria impedit que el conductor que va causar el sinistre pogués tornar a conduir.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!