Vista general de la sala on es va celebrar el judici, amb els tres acusats en primer terme. ACN
ACN |
El Vendrell
15-02-2016 14:58
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Tres joves del Vendrell han estat absolts per un jutjat penal de Barcelona d'haver provocat aldarulls durant la vaga general del 29 de març del 2012 a la capital catalana. Després que la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona retiressin l'acusació, la fiscalia el demanava sis anys i mig de presó i 1.043 euros d'indemnització per desordres públics i danys. Els tres acusats van negar rotundament els fets, mentre que cinc guàrdies urbans van afirmar que els van veure cremar un contenidor i fer almenys tres pintades en establiments del centre de la ciutat. El jutge té dubtes sobre l'autoria dels fets i, per tant, els absol.
Durant el judici, els tres joves, Jaume, David i Pere, van explicar que aquella jornada de vaga van arribar del Vendrell a mitja tarda acompanyats d'altres amics. Van anar a la manifestació que sortia de la plaça Catalunya i baixava per la Via Laietana, però quan van veure que hi havia aldarulls a la zona de Jaume I, van girar cua cap a la plaça Urquinaona.
Allà, cap a les 21.30 hores, es van acomiadar dels altres amics i ells van anar a buscar un transport públic que els dugués al barri del Guinardó, ja que la parada de Metro d'Urquinaona estava tancada per la vaga. Van pujar per Roger de Llúria, van girar per la Gran Via i van agafar el Passeig de Gràcia en direcció muntanya. Allà van preguntar a un guàrdia urbà uniformat on podien agafar un autobús o metro. Els va atendre "amablement", però just després d'acomiadar-se van ser interceptats per diversos agents de paisà del mateix cos policial.
Dos dels nois portaven motxilles amb roba perquè es quedaven a dormir a Barcelona i un d'ells, a més, l'endemà participava com a monitor en una gimcana escolar, motiu pel qual duia dos esprais, per fer senyalitzacions a terra, i proteccions d'hoquei. Dos d'ells, a més, també portaven encenedors, perquè eren fumadors.
Tots tres van negar que passessin per la cantonada de Gran Via amb Balmes, on teòricament van cremar el contenidor, i pel tram de Gran Via entre Balmes i Passeig de Gràcia, on haurien pintat façanes d'una multinacional de roba i dues entitats financeres. De fet, van assegurar que a la zona on van ser arrestats, cap a les 21.40 hores, no hi havia cap manifestació.
Tots tres també van explicar que estan implicats en la vida social i cultural de la seva localitat, però no formen part de cap sindicat o partit polític. El ple de l'Ajuntament del Vendrell va aprovar per unanimitat el passat 1 d'octubre una moció en favor dels joves, demanant la seva absolució i proclamant la seva innocència. L'acord va ser subscrit per totes les forces, incloses el PP i PxC.
Però la versió policial és força diferent. Sis guàrdies urbans de paisà que seguien un gran grup d'esvalotadors van afirmar durant el judici que van veure com tres joves se separaven de la multitud, empenyien un contenidor des de la vorera fins al mig del carrer, el bolcaven i calaven foc al seu contingut. Van decidir seguir-los per detenir-los quan hi hagués seguretat pels policies, i van comprovar com feien pintades en almenys tres establiments de la Gran Via, abans de ser arrestats al Passeig de Gràcia.
Segons els agents, els joves anaven amb roba fosca i la cara tapada. En escorcollar les seves motxilles, ja a comissaria, van trobar-los uns fulletons sobre la vaga i un suposat manuscrit amb indicacions sobre on i com fer malbé aparadors. Tots tres van negat tenir constància d'aquest manuscrit, però un d'ells va admetre que durant la manifestació de la Via Laietana li van donar un fulletó sindical.
Un dels nois va dir que sempre porta un mocador palestí però no es va tapar la cara, un altre va explicar que portava un buf a la butxaca perquè havia agafat la moto aquell migdia i el tercer va assegurar que és molt fredolic i sempre va força abrigat.
La defensa dels joves va demanar la seva absolució en considerar que no hi havia proves que ells fossin els autors de la crema del contenidor ni les pintades a les façanes. Així mateix, el jutge considera que hi ha forces dubtes en els testimonis dels guàrdies urbans, perquè van tenir inconcrecions i contradiccions i, a més, van admetre que seguien els joves de lluny, que hi havia altres joves amb roba fosca i que anaven mirant al seu entorn mentre seguien els sospitosos.
En conèixer la sentència, la defensa ha assegurat que l'absolució "posa seny en l'escalada repressiva i punitiva cap els moviments socials" i veu imprescindible que la fiscalia "revisi les polítiques criminalitzadores cap a la dissidència política que porta a demanar penes extraordinàriament greus sense que l'activitat probatòria vagi gaire més lluny que la declaració policial".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!