Una noia estirada sobre un llit. Luis Serrano
ACN |
Lleida
07-04-2016 18:55
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El 20% dels adolescents pateix l'anomenat 'retard de fase de son', és a dir, no dormen prou perquè el seu rellotge biològic, que hauria de fer que tinguessin son cap a les onze o les dotze de la nit va amb retard i no produeixen melatonina (substància que ens fa dormir) fins a les dues o les tres de la matinada. Això fa que dormin menys de les 9 hores recomanades a la seva edat ja que s'han d'aixecar a les set per anar a classe i la falta de son afecta negativament tant al seu caràcter com al rendiment acadèmic, explica el director mèdic de l'Institut del Son Lleida Eduard Estivill. Els motius d'aquest 'retard de fase de son' en els adolescents es desconeix i els experts estudien les causes. És un dels àmbits que es tracta a l'Institut del Son, el primer a Catalunya, que ha obert les portes aquest dijous a Lleida. La directora de l'Institut del Son, Núria Roure, ha explicat que a l'Institut treballen per reconèixer i donar solucions als problemes que moltes persones pateixen a l'hora de dormir com insomni o terrors nocturns. Calculen que al voltant d'un 30% de la població patirà algun trastorn del son al llarg de la seva vida.
A l'Institut es duen a terme proves de son per analitzar què li passa a cada persona mentre dorm; com ara si somia molt, si es desperta o si la seva son és profunda o lleugera. Depenent de cada cas ofereixen tractaments personalitzats; alguns farmacològics i d'altres que es basen en un canvi de les pautes vitals per gestionar l'estrès.
Els experts alerten que per gaudir d'una bona salut tant física com mental cal dormir 8 hores els adults, entre 9 i 11 els adolescents i 16 hores els nadons. Puntualitzen a més que el cos està programat per dormir de nit i que cal establir unes rutines per aconseguir dormir bé i descansar. Les persones que treballen de nit i dormen de dia perden qualitat i anys de vida. "Per cada quinze anys de treball nocturn, es perden cinc anys de vida", explica el doctor Estivill. A les persones amb trastorns del son aconsellen fer esport a primera hora del matí aprofitant la llum del sol i evitar fer exercici intens a última hora de la tarda. Cal establir uns horaris pels àpats i sopar lleuger dues hores abans d'anar a dormir. Aconsellen fer migdiades d'uns 20 minuts i evitar els mòbils i les tauletes abans d'anar a dormir perquè la seva llum artificial confon el cervell que està programat per segregar melatonina quan marxa la llum del sol.
La llum solar, expliquen els experts, té un component blau durant el dia que activa estar despert. La llum del sol del final del dia, que ens informa inconscientment que és hora de dormir, és taronja. La llum de les espelmes per exemple també és taronja però la llum dels aparells electrònics és blava i per tant frenen la producció de melatonina. Hi ha una aplicació que es pot descarregar a mòbils i tauletes (F.lux) que converteix la llum dels aparells electrònics de blava a taronja i permet així la producció natural de melatonina.
Els experts de l'Institut del Son també alerten que qui s'adorm durant el dia no és que dormi molt sinó que no ha dormit prou durant la nit o no ha dormit bé. Una altre senyal d'alerta és somiar molt. "Només recordem l'últim somni abans de despertar-nos. Si recordem molts somnis és que ens hem despertat diverses vegades durant la nit i per tant no hem descansat bé", explica la doctora Núria Roure.
Segons el doctor Estivill, hi ha estudis que asseguren que els espanyols dormen de mitjana 45 minuts menys que la resta d'europeus i diu que el problema és polític i que cal insistir en la necessitat de la reforma horària per poder acabar la jornada laboral a les set de la tarda. El 80% dels casos d'insomni, assegura, són causats per "la dificultat de desconnectar quan anem al llit". "Calen dues hores per desconnectar el cervell", afegeix.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!