Desaparició

Els Mossos van rebre 4.356 denúncies per desaparicions l'any passat, un 36% de menors d'entre 13 i 17 anys

La policia catalana indica que el 94% dels casos es van resoldre abans d'un mes

Mossos d'esquadra. Mossos d'Esquadra

Mossos d'esquadra. Mossos d'Esquadra

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els Mossos d'Esquadra van rebre 4.356 denúncies per desaparicions durant el 2017, un 36% de les quals corresponents a menors d'entre 13 i 17 anys, segons ha explicat el cos de seguretat en el marc del Dia Internacional dels desapareguts. La majoria de persones s'acaben localitzant al mateix lloc que havien desaparegut i, habitualment, retornen voluntàriament. En aquest sentit, el cos policial afirma que el 94% de les desaparicions que van tenir lloc a Catalunya l'any passat es van resoldre abans d'un mes i el 98% de les persones que havien desaparegut es van localitzar en un any. El 72% de les persones que van retornar voluntàriament ho van fer durant els primers 4 dies, mentre que durant la primera setmana ho van fer el 86%. El caporal dels Mossos d'Esquadra, Daniel Cejas, un dels responsables de l'Oficina d'atenció a les famílies de persones desaparegudes, ha assegurat que les denúncies per desaparicions augmenten cada any entre un 5 i un 7% des del 2014 quan es va crear l'Oficina d’atenció a les famílies de les persones desaparegudes.

Cejas ha remarcat la importància de fer la denúncia immediatament després de la desaparició ja que, segons ha apuntat, les primeres hores de la desaparició són "molt" rellevants per poder facilitar la investigació i seguir el rastre de la persona que s'ha perdut.

Del total de les persones desaparegudes l'any passat, un 41% eren dones i un 59% homes. Per edats, el 38% eren menors d'edat i d'aquests 6 de cada 10 eren noies. Els desapareguts de més de 65 anys corresponen al 6% del total i d'aquests el 63% patia una malaltia mental. Els Mossos expliquen que quan hi ha malaltia mental és menys probable que el retorn sigui voluntari (40,2%).

D'altra banda, sobre una mostra analitzada del 80% de les denúncies per desaparició es constata que un 62% és reincident, és a dir, ja havia desaparegut en alguna altra ocasió.

Per regions policials, la Regió Policial Metropolitana Sud és la que va registrar més desaparicions (1150), seguida de la Regió Policial Metropolitana Barcelona (850), la Regió Policial Metropolitana Nord (860), la Regió Policial Girona (568) i la Regió Policial Camp de Tarragona (488). Les regions policials amb menys incidència sobre aquest tipus de denúncies són la Regió Policial Ponent (196), Regió Policial Central (171), Regió Policial Pirineu Occidental (22) i Regió policial Terres de l'Ebre (51).

Des del 2010 els Mossos tenen una Unitat Central de persones desaparegudes, únic cos policial amb una divisió d'aquestes característiques especialitzada, a més, en desaparicions en l'àmbit criminal. Segons s'explica des del cos policial, aquesta unitat ha estat pionera en aconseguir dues primeres sentències a l'Estat a partir de la construcció de la prova per indicis, és a dir, sense localització del cadàver, sense cap indici biològic (sang o ADN), sense arma del delicte, sense testimonis i sense cap mena de confessió de l'autor dels fets.

El primer cas està relacionat amb la doble desaparició d'un home i una dona als Pallaresos (Tarragona). Els cossos no es van trobar mai però es va detenir i condemnar un home com autor dels fets. El segon cas es refereix a la detenció i condemna d'un altre home per assassinar i fer desaparèixer el cos de la seva exdona a Mataró.

Actualment, els Mossos tenen obertes quatre investigacions en l'àmbit criminal de persones desaparegudes. Des del 2010, els investigadors han fet 22 investigacions amb 24 víctimes, de les quals 18 s'han resolt. Es tracta de 12 casos que han resultat ser homicidis amb posterior ocultació de cadàver, 3 casos de detencions il·legals perllongades en el temps i relacionades amb matrimonis forçats de residents d'origen paquistanès i 3 desaparicions o marxes voluntàries que presentaven inicialment indicis de sospita criminal però que la investigació policial va determinar que es tractava d'una marxa voluntària.

Dels 22 casos investigats, 13 estan relacionats amb violència de gènere i en relació a les víctimes, hi ha 19 dones i 5 homes.

Pel que fa als casos oberts, un es remunta al 2012, quan es va localitzar a Begur el cos d'un home decapitat. La resta de casos que s'estan investigant van ser denunciats el 2014 a Barcelona, el 2015 a Sabadell i el 2017 al Vallès Oriental, sense que fins ara s'hagin localitzat les persones que van desaparèixer.

El 2014 es va crear l'Oficina d’atenció a les famílies de les persones desaparegudes que es va convertir en el punt referencial d'informació i de suport dels Mossos a aquelles persones que han patit la desaparició d'un familiar. L'objectiu principal és oferir una atenció qualificada i personal principalment amb l'establiment d'un canal d'informació als familiars, de manera que coneguin les novetats que es produeixin en la investigació.

Des del dia 1 d'abril del 2014 fins a l'1 de gener del 2018 els Mossos han rebut 15.361 denúncies per desaparició de persones. A partir d'aquestes denúncies s'han obert més de 500 casos de seguiment i contactes amb les famílies.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local