Canvi Climàtic

Els episodis meteorològics violents, principal risc del canvi climàtic a Vilanova i la Geltrú

Després del primer any dins del Projecte SCORE, la ciutat disposa d'un mapa de riscos i un pla operatiu

Els episodis meteorològics violents, principal risc del canvi climàtic a Vilanova i la Geltrú. EIX

Els episodis meteorològics violents, principal risc del canvi climàtic a Vilanova i la Geltrú. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les onades de calor, els incendis forestals, les tempestes, inundacions i pluges torrencials són els principals efectes que pot patir Vilanova i la Geltrú arran del canvi climàtic. Aquests efectes poden tenir com a conseqüència un risc econòmic pel sector turístic local, la pèrdua del patrimoni cultural, els danys en edificis comercials, edificis d'habitatges i en la infraestructura civil, la pèrdua d'aiguamolls, d'hàbitat animal, i de biodiversitat, i els danys i perill per al ciutadà.

Aquestes són algunes de les conclusions de l'estudi de riscos que s'ha lliurat en el marc del projecte SCORE, que ara fa just un any que es va posar en marxa. El document analitza els punts en comú i les diferències entre les 10 ciutats europees que formen part de la iniciativa. El programa compta amb el finançament íntegre de la Unió Europea, on participen 14 països i més de 25 socis entre administracions, universitats i consultores ambientals. El projecte té una durada de quatre anys i l'objectiu és buscar estratègies d'adaptació al canvi climàtic per ciutats costaneres com Vilanova i la Geltrú.

La regidora de Medi Ambient, Marta Jofra creu que "participar en aquest projecte ens situa com a ciutat capdavantera en estratègies d'adaptació al canvi climàtic. Unes estratègies que hem de prioritzar i aplicar el més aviat possible perquè el canvi climàtic ja ens està afectant i el cost de no actuar serà molt més elevat”. Jofra mostra la seva preocupació perquè “està en risc el nostre model de ciutat i l'economia que en depèn, i la nostra pròpia supervivència."

SCORE són les sigles Smart control of the climate resilience in European coastal cities (Control intel·ligent de la resiliència envers el canvi climàtic a les ciutats europees costaneres). El projecte treballa els efectes del canvi climàtic actuals i l'anàlisi socioeconòmica dels seus efectes.

La sensorització de variables climàtiques i d'interès permetrà avaluar l'eficàcia de les solucions d'adaptació al canvi climàtic que s'implantin a cada municipi i mostrar-ho amb un digital twin, un bessó digital, una simulació informàtica dels efectes climàtics damunt d'una maqueta digital de la ciutat.

La setmana passada es va dur a terme a Irlanda l'assemblea general de participants en el projecte. Durant el primer any de treball s'han fet tasques de recollida de dades i establiment de criteris per a les 10 ciutats participants. Fruit d'aquesta recollida de dades s'ha elaborat un mapa de riscos que adverteix sobre algunes conseqüències que la ciutat podria patir pels efectes del canvi climàtic.

El mes de maig també es va dur a terme a Vilanova una trobada dels socis del projecte. En aquestes sessions es va treballar en l'elaboració del Pla Operatiu, que en el cas de Vilanova i la Geltrú inclou accions on la ciutadania podrà participar, com ara la recollida de dades a través de sensors o la co

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local