Forestalia

La plataforma No a la MAT es mostra satisfeta per l’aturada provisional del projecte

El Govern s’ha oposat a l’aprovació de l’informe d’impacte ambiental presentat per l’empresa privada Forestalia

La plataforma No a la MAT es mostra satisfeta per l’aturada provisional del projecte. Clàudia Domènech

La plataforma No a la MAT es mostra satisfeta per l’aturada provisional del projecte. Clàudia Domènech

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les entitats de la plataforma "No a la MAT" corresponents als territoris de l'Alt i el Baix Penedès han donat a conèixer la seva satisfacció davant la negativa del Govern de la Generalitat a l'estudi d'impacte mediambiental que ha presentat l'empresa encarregada del projecte: Forestalia. Això suposa una aturada temporal de la construcció de la línia de molt alta tensió.

La resolució es va donar a conèixer el passat 14 de juny en una reunió amb representants de la plataforma i membres de la direcció general de Política Ambiental de la Generalitat, on des del Govern s'explicava que no s'havia aprovat l'estudi a causa de la manca de rigor del document. Així mateix, la Generalitat va donar un nou termini de 6 mesos perquè Forestalia elaborés un altre informe més explícit amb les afectacions que tindria en cadascun dels indrets.

Judit Cañís, membre de la plataforma per l'Alt Penedès, ha declarat que es troben en "un punt d'incertesa perquè tot depèn dels canvis que hi hagi en el mes vinent o els pròxims anys en el govern català i espanyol". Un canvi en el govern estatal després de les eleccions del 23 de juliol podria provocar que "tot el procés es tornés a posar en marxa si el Govern espanyol aprova un decret que permet l'aprovació de l'estudi d'impacte ambiental que ha presentat Forestalia", ha remarcat Cañís.

Una circumstància similar es troben amb la constitució dels nous ajuntaments després de les eleccions municipals. "La majoria d'ajuntaments han canviat de color, per tant, hem de tornar un altre cop a demanar reunions i parlar amb els alcaldes per explicar la situació actual", ha explicat Neus Pla, la representant de la plataforma pel Baix Penedès. Des de la plataforma han recordat, novament, que "tots els ajuntaments són contraris al macroprojecte i des del món local es poden fer moltes coses per evitar que la línia es converteixi en realitat".

Algunes de les accions que podrien dur a terme els ajuntaments són "canviar els seus plans d'ordenació urbanística municipal (POUM) per obligar que les línies d'alta tensió fossin soterrades", ha esmentat Judit Cañís. D'aquesta manera hi hauria un augment dels costos i faria que l'empresa es tirés enrere. "En tot cas es poden posicionar, fer al·legacions mitjançant el mateix municipi, el consistori i a través dels consells comarcals, a més de pressionar els partits polítics", ha continuat explicant la representant per l'Alt Penedès.

Actualment, des de l'entitat "No a la MAT" no poden presentar noves al·legacions a l'estudi d'impacte ambiental; en el cas de la possible aprovació del projecte, la plataforma podria tornar a presentar-ne.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local