Estació de Regionals

Vilafranca presenta un estudi que confirma la viabilitat de l'aturada de trens d’alta velocitat al Penedès

Francisco Romero: 'Tenim a l’abast poder arribar en 20-25 min a Barcelona. És una oportunitat singular'

Vilafranca presenta un estudi que confirma la viabilitat de l'aturada de trens d’alta velocitat al Penedès. Ajuntament de Vilafranca

Vilafranca presenta un estudi que confirma la viabilitat de l'aturada de trens d’alta velocitat al Penedès. Ajuntament de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’alcalde de Vilafranca del Penedès, FranCisco Romero, ha presentat l’avançament d’un estudi que s’ha encarregat a la consultoria especialitzada en transport TRN TARYET, representada per l’enginyer de camins Jordi Julià, sobre l’encaix d’una estació de Trens Regionals d’Alta Velocitat en l’actual emplaçament de la base de manteniment d’ADIF, a l’est del terme municipal al costat de les vies d’alta velocitat.

La ubicació d’una estació de Trens Regionals d’Alta Velocitat a Vilafranca està prevista en tots els documents de planejament territorials supramunicipals i també apareix dibuixada en el nou avantprojecte del pla parcial territorial del Penedès, que actualment està en exposició pública fins al proper 7 de maig.

L’enginyer Jordi Julià té una llarga trajectòria en l’àmbit de l’urbanisme, la planificació territorial i les infraestructures ferroviàries. Va començar la seva carrera professional a la direcció general d’Urbanisme de la Generalitat i després al servei de vialitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Va ser cap d’infraestructures de Rodalies RENFE Barcelona, i director de projectes de transport i mobilitat a l'Agència Metropolitana Barcelona Regional. També ha estat director general de Ports i Transports de la Generalitat i director tècnic de Infraestructures Ferroviàries de Catalunya (Ifercat).

L’estudi encarregat per l’Alcaldia per impulsar i defensar aquest projecte davant d’altres institucions ja està acabat:

-Compara la situació de Vilafranca del Penedès amb altres estacions d’alta velocitat similars a França (Macon Loché), Alemanya (Limbürg Sud), el Japó (Asa) i Espanya (Puente Genil-Herrera) per concloure que són situacions que abasten un nombre potencial de passatgers anuals i diaris similar o fins i tot menor que el cas de Vilafranca.

-Analitza la reconversió l’actual PAET (Puesto de adelantamiento y estacionamiento de trenes) als afores de Vilafranca en direcció la Granada en una estació de viatgers per a serveis regionals en alta velocitat, i es fa un predisseny de vies, andanes, edifici de viatgers i accessos viaris.

-Analitza les freqüències actuals de pas de trens d’alta velocitat, demostrant que és possible l’establiment de nous serveis regionals a nivell de Catalunya amb parada a Vilafranca.

El document conclou que és possible i convenient a Catalunya una xarxa de serveis regionals d’alta velocitat amb parada a Vilafranca.

Jordi Julià explicava que la ubicació de l’estació és idònia perquè la possibilitat de desviar-hi trens ja hi és. “És un tram de via recte i pla. Només es tracta de construir dues andanes amb els seus accessos elevats, l’edifici de l’estació i un gran aparcament. Permetria afegir més trens a la línia en un hipotètic servei de regionals d’Alta Velocitat. Simplement és un tema de voluntat política. Amb una inversió 30-40 MEUR es pot construir”, ha comentat.

L’estació del Penedès

Per l’alcalde FranCisco Romero, els punts forts del projecte són que “és viable tècnicament, encaixa en el sistema actual i no entra en conflicte amb el model d’explotació actual de la línia. Tenim a l’abast poder arribar en 20-25 min a Barcelona. És una oportunitat singular."

L’alcalde té previst reunir-se properament amb la Direcció General de Transport i Mobilitat de la Generalitat i també s’ha sol·licitat reunió amb el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible. L’objectiu, ha dit, és “ser proactius i amb aquest document tècnic aportar tots els arguments possibles, anar a cercar complicitats en les altres administracions i urgir que s’executi aquesta inversió en infraestructures ferroviàries ja planificada des de fa molts anys i que seria clau per al desenvolupament econòmic i la millora de la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes de Vilafranca i de la vegueria Penedès”.

Romero ha advertit que, quan finalitzin els treballs del corredor mediterrani “difícilment els trens baixaran d’una hora de trajecte fins a Barcelona. Aquesta estació ha de ser la solució a les nostres mancances en transport ferroviari. Necessitem aquesta estació, que no serà l’estació de Vilafranca, sinó l’estació del Penedès, donant servei a uns 400.000 habitants”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local