Mobilitat

El bloqueig polític que impedeix ampliar el servei del bus exprés.cat entre Vilanova-Barcelona i Vilafranca-Barcelona

Amb un increment del 28% en la demanda, els usuaris del bus exprés.cat continuen atrapats en autobusos saturats mentre la solució política no arriba

Cues d'usuaris per agafar el bus exprés de Vilafranca del Penedès a Barcelona. ACN / Gemma Sánchez

Cues d'usuaris per agafar el bus exprés de Vilafranca del Penedès a Barcelona. ACN / Gemma Sánchez

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els usuaris de les línies de bus Exprés.cat que connecten Vilanova i la Geltrú amb Barcelona (e15.1 i e15.2) i Vilafranca del Penedès amb Barcelona (e6) fa anys que denuncien aglomeracions en hores punta, però la situació ha empitjorat els darrers mesos a causa del caos crònic en els trens de Rodalies. La inestabilitat del servei ferroviari ha empès cada cop més passatgers a optar per l’autobús, provocant un increment del 28% en la demanda. No obstant això, aquest augment de passatgers no s’ha traduït en un increment de freqüències, cosa que genera cues i autobusos saturats diàriament.

Autobusos de més capacitat, però amb les mateixes freqüències

La línia Vilanova-Barcelona (Bus Garraf) està operada per l’empresa Plana, concessionària del servei, que transporta una mitjana de 3.600 persones cada dia feiner entre la capital del Garraf i Barcelona.

El març del 2024, Plana va incorporar quatre nous vehicles de més capacitat per reforçar les dues línies de bus exprés que connecten Vilanova i la Geltrú amb Barcelona. Segons va informar aleshores l’empresa operadora, aquests autocars compten amb 63 places assegudes i 28 de peu, cosa que suposa un 15% més de capacitat respecte als vehicles que habitualment presten servei en aquesta ruta. En determinats moments, també s’hi fan servir autocars de dos pisos.

Tanmateix, malgrat l’augment de capacitat, les freqüències de pas es mantenen sense canvis, ja que correspon al Departament de Territori de la Generalitat establir els horaris i les freqüències.

Per tant, per incrementar les freqüències de pas dels autocars, el Departament de Territori hauria d’ampliar la concessió i destinar-hi més recursos. La solució fa mesos que és sobre la taula: una partida pressupostària de 8 milions d’euros per millorar no només la línia Vilanova-Barcelona, sinó també les rutes exprés.cat de Vilafranca i Granollers cap a la capital catalana, on es repeteix la mateixa situació de col·lapse.
 


Usuaris dempeus al bus exprés de Vilanova a Barcelona
Fons bloquejats

El problema és que aquests fons estan actualment bloquejats. La partida depèn de l’aprovació d’una ampliació de crèdit de 1.769 milions d’euros que el Govern de Salvador Illa (PSC) ha presentat al Parlament. No obstant això, el govern català es troba en minoria, amb només 42 diputats, i ja va fracassar en l’intent de tirar endavant els pressupostos del 2025. Davant la manca de suports, el Govern s’ha vist obligat a prorrogar els pressupostos anteriors i recórrer a paquets extraordinaris de crèdit per cobrir despeses.

Un primer paquet de crèdit (per valor de 2.168 milions d’euros), destinat principalment a despeses ordinàries i de personal, va ser aprovat al març amb el suport d’ERC i els Comuns. Però el segon paquet, del qual depenen un gran nombre de projectes, entre ells la millora del transport exprés per carretera, continua bloquejat per manca d’acord polític.

Pregunta de Transformem VNG al Ple de l’Ajuntament

El passat dilluns 7 d’abril, el Ple Municipal de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú també va abordar aquesta qüestió, arran d’una pregunta formulada per la regidora Sílvia Fernández, del grup Transformem VNG.

Fernández va explicar que la seva formació ja havia presentat recentment una petició al Consell Comarcal del Garraf per exigir al Departament de Territori de la Generalitat que dupliqui les freqüències de pas de les línies d’autobús e15 i e15.2, “almenys fins que millori el servei de la xarxa de Rodalies R2 Sud”.

“Després d’haver aconseguit el compromís del president del Consell Comarcal de traslladar les demandes del territori, volem saber si el govern municipal de Vilanova i la Geltrú també farà seva aquesta iniciativa i formularà la mateixa petició al Departament de Territori, amb l'objectiu de posar fi al col·lapse que pateixen aquestes línies d'autobús, utilitzades diàriament per molts veïns i veïnes de la ciutat”, va afirmar la regidora de Transformem VNG.

En el torn de resposta hi va intervenir Gerard Llobet, primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, qui va recordar que al setembre del 2024 el govern municipal ja havia contactat amb el secretari general de Mobilitat de la Generalitat per abordar la problemàtica del bus. En aquell moment, els van traslladar que el Departament de Territori estava estudiant diverses rutes de la xarxa Exprés.cat —entre elles, la que connecta Vilanova amb Barcelona— amb vista a ampliar els serveis al llarg del 2025.

“Aquesta ampliació està condicionada a una modificació de crèdit per part del Govern, amb un cost estimat d’entre 7 i 8 milions d’euros, ja que implicaria reforçar les concessions dels corredors Vilanova-Barcelona, Vilafranca-Barcelona, Granollers-Barcelona i alguna línia més. Estem, per tant, a l’espera que hi hagi una majoria al Parlament per aprovar aquesta modificació pressupostària, pas imprescindible per implementar i ampliar els serveis”, va explicar Llobet.

Mentrestant, les negociacions continuen encallades i els usuaris dels autobusos exprés continuen suportant cues i aglomeracions. La solució, per ara, continua encallada als passadissos del Parlament.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local