Redacció |
Vilanova i la Geltrú
03-12-2013 16:42
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La pressió mediàtica que han fet en les darreres setmanes els veïns de l'Eixample de Mar ha forçat l'Ajuntament ja tirar enrere un acord amb els propietaris d'una finca de la zona per resoldre una sentència urbanística. Els veïns s'oposaven frontalment a la requalificació d'una zona verda i van portar la seva protesta al ple, on s'havia d'aprovar el canvi urbanístic.
Finalment, el govern no va poder tirar endavant l'aprovació del conveni urbanístic i l'aprovació inicial de la modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana de Vilanova i la Geltrú, en l'àmbit de les finques de l'interior de l'illa delimitada per la rambla de Joan Baptista Pirelli, el passeig del Carme, la rambla de Lluís Companys i l'Eixample de Mar. El debat és va iniciar amb la intervenció del Josep Torres, en representació de l'Associació de Veïns del barri de Mar, que explicà que aquest espai és una "zona verda que cal reivindicar. Es tracta d'un espai mediambientalment interessant i important pel barri de mar i per la ciutat. Cal trobar consens amb veïns del barri. Tenim arguments contra la proposta. No es pot fer un edifici de quatre plantes al mig d'un interior de l'illa. És un model esgarrifós."
El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Joan Giribet, va voler reclamar l'atenció sobre aquest tema perquè "hi ha coses que es malinterpreten. Varem arribar a un acord per donar compliment a una sentència contrària a l'Ajuntament. Aquest conflicte porta deu anys sobre les taules de l'Ajuntament i cal trobar-li una solució perquè si això no s'aprova haurem d'assumir un cost econòmic molt elevat. L'única solució que permet tancar el contenciós és aquest. Es un acord que beneficia els interessos de la ciutat i dona coherència urbanística a tot l'espai. A més, aconseguim un nou espai lliure d'us públic que manté la singularitat d'aquest espai."
Des d'ICV, la regidora Iolanda Sánchez, va mostrar el posicionament contrari del seu grup "amb el fons i amb la forma. L'urbanisme creiem que ha de ser resultat del consens. Cal reflexionar sobre la ciutat i acostar el màxim possible les posicions. I només ens pot moure l'interès general i el be comú. Sempre a partir del consens i del diàleg. Cal construir un full de ruta comú. La proposta actual no respecta el consens polític. Aquest espai el volíem com a zona verda i això va ser aprovat per unanimitat. En tot cas, aquesta proposta actual no s'ha discutit amb l'oposició. Qüestionem la urgència de la signatura del conveni. L'edificabilitat que marca és totalment arbitrària. Entenem que si prosperés la proposta estem malmetent aquest espai pel gaudi dels vilanovins i vilanovines."
El regidor de la CUP, Raimon Ràfols, va afirmar que la seva formació "també vol trobar el consens. Però si existeix la CUP es per trencar aquest consens urbanístic que tant ha perjudicat a la ciutat. A aquest pas a Vilanova i la Geltrú serem coneguts per com no s'ha de gestionar urbanísticament la ciutat. Parlem d'una operació que s'havia de solucionar entre el 2004 i el 2008 i ara estem entre l'espasa i la paret. Ara hem de córrer perquè la propietat té la raó. La proposta de modificació que se'ns presenta es la menys dolenta, a parer de la CUP, perquè dona solució al conjunt de l'àmbit. Salva l'ajuntament de pagar una expropiació que pot ser de 12 milions d'euros i que seria un sotrac molt important per un ajuntament tocat de mort financerament. Tenim forces dubtes de com s'ha seguit el procés durant els darrers anys. No veiem cap altre alternativa. No estem en una posició de força. Estem venuts. . No ens volem fer responsables de l'acció i la inacció de governs anteriors. Per això ens abstindrem. Ens hauria agradat però tractar aquest tema amb més calma."
Des del PP, Francis Álvarez va voler posar l'accent en la gent "que està pagant vivendes a preu d'or perquè tenien al costat de casa una zona verda amb arbres centenaris. I de sobte ara els diuen que d'espai verd res, i que posem quatre plantes de pisos davant. Cal mirar aquest punt de vista. Aquesta gent no té culpa de res de tot això. No estem atenent els drets d'aquests propietaris. Això no és una solució, es una condemna. A més, tenim dret tots els ciutadans a gaudir d'un espai verd i no carregar-se aquest espai natural. Es cert que no podem afrontar aquesta indemnització, i per això cal explorar altres vies. No veig ni consens en el ple ni amb els veïns. Caldria retirar aquest punt de l'ordre del dia i trobar una solució més sosegada."
El regidor del PSC, Gerard Llobet, va argumentar que "alguna cosa deu fallar quan els grups de l'oposició no votaran a favor de la proposta del govern. Comparteixo moltes reflexions que ja s'ha fet aquí. Creiem que s'ha de quedar sobre la taula perquè no hi ha hagut diàleg suficient amb l'oposició. No és pot mirar exclusivament des d'un punt de vista tècnic. Hi ha altres solucions. És important la unanimitat del Pla General de 2001. Podem fer una revisió crítica. Tenim poques possibilitats: d'una banda expropiar per 12 milions d'euros, i de l'altre transferir l'edificabilitat a l'Eixample de Mar o a altres zones. Creiem que transferir l'edificabilitat a l'Eixample de Mar seria el més natural. Caldrà analitzar molt millor la situació i volem arribar fins el final."
Finalment, el regidor Joan Giribet afirmà que era conscient que aquesta proposta no s'aprovaria però que era una qüestió de responsabilitat del govern dur-la al Ple. "Sap greu que ICV i PSC parlin de solucions quan des del govern anterior no es va voler fer res. Ara tenen alternatives però no les van aplicar quan governaven amb majoria absoluta." El punt va decaure amb el vot favorable de CiU, els vots en contra de PSC, PP i ICV i l'abstenció de la CUP.
Avui, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú ha destacat que "és un tema que ens preocupa molt especialment perquè pot suposar una hipoteca més per a la ciutat en els propers anys". Segons l'alcaldessa Lloveras, "aquests són temes que pel fet de ser impopulars es van posposant però que acaben ofegant l'Ajuntament i la ciutat". Sobre el debat i posterior votació que es va produir ahir durant el Ple de desembre, l'alcaldessa de Vilanova ha explicat que el Govern municipal volia amb aquest acord solucionar un problema urbanístic i financer que té sobre la taula i, ha manifestat Neus Lloveras "quedem bocabadats de veure que no es pot aprovar aquest punt i tornem a entrar en els errors històrics d'aquest Ajuntament que no afronta els problemes i va tirant-los endavant". Neus Lloveras ha recordat que fa dos anys i mig que s'està treballant per solucionar aquest i per aquest motiu "no hem dubtat a portar-lo al Ple i creiem que l'oposició ha valorat altres aspectes i no la prioritat que té la ciutat".
Per la seva banda, el regidor d'Urbanisme, Obres i Habitatge, Joan Giribet ha reiterat que l'acord desestimat ahir pel Ple pretenia solucionar una problemàtica que arrenca del 2001 amb la revisió del Pla General i la requalificació com a espai verd privat (anteriorment era espai verd públic) que aleshores es fa de la finca situada en l'interior d'illa dels carrers abans esmentats. Aquest fet va originar, ha recordat el regidor Giribet, que els propietaris reclamessin davant la justícia els seus drets urbanístics. El TSJC el 2004 va dictar sentència a favor d'ells i instant l'Ajuntament i la Generalitat a fer les modificacions per donar resposta a la demanda presentada. Posteriorment, el 2008, el TSJC va dir que la això s'havia de fer mitjançant l'expropiació. Una mesura que segons el regidor d'Urbanisme "costaria uns diners que segurament no podríem assumir". Amb aquest rerefons, Joan Giribet ha explicat que "la voluntat d'arribar a un acord ja neix del 2008, tot i que aleshores es treballava en una proposta de fer 10 casetes unifamiliars a l'interior d'aquest illa". En aquest sentit, Joan Giribet ha afirmat que "el projecte que hem fet segueix la línia iniciada per l'anterior govern per poder acomplir el termini de 31 de desembre de 2013". Sobre les propostes que ahir van presentar dos dels grups de l'oposició, el regidor d'Urbanisme ha manifestat que "tant l'opció de traspassar l'edificabilitat a l'Eixample de Mar, com proposa el PSC o bé traspassar-la a l'Eixample Nord, com diu IC-Verds s'haurien pogut dur a terme al 2004 o al 2008 sense impediments legals ni urbanístics". Joan Giribet creu que actualment aquestes propostes són "inviables, si tinguéssim 5 o 6 anys per fer això d'acord, però ara no tenim temps material d'arribar a cap acord". Finalment el regidor d'Urbanisme ha manifestat que "l'únic que vol aquest govern és evitar una catàstrofe financera a les arques municipals pels propers anys".
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!