Vilanova i la Geltrú insta ADIF a substituir el projecte de pantalles acústiques amb actuacions a les vies i els trens. Ajuntament de Vilanova
Susana Nogueira/ ACN |
Vilanova i la Geltrú
01-09-2021
| Actualitzat 02-09-2021 08:45
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha presentat al·legacions al projecte d’ADIF (Administrador d’Infraestructures Ferroviàries) de fer una instal·lació de grans pantalles opaques al costat de la via del tren per reduir el soroll del pas dels combois. Amb aquesta acció vol adequar el pas dels trens en tram urbà i així prevenir la contaminació acústica regulada per les normatives europees. L’Ajuntament de la ciutat reclama a ADIF que apliqui mesures alternatives menys invasives per la ciutadania i l’entorn urbà i proposa millorar els trens i les vies, ja que les pantalles acústiques comporten una expropiació d’espais públics.
La principal reclamació de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú és que ADIF actuï directament en l’emissor acústic, és a dir, sobre les vies i els trens. El regidor d’Urbanisme, Habitatge i Projectes i Obres d’urbanisme, Francesc Xavier Serra, ha explicat que “els estudis de referència d’altres països indiquen que per a minimitzar el soroll ferroviari és més efectiu actuar sobre la font emissora, és a dir, les vies i els trens i així reduir el soroll de l’origen”. El regidor ha afirmat que no estan en contra que es redueixi el soroll, però s’ha de fer un projecte amb una incidència més baixa que el pla previst. La priorització de mesures relacionades amb la font emissora per minimitzar el soroll ferroviari és la solució més eficaç en termes de cost-benefici i evita els impactes visuals sobre del paisatge urbà.
L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, després d’analitzar-ho, assegura que L’ens ferroviari ha de replantejar-se el seu projecte, donat que les afectacions que tindrien les pantalles opaques són: pèrdua visual i degradació del paisatge urbà, especialment als eixos de la rambla de la Pau, rambla de Salvador Samà i del carrer de la Llibertat, amb pantalles de 3 metres d’alçada mínima que eliminarien les visuals de la ciutat i del mar. També provocaria la pèrdua d’assolellament en habitatges, per exemple amb pantalles de 5 metres d’alçada al carrer de l’Arquitecte Gaudí. L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha dit que “la ubicació de les pantalles es plateja fora de la plataforma ferroviària, la qual cosa suposa, en molts trams, l’expropiació d’espai públic i això comporta afectacions a les voreres, poca accessibilitat i pèrdua d’estacionament”.
L’alcaldessa ha destacat que hi ha un criteri de perspectiva de gènere en el disseny de l’espai urbà, és a dir, les pantalles també incrementarien la sensació d’inseguretat per part de la ciutadania pel fet que l’amplitud visual es veuria reduïda i perquè les possibles rutes d’escapatòria en cas de pànic quedarien anul·lades. A més, les pantalles poden ser susceptibles de pintades, fet que implica una degradació urbana superior i més costos de neteja. “La ciutadania de Vilanova i la Geltrú fa anys que pateix serveis deficients en els transports de rodalies i ara que ADIF es decideix a actuar per reduir els sorolls dels trens, no podem permetre una instal·lació de pantalles opaques d’aquestes magnituds, que no només malmeten la imatge d’una part important de la ciutat, sinó que poden causar perjudicis evidents als veïns i a les veïnes de la ciutat”.
El regidor d’Urbanisme, Habitatge i Projectes i Obres d’urbanisme, Francesc Xavier Serra, ha argumentat que “les delegacions van per dues línies, per una banda la jurídica, estem reclamant que abans d’expropiar els espais, coneguem oficialment les mesures del projecte que vol aplicar ADIF, ja que encara no les coneixem. Per altra banda, a nivell tècnic estem demanant que primer de tot s’ha de controlar la font d’aquestes emissions acústiques i després en tot cas, evitar l’emissió. Si no es pot minimitzar l’emissió dels sorolls amb la font, es poden aplicar mesures correctores com ara instal·lar barreres acústiques molt baixes i molt properes al principal focus emissor de soroll de rodament (contacte roda-carril) i es pot reduir el soroll del receptor insonoritzant els habitatges afectats per la contaminació acústica, una mesura que en alguns casos podria ser més econòmica”.
L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú planteja a ADIF mesures que s’apliquen en altres països europeus, com per exemple, efectuar altres accions de caràcter preventiu en els carrils, per reduir la vibració i el soroll de rodament dels trens. També als vehicles, per reduir el soroll de propulsió, de les instal·lacions de climatització i dels convertidors elèctrics, tant des del disseny dels trens, com amb la instal·lació d’amortidors i l’encapsulat dels elements sorollosos. Altres mesures que els hi plategen són la renovació de la flota de ferrocarrils per nous vagons silenciosos; la modernització del sistema de frenada o l’apantallament dels bogis amb faldons o carenats que eviten la propagació del soroll d’aquests elements.
L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va liderar una reunió d’alcaldes i d’alcaldesses el passat mes de maig, on van participar 23 municipis de Barcelona i Tarragona afectats pel projecte que planteja ADIF. El consistori vilanoví compartirà aquestes al·legacions amb la resta de municipis perquè n’estiguin informats. L’alcaldessa, Olga Arnau, ha recordat que “el ple municipal ja va aprovar el passat mes de desembre una moció de rebuig a aquest projecte”.
Arnau ha destacat que estan molt sorpresos perquè l’Ajuntament no ha rebut cap estudi informatiu de l’actuació de la Llei d’Urbanisme. L’Ajuntament parla d’una deficiència jurídica i procedimental en aquest assumpte i que l’única comunicació oficial que tenen és el BOE del 14 d’agost per a expropiar espais públics per posar les pantalles.
Oposició estesa a tot el litoral
Vilanova preveu compartir ara les seves al·legacions amb els més de 20 municipis de Barcelona i Tarragona afectats per la instal·lació de pantalles acústiques. Ara fa tres mesos, els ajuntaments ja van acordar crear un front comú contra el projecte d'ADIF. Durant els darrers dies, els diferents consistoris estan perfilant les seves al·legacions. És el cas, per exemple, de Badalona, que aquest dimecres celebrarà un ple extraordinari per aprovar una moció de suport a les al·legacions contràries a les pantalles de la rambla Santa Madrona.
Més informació
- La pressió local aconsegueix aturar el projecte de pantalles acústiques d'Adif
- Sitges planteja alternatives per a les pantalles acústiques vora la via del tren
- Un grup de municipis impulsa un manifest contra les pantalles acústiques a les vies del tren
- El Vendrell presentarà al·legacions contra el projecte d’ADIF d’instal·lar pantalles acústiques
- Sitges vol més temps i informació sobre el projecte de les pantalles acústiques a la via del tren
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!