Rodalies

La pressió local aconsegueix aturar el projecte de pantalles acústiques d'Adif

Vilanova, Sitges, Cubelles, Calafell, El Vendrell i altres municipis van liderar l'oposició a la instal·lació de murs a les vies

La pressió local aconsegueix aturar el projecte de pantalles acústiques d'Adif. Ajuntament de Vilanova

La pressió local aconsegueix aturar el projecte de pantalles acústiques d'Adif. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez Jiménez, va anunciar ahir la suspensió temporal del projecte d'Adif per a instal·lar pantalles acústiques a les vies del tren. La pressió local ha aconseguit paralitzar l'actuació, després que un total de 24 municipis liderats des de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú havien expressat la seva oposició al projecte a través d'un manifest conjunt. Els consistoris de Sitges, Vilanova, Cubelles, Calafell i El Vendrell ja van manifestar el seu posicionament contrari en els darrers mesos.

La portaveu d'ERC al Senat, Mireia Cortès, es va fer ressò de les demandes dels municipis i va reclamar ahir al govern espanyol alternatives a les pantalles acústiques, que Adif planteja com a única solució per pal·liar la contaminació acústica del pas dels combois. Alcaldes i alcaldesses dels municipis afectats, de les demarcacions de Tarragona i Barcelona, s'havien queixat en diferents ocasions per la gravetat de l'impacte visual i paisatgístic que provocarien les pantalles. La resposta de la ministra admet que cal buscar una solució adient per a la protecció acústica i es compromet a treballar de forma coordinada amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per aplicar les mesures més adients.

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha fet una valoració molt positiva d'aquesta decisió. “El projecte era un despropòsit tal com estava plantejat, i així ho vam traslladar a Adif. Esperem que la ministra sigui sensible amb les demandes dels ajuntaments i que es pugui replantejar la qüestió, sobretot que es pugui actuar en l'emissor del soroll, és a dir, en les vies i en els trens”, ha afirmat. Arnau considera clau la coordinació entre els ajuntaments afectats. “Des de Vilanova teníem clar que calia unir-nos per tenir més força, per això vam convocar la primera reunió ja al mes de maig”, recorda Arnau.

En aquella primera trobada convocada des de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú el 20 de maig, els alcaldes i alcaldesses ja van començar el treball polític i tècnic per fer front comú contra la solució proposada per Adif. A més, el consistori vilanoví va presentar al·legacions a final d'agost a la previsió d'expropiació d'espais derivada del projecte i va compartir aquestes al·legacions amb la resta de municipis perquè n'estiguessin informats i cadascú les pogués adaptar en funció de les seves necessitats i problemàtiques particulars. En aquest sentit, el treball i els informes dels tècnics municipals han ajudat a la resta d'ajuntaments en l'argumentari conjunt. La darrera reunió va ser el 27 de setembre, quan es va acordar un manifest conjunt per demanar a ADIF que modifiqués el projecte.

Un projecte polèmic

El conflicte sorgeix arran de l'obligatorietat que té l'Estat espanyol de limitar la contaminació acústica que ocasionen els trens al seu pas pels nuclis urbans, per tal de complir la normativa europea vigent. L'única solució proposada pel gestor ferroviari Adif va ser la instal·lació de pantalles al llarg del perímetre de les vies. Des dels ajuntaments s'ha criticat que aquesta sigui l'única mesura, atès que les barreres opaques de fins a cinc metres d'alçada provocarien un fort impacte en la fisonomia de les ciutats. A Vilanova i la Geltrú, aquestes barreres tindrien una afectació molt evident en l'eix de la trama urbana. 

Si s'executés tal com estava prevista, l'actuació implicaria greus perjudicis per a la ciutadania, com ara la pèrdua de visuals, la pèrdua d'assolellament en habitatges (per la proximitat d'alguns trams de pantalla als edificis), la reducció de l'amplada dels vials afectats per la instal·lació dels murs (atès que es preveu que es construeixin en espai públic, fora de la plataforma ferroviària) o l'increment de la sensació d'inseguretat per part de la ciutadania en els carrers afectats per les pantalles, ja que es redueix l'amplitud visual de les persones i les rutes d'escapatòria en cas de pànic.

És per això que els municipis afectats reclamen que l'acció prioritària hauria de ser la reducció del soroll en origen, és a dir, actuar preventivament en els propis vehicles i en els carrils per contenir les vibracions i el soroll. Les accions possibles, entre d'altres, passarien per la renovació sistemàtica de la flota de ferrocarrils per nous vagons silenciosos, o la modernització del sistema de frenada i substitució dels bogis estàndard per d'altres silenciosos. En segon lloc, caldria reduir la propagació del soroll. En aquest cas seria plantejar altres mesures correctores com barreres molt baixes però molt properes al principal focus emissor de soroll de rodament (contacte roda-carril). Finalment, caldria també reduir el soroll al receptor amb la insonorització dels habitatges afectats per la contaminació acústica.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local