IA tecnologies . Unsplash / AMIC
@TecnoNewsInfo / AMIC |
Barcelona
05-01-2024 09:47
La Intel·ligència Artificial (IA) i les 5G-6G són les tecnologies Deep Tech més investigades a la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC). Així es desprèn de l'estudi 'Anàlisi, mapatge i detecció d'àrees i tecnologies de Deep Tech', elaborat en el marc del Fractus-UPC Deep Tech Hub. Aquest hub serà present els dies 28 i 29 de novembre al Barcelona Deep Tech Summit (BDTS).
Altres tecnologies com Big Data, Robòtica, Sistemes Ciberfísics (que integren processos físics i components computacionals interconnectats), Xarxes i Protocols de IoT i Impressió 3D i 4D també reben una atenció significativa dels grups de recerca de la UPC. Pràcticament totes elles són tecnologies amb nivells destacats de maduresa segons l'estudi, que es defineix a través del Nivell de Preparació Tecnològica (TRL, per les sigles en anglès) i el Nivell de Preparació Social (SRL) de cadascuna. Aquestes tecnologies estan trobant aplicacions molt rellevants en diversos sectors, des de la salut fins a la indústria, optimitzant resultats i processos.
Són algunes de les conclusions que es desprenen de l'informe, en el qual s'analitza la recerca i l'estat de desenvolupament de diverses tecnologies, a partir d'una metodologia pròpia dissenyada per la UPC, que permet identificar quines es poden considerar realment tecnologies Deep Tech. És a dir, que puguin donar lloc a solucions innovadores, desenvolupades entorn de descobriments científics i innovacions avançades d'enginyeria, i que, a més, són capaces de donar resposta als reptes globals, tant socials com econòmics, en forma de productes, serveis o sistemes altament innovadors.
Precisament, l'informe és únic en el seu enfocament, ja que valora tant criteris d'escalabilitat industrial com de disrupció social, la qual cosa permet identificar les tecnologies amb major potencial d'impacte i que poden donar resposta als grans desafiaments de la societat.
En total, l'estudi detecta fins a 16 tecnologies Deep Tech en la UPC, i són la Intel·ligència Artificial, la Computació Quàntica, la Biometria, el Blockchain i les tecnologies de Xarxes i Protocols IoT les que obtenen la puntuació agregada més alta en el model d'anàlisi de la UPC. Això significa que tenen el potencial més elevat per revolucionar i transformar múltiples indústries i sectors de manera simultània, abastant des de l'àmbit financer fins a l'eficiència energètica, la logística, la salut i la sostenibilitat ambiental, entre altres. Dins d'aquest grup, destaca, d'una banda, la IA, amb una de les valoracions més altes en l'apartat de disrupció social per la seva destacada capacitat per a impactar en la privacitat de les persones, les llibertats civils i l'automatització d'ocupacions i indústries. D'altra banda, la IoT, per tenir un alt potencial d'escalabilitat, ja que pot transformar la forma en què la indústria, els treballadors i les persones interactuen amb objectes físics, tant des de llars intel·ligents com des de vehicles autònoms, amb implicacions per a l'optimització de l'energia i la sostenibilitat.
Gairebé el 50% dels grups de recerca totals de la UPC estan involucrats en la recerca i desenvolupament d'una o més de les tecnologies seleccionades, que majoritàriament poden aplicar-se en diversos sectors i, en conseqüència, contribuir a fer front als reptes definits per l'Organització de les Nacions Unides (ONU) com a Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per al 2030.
Capacitat de passar de la recerca al negoci
Finalment, l'estudi també determina la relació entre tecnologia i la generació de patents de la UPC i spin-off. Mentre que la impressió 3D, la Intel·ligència Artificial (lA), la Bioinformàtica, la Fotònica i la Robòtica són les tecnologies que generen la majoria de les patents, la IA i la Robòtica han tingut més èxit en la creació d'empreses derivades, seguides de la Bioinformàtica i el Big Data.
Això està relacionat amb el fet que entre aquestes tecnologies es troben les que tenen més grups de recerca associats, per tant, tenen més capacitat, així com una activitat científica molt alta en tota la cadena de valor de la R+D+I, des del més bàsic fins al més aplicat. A més, cal destacar que la majoria de les patents i empreses derivades generades en la UPC per aquestes tecnologies se centren en el sector de l'atenció mèdica.
Es preveu que tecnologies com la impressió 4D i els sistemes de comunicació sense fil 6G, que es troben en les primeres etapes de desenvolupament, amb una limitada prova de concepte i un llarg camí per recórrer en recerca, es converteixin en una continuació de les tecnologies ja desenvolupades, com la impressió 3D i el 5G respectivament.
IA, IOT, 5G i 6G i Ciberseguretat, el focus del Hub per al nou curs
En comprendre el potencial d'aquestes tecnologies, l'equip del Fractus-UPC Deep Tech Hub pot centrar els seus esforços en àrees de recerca i innovació que tinguin la capacitat de generar un impacte significatiu en la societat. Així, per al nou curs el Hub se centrarà en les tecnologies de IoT, Intel·ligència Artificial, Ciberseguretat i 5G i 6G, àrees en les quals la UPC ha demostrat un alt nivell de maduresa i productivitat en la recerca.
Segons afirma Carmen Borja, Chief Technology Officer de Fractus, "aquest informe té com a objectiu presentar els resultats d'una exhaustiva anàlisi elaborada per a identificar tecnologies Deep Tech. Així, brindem una visió general de les capacitats i fortaleses de la UPC en l'àmbit d'aquestes tecnologies avançades i oferim recomanacions sobre com aprofitar aquestes capacitats i forteses de cara a futures aplicacions. Ara, des del hub, ens enfocarem a investigar i portar al mercat a través de la monetització 4 de les 16 tecnologies identificades: IoT, IA, ciberseguretat i tecnologies 5G i 6G".
Per a Climent Molins, vicerector de Transferència, Innovació i Emprenedoria, "aquest informe mostra una radiografia sobre l'estat de la recerca i la innovació de la UPC en relació amb les tecnologies que podrien qualificar-se com potencialment Deep Tech, de manera que es poden conèixer quins àmbits són els que poden tenir major impacte a futur des del punt de vista de la disrupció social i econòmica i de l'escalabilitat de la tecnologia".
L'informe 'Anàlisi, mapatge i detecció d'àrees i tecnologies de Deep Tech' ofereix a Fractus l'oportunitat d'identificar en quin coneixement existeix perspectiva d'inversió. Justament Fractus va ser la primera spin-off sorgida de la UPC dedicada al Deep Tech, d'un total de 400 noves empreses creades en els últims vint-i-cinc anys a l'empara del coneixement de la Universitat. L'experiència adquirida per Fractus al llarg d'aquests vint-i-cinc anys la situa com una empresa amb un alt coneixement del mercat Deep Tech i la monetització de la tecnologia a escala global.
Per tant, la col·laboració conjunta permetrà avançar a la Universitat i l'empresa en aquesta via, però amb major coneixement sobre el grau de maduresa de cada tecnologia per a arribar al mercat com a innovació i així incidir en els sectors o àmbits més necessaris. En total, les empreses de base tecnològica sorgides de la UPC en els últims vint-i-cinc anys representen el 40% de les spin-off del conjunt del sistema universitari català. Han generat 5.000 llocs de treball qualificat i més de 500 patents, i s'han llicenciat més de 300 tecnologies.
Primer aniversari del Fractus-UPC Deep Hub
A través d'un acord de col·laboració signat el setembre de 2022 pel rector de la UPC, Daniel Crespo, i el president i CEO de Fractus, Rubén Bonet, l'equip que conforma el hub preveu donar resposta als reptes actuals mitjançant avanços científics i tecnològics significatius. Així, el treball se centra a impulsar la recerca, la innovació, la transferència de coneixement i portar les tecnologies al mercat a través de la seva monetització en àmbits com la mobilitat i la logística, els materials, la sostenibilitat, l'urbanisme, la informació i la comunicació, l'enginyeria biomèdica i les tecnologies mediambientals i energètiques.
Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!
- Albinyana
- Argençola
- Avinyonet del Penedès
- Banyeres del Penedès
- Bellprat
- Bellvei
- Bonastre
- Cabrera d'Anoia
- Calafell
- Canyelles
- Capellades
- Carme
- Castellet i la Gornal
- Castellolí
- Castellví de la Marca
- Copons
- Cubelles
- Cunit
- El Bruc
- El Montmell
- El Pla del Penedès
- El Vendrell
- Els Hostalets de Pierola
- Font-rubí
- Gelida
- Igualada
- Jorba
- La Bisbal del Penedès
- La Granada
- La Llacuna
- La Pobla de Claramunt
- La Torre de Claramunt
- L'Arboç
- Les Cabanyes
- Llorenç del Penedès
- Masllorenç
- Masquefa
- Mediona
- Montmaneu
- Òdena
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Olivella
- Orpí
- Pacs del Penedès
- Piera
- Pontons
- Puigdàlber
- Rubió
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Jaume dels Domenys
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí de Tous
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Ribes
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida de Montbui
- Santa Margarida i els Monjos
- Santa Maria de Miralles
- Santa Oliva
- Sitges
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vallbona d'Anoia
- Vilafranca del Penedès
- Vilanova del Camí
- Vilanova i la Geltrú
- Vilobí del Penedès