Història local

25 anys del Grup d’Estudis Cubellencs ‘Amics del Castell’

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 21 de desembre de 1999 un grup de vilatans es reunia per signar l’acta fundacional del Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell amb uns estatuts que foren degudament legalitzats per la Generalitat l’abril del 2000. Des d’aleshores, es pot dir que gran part de la dinàmica cultural de Cubelles ha bategat a ritme d’aquesta entitat que ara celebra les seves noces d’argent i que basa la seva existència en la recerca i divulgació de la història de la vila. I és que, com diu la cita clàssica, la història és una mirada al passat des del present cap al futur”. 

L’embrió del GEC Amics del Castell cal cercar-lo en el Premi Vila de Cubelles d’Investigació Local instaurat per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Cubelles l’any 1989, un certament que des d’aleshores s’ha traduït en la publicació de nombrosos treballs sobre la història del municipi i que en el seu moment va despertar un notable interès per conèixer el passat de la mil·lenària vila. Així va ser com es va portar a terme la idea que Antoni Pineda Gavaldà, Núria Fonoll i Joan Vidal vam anar madurant precisament quan estàvem posats en un d’aquests treballs de recerca, en concret el llibre sobre el centenari del Cor l’Espiga, fundat l’any 1900.

Tots tres vam començar a donar veus per impulsar un centre d’estudis local i, d’aquesta manera, s’arribava a l’acta fundacional signada per les següents persones, citades per ordre alfabètic: José Manuel Ardila, Francesc Capdet, Xavier Coll, David Estarlich, Núria Fonoll, Lluís Gómez, Ramon Gómez, Joaquim Lluís, Josep Marcillas, Antoni Pineda, Laura Pineda i Joan Vidal. Provisionalment, la primera junta quedà constituïda per Joan Vidal (president), Antoni Pineda (vicepresident), Laura Pineda (secretària), Francesc Capdet (tresorer) i José Manuel Ardila, David Estarlich, Joaquim Lluís i Josep Marcillas (vocals). D’entre els membres d’aquesta junta destaca la presència de mossèn Joaquim Lluís i Coromines, a qui es va incloure més aviat de manera simbòlica donat que el local social de l’entitat va quedar fixat a la rectoria i també la majoria d’activitats han vingut celebrant-se des d’aleshores a la sala d’actes de l’edifici parroquial.

El primer apartat dels estatuts indicava que l’objectiu primordial de l’associació era el de fomentar l’estudi, la investigació i la divulgació de la història i altres aspectes culturals de la vila de Cubelles. En altres punts dels mateixos estatuts es posava èmfasi en estimular l’interès de la població vers el castell com a principal referent de la història local així com vetllar per la seva restauració en consonància amb el projecte d’usos elaborat pel Servei del Patrimoni Històric Local de la Diputació de Barcelona. D’aquí ve que, per remarcar aquest aspecte, al nom de Grup d’Estudis Cubellencs se li afegís l’apèndix d’Amics del Castell malgrat que la denominació quedés massa llarga (sovint, per abreviar, fem servir un acrònim i signem com a GEC Amics del Castell).

La presentació oficial de l’entitat va tenir lloc el 27 de juny de 2000 acompanyada d’una conferència que, sota el títol de La tasca dels grups d’estudis locals, van impartir Joan Solé i Bordes, president de l’Institut d’Estudis Penedesencs, i Xavier Miret i Mestre, historiador ribetà i responsable de l’Arxiu Històric de Sitges.

L’Anuari i els treballs de recerca

Una de les primeres accions que es van portar a terme, l’any 2001, va ser la publicació del llibre Història gràfica de Cubelles (1970-2000), amb imatges d’Antoni Pineda i textos de Joan Vidal, Francesc X. Puig Rovira, Xavier Martínez i Núria Fonoll. Aquell mateix any es començà a editar un Anuari amb la voluntat que fos una eina d’estudi de la història de Cubelles i, també, un nexe d’unió entre tots els socis. Des d’aleshores, a través dels anuaris s’han anat publicant diferents treballs d’investigació a més de les activitats de l’associació. Paral·lelament es va encetar la publicació d’una separata dins el programa de Festa Major que després s’editava a part, en format de quadern, cosa que encara es va mantenint.

Del conjunt d’anuaris i quaderns culturals han sorgit nombrosíssims treballs de recerca amb temes de diferents àmbits. En citarem uns quants, d’aquests temes tractats: El ferrocarril (Antoni Pineda); el pantà de Foix (Francesc Capdet); la Guerra Civil espanyola (Ramon Arnabat, Adrià Cabezas i Joan Vidal); la Guerra del Francès (Xavier Martínez); la separació de Cubelles i Vilanova (Lolo Garcia); la revolta de les dones de 1767 (Núria Jané); els americanos (Roger Benito, Montse Pardiña i Joan Vidal); les Salines de Cubelles (Lolo Garcia i Antoni Pineda); memòries personals relacionades amb Cubelles (Antoni Pineda); els estiuejants (Teresa Niubò, Joan Vidal, Rafel Ibáñez i Narcís Pou); el comerç i els oficis (Xavier Martínez i Antoni Pineda); natura (Josep Manel Álvarez i molts altres autors); motius i sobrenoms de Cubelles (Antoni Pineda i Lolo Garcia); cultura popular (Lolo Garcia, Núria Fonoll, Joan Vidal i Antoni Pineda); la immigració francesa i occitana (Sílvia Jurado); la història del castell (Raquel Lacuesta, Albert López Mullor, Josep Fernández Trabal i Joaquim Micó) i un llarg etcètera. Capítol a part mereix la sèrie sobre les masies de Cubelles que des de 2005 ha vingut realitzant amb notable saviesa Xavier Martínez Roig. I tot plegat acompanyat de manera constant per l’aportació d’Antoni Pineda en la part gràfica, fruit del seu ampli fons fotogràfic.

Conferències, exposicions i sortides culturals

Les conferències i la presentació de llibres han estat, des del minut zero, un dels elements indispensables en la tasca de divulgació del GEC Amics del Castell. S’han acollit prop de dos-cents conferenciants, amb noms destacats com Màrius Serra (2002 i 2011), Carme Cruelles (2002 i 2017), Emili Teixidor (2003), Albert Manent i Max Cahner (2003), Raquel Lacuesta (2003 i 2012), Alfred Bosch (2004), Maria Mercè Roca (2005), Albert López Mullor (2006), Ramon Arnabat (2007, 2008 i 2009), Jordi Bilbeny (2008), Carles Santacana (2009 i 2012), Francesc-Marc Àlvaro (2010, 2018 i 2019), Lluís Foix (2011), Manuel Delgado (2012), Josep Manel Álvarez de la Campa (2012, 2014, 2015 i 2020), David Martínez Fiol (2013), Toni Cruanyes (2013), Bru Rovira (2014), Josep Maria Figueres (2014), Frederic Porta i Toni Closa (2014 i 2015), Ramon Marrugat (2015), Jordi Jané (2015), Josep Fernández Trabal (2015), Toni Padilla (2015), Edmon Colomer (2015), Bienve Moya (2015 i 2022), Josep Calvet (2016), Sara González (2016), Albert Sáez (2017), Josep Maria Ràfols (2017), Ramon Besa (2018), Albert Tubau (2018 i 2021), Montserrat Tura (2018 i 2022), Antoni Bassas (2019), Daniel López (2019), Josep Rull (2021), David Galí (2022), Vicenç Villatoro (2022), Vicent Sanchis (2022), Xesco Reverter (2022), Enric Calpena (2023), Manuel Manonelles (2023), Francesc Ribera Titot (2023), Mateu Ciurana (2023), Oriol Pi de Cabanyes (2024),  Genís Sinca (2024), Carme i Montse Puig Antich (2024), Josep Niubò (2024), Jordi Amat (2024), Albert Botran (2024) i Josep Maria Solé i Sabaté (2024).

A nivell comarcal i local també hi ha una llarga sèrie de conferenciants, alguns dels quals ja han estat citats en aquesta llista. Hem deixat de banda la figura de Josep Maria Roig Rosich, professor emèrit de la universitat Rovira i Virgili i un dels historiadors catalans més rellevants del nostre temps. La seva primera conferència va ser el 2004 sobre la dictadura de Primo de Rivera a Catalunya i en porta realitzades ni més ni menys que set. No és d’estranyar que, per aquest motiu i pel seu assessorament en alguns dels treballs que hem realitzat, el nomenéssim soci d’honor de la nostra entitat.

Cal ressaltar la visita de l’actual President del Parlament de Catalunya, Josep Rull i Andreu, pres polític i conseller de Territori i Sostenibilitat del govern del President Carles Puigdemont. El 8 d’octubre de 2021 va venir a Cubelles a presentar el seu llibre 1 d’octubre i 2 poemes, en el que es va convertir, per la seva transcendència, en un dels actes més emotius i multitudinaris de tota la història del GEC Amics del Castell. Sense oblidar un altre acte ple d’emoció i reivindicatiu com va ser la presència de Carme i Montse Puig Antich amb motiu dels 50 anys d’aquell crim d’estat com va ser l’execució del seu germà Salvador per part de la dictadura franquista.

Pel que fa a les sortides culturals, el GEC Amics del Castell n’ha organitzat més d’un centenar i les podríem estructurar en aquelles que s’han allargat un matí, un dia sencer, un cap de setmana o bé més dies. La persona encarregada durant aquests 25 anys d’organitzar aquestes sortides ha estat Francesc Capdet. La majoria de visites han estat encaminades a conèixer llocs del Principat de Catalunya però també s’ha viatjat al País Valencià i a altres indrets de l’Estat espanyol així com a Catalunya Nord, Occitània i Roma. De les sortides matinals a indrets del Penedès, des de fa pocs anys se n’encarrega la Carme Subías, vocal de la junta.

I en referència a les exposicions, la immensa majoria emanades de l’arxiu fotogràfic d’Antoni Pineda, fins a l’actualitat se’n comptabilitzen prop de setanta.

Josep Rull presentà el seu llibre poc després de ser indultat (Foto: Pere Urgellès).

Organització de commemoracions i esdeveniments diversos

A part de la programació habitual, el GEC Amics del Castell ha treballat per acostar-se a la població i per contribuir a la vida cultural i associativa del poble. Ha organitzat actes commemoratius com els 250 anys del campanar de Cubelles, en què va destacar un concert de sardanes amb la cobla Sant Jordi, dirigida per Edmon Colomer, acompanyat d’un toc de campanes per part dels campaners de Cubelles (2015); el record de les víctimes del bombardeig franquista el gener de 1939, un acte emotiu que comptà amb la participació d’alumnes de les escoles Charlie Rivel, Mar i Cel i de l’Institut Cubelles (2019); un altre record tràgic, el de l’afusellament del cubellenc Joan Ivern Trillas durant la repressió franquista el mateix 1939 (2019); organització del Correllengua (2023 i 2024); participació en la comissió de noms de nous carrers i en la comissió de festes; participació en les Jornades Europees de Patrimoni i, en fi, col·laboracions amb els instituts i les escoles coordinades pels membres de la junta Teresa Niubò i Narcís Pou, col·laboracions de les quals va sortir el nou logotip del GEC Amics del Castell arran d’un concurs guanyat per l’alumna Berta Xiang Ruiz Cabedo, de l’IES Les Vinyes.

Fora de l’àmbit estrictament local, el GEC Amics del Castell ha vingut mantenint una col·laboració estreta amb l’Institut d’Estudis Penedesencs, participant en les trobades de centres d’estudis del Penedès, està adherit a la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i a l’Institut Ramon Muntaner, forma part del Cens d’entitats de foment de la llengua catalana, del Voluntariat per la Llengua i del Projecte Buchenwald i està associat a la Plataforma per la Llengua.

Les persones

Ja per acabar direm que són moltes les persones que han passat per la junta durant aquests 25 anys però, també, n’hi ha d’altres que han estat sempre presents i al peu del canó treballant de forma ininterrompuda per la història i la cultura. Menció especial mereix el recordat Antoni Pineda, company de fatigues en la fundació de l’associació i una de les persones que més ha treballat per divulgar la història de Cubelles, en especial la història gràfica. Durant quinze anys va ser vicepresident i quan va deixar el càrrec va ser nomenat president d’honor de l’entitat, el primer que rebia aquest títol honorífic que, en faltar ell, va recaure l’any passat en un altre incansable membre del GEC Amics del Castell, Francesc Capdet. Així mateix, cal esmentar mossèn Joaquim Lluís i Coromines,  traspassat a principi d’aquest any, per totes les facilitats que ens donà per utilitzar la parròquia com a seu de l’associació.

Ara que es compleixen 25 anys de l’entitat, és hora de recordar també les persones que han sigut membres de la junta i agrair-los la seva tasca. Ja hem citat les que hi van estar vinculades al començament. Posteriorment hi han anat passant Xavier Martínez, Rosa Maria Montserrat, Pere Urgellès, Lolo Garcia, Rafel Ibáñez, Jordi Estalella, Salvador Estalella, Narcís Pou, Llum Villanueva, Xavier Pons, Lydia Riba, Teresa Niubò, Carme Subías, Josep Maria Poch, Jorgina Martínez i Lluís Gómez. D’aquests, continuen a la junta actual, presidida per Joan Vidal, Lolo Garcia (vicepresident), Pere Urgellès (tresorer), Narcís Pou (secretari), i Lluís Gómez, Xavier Martínez, Teresa Niubò, Josep Maria Poch, Xavier Pons, Lydia Riba i Carme Subías, vocals.

Respecte al nombre d’associats, l’entitat ha anat registrant un creixement constant. Dos anys després de la seva creació, el 2002, el podríem determinar com l’any de la consolidació, amb 130 socis. Era una xifra considerable per un poble com Cubelles i que superava les expectatives de la junta. L’any següent ja s’arribava als 150. El reconeixement i el projecte del GEC no aturava de créixer i l’any 2005 ja tenia gairebé 200 associats. Aquesta xifra es va anar mantenint durant una dècada –amb petites altes i baixes– i va ser a partir del 2018 que va experimentar un lleuger increment, fins arribar als 225 socis actuals.

Al llarg dels seus primers 25 anys de vida, doncs, el GEC Amics del Castell s’ha convertit en un dels principals pulmons culturals de la nostra vila. Sota l’encertada premissa de recollir el passat per aconseguir un millor futur, s’ha treballat i es treballa de forma intensa i diversificada generant cultura en tots els seus àmbits. Va ser una aposta ferma i engrescadora que ha donat els seus fruits, superant totes les expectatives. I no podem finalitzar aquest repàs sense tenir un record especial per a totes aquells que han col·laborat o han sigut membres de l’associació i que, malauradament, ja no són entre nosaltres. El dels Amics del Castell és un projecte fet per a la cultura, però no hi ha cultura sense memòria, ni memòria sense persones.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local