Art

Finalitza “X Amor”, un irradiador de l’art contemporani local

Alguns i algunes artistes de @peramor2024.. Eix

Alguns i algunes artistes de @peramor2024.. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Més o menys aquestes eren algunes preguntes per una exposició (“Des_plaçaments i conta_postures”, 2008) a La Sala d’Art Jove a Bcn, encara vigents pels artistes emergents o no, d’aquí i d’allà, i d’avui i del futur, entre moltes altres...
 
El diumenge 29 desembre va finalitzar l’exposició ‘X AMOR’ a LA SALA - Centre d’Art Contemporani: una interessant oportunitat d’oxigen i visibilitat en el camp d’Arts visuals contemporànies a Vilanova: caldrà tenir-la present i saber llegir a futur les diverses implicacions que obre la iniciativa d’Ester Ràfols, la curadora que ha reunit als 44 artistes locals.
 
Els artistes participants treballen aïlladament, però d’aquí poden sorgir altres experiències i propostes col·lectives i obertes -hi ha molts altres artistes a la ciutat- que no han tingut cabuda aquest cop, però que hi són: l’Art és dinàmic, transformador, no excloent per estils, gèneres, edats, condicionaments físics, ni subjecte a marcs mentals de prejudicis ni estereotips...
 
Ha hagut dues idees de l’Ester a l’hora de moure la iniciativa: certament “ningú no et farà les coses per tu, si tu no t’hi poses i ho fas”, i “Tot suma”, (i sempre millor si tothom s’implica). Ha calgut probablement molta psicologia per tanta diversitat de personalitats participants, per entendre’s amb l’Administració, per cercar i trobar patrocinadors i recursos amb agents implicats... Però ha valgut la pena.
 
Tenim més creadors que espais (en parlaré d’això en altres escrits), i calia establir algun criteri per localitzar-los i fer tria, (p. ex. l’activitat a xarxes socials), la vinculació amb VnG (per la promoció d’esdeveniments locals...), alhora fer una proposta força oberta i lliure.
 
L’exposició ha servit per posar en contacte a molts artistes que treballen en solitari als seus tallers: Artistes plàstics i visuals, dissenyador(-e)s, fotògraf(-e)s, il·lustrador(-e)s, artistes digitals...
 
Dels 44 artistes participants, s’ha abraçat un arc comprès entre els 25 als 70 anys; una distribució de 18 dones i 26 homes; i les múltiples activitats que han acompanyat l’exposició, no l’han fet una mostra ‘despersonalitzada i freda’, sinó que s’ha cercat la participació i la implicació del públic i creador(-e)s en diversos actes i formats a:
 
- Visites comentades a La Sala en diferents dates i per diferents artistes. Han estat positives perquè ha fet reflexionar i sintetitzar allò que volien transmetre, sovint sobreposant-se a haver de parlar en públic de l’obra i el seu treball, i a més a la mateixa localitat, cosa que imposa, però en surten reforçats i satisfets d’haver fet el pas.
 
- Jornades assistint als estudis oberts dels creadors, podent visitar els llocs de treball en diàleg amb els artistes i les creacions ‘en curs’ d’una manera més propera i informal que a l’exposició, lloc més institucional que influeix en comportaments i relacions.
 
- Tallers d’art variats (de Collage, de Poesia Visual, d’il·lustració, de pintura, fotografia, infantils -per fer el disseny de la carta als reis-, fins a temes de gènere, empoderament femení i sobre el cicle menstrual...).
 
- Mercat d’Art, a la plaça de les Casernes: on més que confiar en les expectatives comercials de venda en el moment, l’ànim era d’anar a provar sort i fer contactes per donar-se a conèixer també a la gent, ... i afortunadament s’han mogut tractes, algunes vendes, i altres coses (i no sols pel vent!). A més, com hi ha il·lustardor(-e)s, dissenyador(-e)s, etc, que sovint estan subjectes a un estil determinat per l’encàrrec comercial, han aprofitat el Mercat com una oportunitat d’alliberament i mostrar creacions més personals.
 
Moltes d’aquestes activitats han quedat recollides i es poden consultar al linktree a l’instagram de “X AMOR”: Entrevistes de ràdio i de TV, noticiaris, articles a mitjans de comunicació local i comarcal, o pel propi material generat per l’esdeveniment. (https://linktr.ee/xamor2024).
 
Consultant els enllaços a les webs personals dels participants -que apareixien al full de sala i/o a l’Instagram poden trobar-se informacions valuoses d’influències o dades que permeten aprofundir i descobrir i conèixer més aspectes de l’estil, relacions d’idees, treballs en col·laboració, blogs de textos i llibres sobre Art... a l’Instagram n’he donat alguna referència o enllaç trobats, que no hauria conegut de no haver estat o mirat les activitats i webs personals (p. ex., les companyies de teatre Tzitzània i Kulunka; o ampliar a Youtube el cas real del pianista que sols conserva una memòria de 7 sg. i fa reflexionar sobre nocions d’identitat’ i ‘memòria’ de les persones en general; el llibre interessant de J. Y. Jouannais “Artistas sin obra: I would not prefer to” etc.) i que també poden trobar més recursos i altres a aquells qui tinguin una curiositat investigadora per voler saber més de les fonts que inspiren cadascú.
 
L’experiència mereix el reconeixement positiu a la iniciativa personal de l’Ester Ràfols, i sembla haver donat alè a unes expectatives que serveixin per remoure el panorama de l’Art Contemporani local, que desprès de la dissolució de l’Associació d’artistes “AS.A.CO.”, havia perdut força i havia quedat apagat incomprensiblement, observant com es mouen iniciatives a altres indrets del territori.
 
Voldria destacar alguns punts a manera de d’índex apressat, tot just acabada de tancar l’activitat, i que mereixen comentaris amb més profunditat en altre ocasió en futurs articles, per no sobrepassar l’extensió ara aquí. Podrien ser:
 
1. L’artista emergent, entre l’afició i la professionalització: ser Autònom en un sector precari, aïllat, poc valorat i les repercussions derivades de la pandèmia.
 
2. Una visió (parcial) a l’Art Contemporani local i de l’entorn. Gestió i polítiques culturals per dinamitzar en Arts Visuals.
 
3. Públic local, col·leccionisme i mercat d’Art Contemporani. Formació, promoció, fàbriques i indústries creatives.
 
Celebrem i agraïm la iniciativa com una oportunitat de conèixer i posar cara i nom per establir contactes entre alguns dels artistes actius –i més que n’hi ha, i també sumen, i les iniciatives a partir d’ara, que seran similars o diferents, però obertes-, per aixecar la veu i posar la mirada de l’Art contemporani local de nou d’actualitat:
 
Obrim els ulls, la ment i els sentits, i donem més oportunitats als aires nous d’aquí, amb una mirada i una actitud actuals.

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local