Les notícies que es publiquen a la secció Aparador suggereixen de forma objectiva i independent productes i serveis que poden ser d'interès per als lectors.

Noves tecnologies

A Scarlett Johansson no li ha agradat la nova veu artificial de ChatGPT

Getty Images. AMIC

Getty Images. AMIC

OpenAI presentava recentment una gran actualització de ChatGPT en la qual ha inclòs (encara que en el moment d'escriure aquestes línies, només disponibles per al mercat estatunidenc) unes capacitats conversacionals per veu molt millorades, així com noves veus sintetitzades per a la part de la IA.

La sorpresa saltava a les xarxes, amb molts internautes destacant la gran semblança d'aquesta veu amb la de l'ordinador del protagonista del film Her de 2013, una intel·ligència artificial que també es convertia en una altra de les protagonistes del metratge, i que era interpretada per Scarlett Johansson, qui no sortia en pantalla, ja que només prestava la seva veu a l'actuació.

Fins a tal punt va despertar les suspicàcies la veu sintetitzada, que la mateixa al·ludida va prendre cartes en l'assumpte, tan directament mitjançant un comunicat a la premsa, com a través dels seus advocats, que van reclamar a OpenAI conèixer com havien generat la veu de la discòrdia.

Malgrat que des d'OpenAI han negat que la veu que ells criden 'Sky' a l'app, s'hagi basat en la de Johansson, la famosa actriu va revelar que uns mesos abans, Sam Altman (CEO d'OpenAI) li havia proposat utilitzar la seva veu per als seus productes, una cosa a la qual ella es va negar, però que va tornar a insistir només dos dies abans de la presentació de GPT-4o i la resta de novetats, entre elles, la veu 'Sky'. Ho explica amb major detall NPR.

Fins ara, escriptors i editorials havien presentat demandes contra OpenAI pels textos generats per ChatGPT i el model GPT utilitzat a través d'APIs, col·lectius als quals van seguir alguns artistes gràfics per la generació d'imatges. Els següents col·lectius que poden presentar-se davant els tribunals per a presentar demandes són els actors, i qualsevol figura mediàtica que trobi una semblança raonable entre la seva veu i la generada per un sistema d'intel·ligència artificial.

Malgrat haver retirat la veu Sky del seu servei, OpenAI no ha explicat com la va generar i a partir de quines dades i amb quin entrenament. La situació sembra uns certs dubtes en què pot ser enregistrable mitjançant copyright (la veu d'una persona és un atribut físic i no un contingut generat, encara que els drets sobre la imatge ja estableixen un precedent), i on està el límit ètic en utilitzar una veu o desenvolupar una sintètica que sigui molt semblant.

La possibilitat d'utilitzar aquestes creacions -ja siguin de veu com l'explicada, o bé d'imatge/vídeo- per a realitzar fake news, és un altre dels aspectes altament preocupants de les capacitats de la IA.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!





SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local