Oumou Sangaré. EIX
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
25-04-2022 14:26
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Del 7 al 10 de juliol Vilanova i la Geltrú tornarà a gaudir un FIMPT com els d'abans, quan les propostes nacionals i internacionals omplien de música els escenaris d'aquest emblemàtic festival de música d'arrel que arriba a les 41 edicions. Des dels seus orígens el FIMPT ha esdevingut una oportunitat per descobrir la música d'arrel d'arreu del món, combinant propostes consolidades amb propostes innovadores, i esdevenint plataforma de projecció de nous grups i artistes.
El d'enguany és el festival de la recuperació de la pandèmia i de la fi de les restriccions, que allarga un dia més la seva programació habitual de cap de setmana, i que manté l'essència més mediterrània gràcies al marc incomparable d'un escenari situat al costat del mar, al que enguany s'hi sumarà un espai d'aires medievals, al barri de la Geltrú.
Aquest migdia s'ha fet al Centre Artesà Tradicionàrius la presentació de la programació, a càrrec de l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, la regidora de Cultura, Mercè Mateo, i el músic i compositor Miquel Gil.
Olga Arnau ha descatat la importància de poder recuperar el festival, tal com el coneixiem abans de la pandèmia, que ofereix una programació d'altíssima qualitat, que inclou una ferma aposta per la creació local i els nous talents. "El FIMPT recupera la I d'internacional, amb propostes de fora de l'estat, que completen un cartell de propostes nacionals i de joves creadors. Un festival que té vocació de portar a casa nostra refernts de la música d'arrel de qualsevol racó del món"
L'alcaldessa també s'ha referit a l'oportunitat que representa poder establir aliances amb altres festivals de casa nostra, referents de la música popular. Unes aliances que incentiven la qualitat i el prestigi."En aquest recorregut sempre ens han acompanyat aliats imprescindibles que ajuden a incrementart la progració i el prestigi del nostre festival. Són aliances clau la Fira Mediterrània de Manresa, el Tradicionàrius, l'OMAC i el Miquel Gil".
La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Mercè Mateo, ha destacat en la seva intervenció l'amplia varietat de propostes per una edició on el públic trobarà "propostes que van des del tradicoinal so cubà, a la música reividicativa i feminista africana, passant pels grups de mestissatge de casa nostra, o la música d'arrel més genuïna i actualitzada"
Com a cap de cartell del FIMPT la potent veu de la cantant i activista africana Oumou Sangaré, que arriba a Vilanova i la Geltrú des del seu Mali natal, en la seva gira europea. El concert a casa nostra és l'únic confirmat de tot l'estat, el que representa una oportunitat única d'escoltar i gaudir de la seva música vibrant i poderosa. Aquesta gran diva de la cançó africana aprofita les seves aparicions per denunciar la situació de les dones del seu país i la seva manca de drets. Un activisme que l'ha fet mereixedora de diversos reconeixements i distincions.
Seguint en aquesta recuperació de la "I" d'Internacional cal incloure la proposta de la formació cubana, Grupo Compay Segundo. Formació creada després de la mort de Compay Segundo per la resta de membres de la seva banda i el seu fill, Basilio Repilado, amb l'objectiu de preservar i enriquir amb absoluta fidelitat el seu llegat musical. Un autèntic homenatge a la música cubana.
L'estil festiu i el mestissatge ens el proporcionarà la proposta de Maruja Limón. Un quintet femení resident a Barcelona, que presenta el seu tercer disc "Vidas". La seva música és una barreja d'influències provinents del flamenc, del pop i dels ritmes llatins. També de casa nostra és la formació Las Karamba, un grup format a Barcelona, per sis dones originàries de Catalunya, Veneçuela, Cuba, Panamà i Argentina que s'empoderen a ritme de trap, son, salsa o cha-cha-cha. Les dues propostes tenen un missatge reivindicatiu i feminista, i és a través de la música que reivindiquen el paper de la dona, i lluiten per un canvi d'estereotips masclistes. I per últim la sorprenent i provocadora proposta d'Electrogralla, amb la que Roger Andorrà portar la gralla a un nou àmbit d'electrofolk, electrotradi o electrogralla, com ha decidit finalment anomenar-se.
El públic més familiar també trobarà el seu espai en aquesta 41a edició del FIMPT. D'una banda, amb proposta del grup de grallers de l'escola de Sitges, Dinapontus i la Banda de Música Mestre Montserrat de la nostra ciutat, amb motiu del 50è aniversari de l'escola de grallers i el 20è aniversari de la colla. I, d'altra banda, la proposta del grup Falsterbo, que després de 54 anys cantant música folk, amb 166 cançons gravades, han decidit fer l'última gira i deixar de cantar en públic.
La música d'arrel més genuïna tindrà diversos moments dins el festival. El primer és la recuperació de la trobada de sacs de gemecs i flabiolaires FIRASAC, i els altres dos l'actuació de l'OMAC, l'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya, formada per 30 joves músics, punters en diferents gèneres musicals com el tradicional, el jazz o la clàssica i provinents d'arreu dels Països Catalans, i la proposta de Miquel Gil, per homenatjar a l'exdirector del FIMPT Miquel González. La regidora de Cultura, ha volgut agrair al músic Miquel Gil, la seva complicitat i participació en aquest homenatge que per als vilanovins signfica recordar una persona molt estimada a la ciutat "Miquel González va ser l'ànima de la música i la cultura local, exdirector del FIMPT i fundador dels Grallers de l'Acord ens va deixar un gran llegat, i que sigui Miquel Gil qui lideri aquest homenatge és per nosaltres tot un privilegi"
Per la seva banda, Miquel Gil ha explicat que si bé encara no està tancat el format de l'homenatge, que li agradria que hi participés l'entremat de la música vilanovina. "Ens agradaria tenir dalt l'escenari el que el Miquel Gonzàlez va sembrar al llarg de tants anys. Si bé l'eix central serà l'Orgànic, m'agradaria compartir aquest homenatge amb les persones que van formar part de la vida del Miquel"
Aquest any el festival mantindrà el seu escenari a la plaça del Port, on es faran la gran majoria de concerts, distribuïts entre l'escenari gran i la FIMPTeca. Un espai de suport a la creació local, en el que podrem descobrir diferents grups locals. En aquest espai no només hi haurà música sinó que també hi trobarem com l'any passat l'espai gastronòmic. L'altre emplaçament, nou d'aquest any i que permet ampliar les dates del festival és la plaça de l'Assumpció, al barri de la Geltrú, on dijous començarà la 41a edició del FIMPT de la mà de la Fira Mediterrània de Manresa i el seu Obrador d'Arrel, i el Concurs Sons de la Mediterrània.
El cartell d'aquesta edició és obra d'Irene Garzie, una jove il·lustradora vilanovina. El FIMPT és obert a tothom i l'entrada per a tots els concerts és gratuïta. Al web www.fimpt.cat s'hi pot trobar tota la informació dels grups, així com dels espais, dies i horaris de cadascun dels concerts.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!