Festival d'estiu

Vilanova i la Geltrú viu la seva millor versió del FIMPT a la plaça del Port

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú ha destacat el caràcter internacional del festival i el fet que enguany 'el FIMPT torni a ser cap de cartell de festivals de música d'arrel'

Vilanova i la Geltrú viu la seva millor versió del FIMPT a la plaça del Port. Ajuntament de Vilanova

Vilanova i la Geltrú viu la seva millor versió del FIMPT a la plaça del Port. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Festival de Música Popular i Tradicional, FIMPT, ha finalitzat la seva 41a edició amb la inequívoca sensació d'haver sabut tornar a connectar, una vegada més, amb el seu públic més fidel qui, des del primer dia fins a l'últim, ha omplert els espais del festival per gaudir d'una programació a l'alçada del que representa aquest esdeveniment musical, tant per la ciutat, com dins el món de la música tradicional i d'arrel. I ho ha fet enguany amb un cartell que ha recuperat la "i" d'internacional, amb grans noms de la música africana i cubana, i que ha sabut conjugar-ho amb propostes més properes, on el mestissatge i la fusió d'estils han aportat el seu segell més característic.

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú ha destacat tant el caràcter internacional del festival com el fet que enguany "el FIMPT torni a ser cap de cartell de festivals de música d'arrel". Per Olga Arnau, la qualitat de les propostes i el fet que més de 9.000 persones hagin passat pel festival durant els quatre dies demostra que "el FIMPT camina i camina en bona direcció. Aquest any el cartell era punter, i poder tenir a Vilanova i la Geltrú a la cantant malinesa Oumou Sangaré fent l'únic concert de tot l'estat, en la seva gira internacional, representa un gran èxit".

Per la regidora de Cultura, Mercè Mateo, el d'enguany ha estat un FIMPT de lluïment, que ha superat les expectatives en tots els sentits. "No només en l'àmbit organitzatiu i en afluència de públic, sinó també amb una programació d'alt nivell. Ha estat un FIMPT que ens ha fet lluir com a ciutat. Hem tingut una programació molt equilibrada, que ha cuidat el suport a la nova creació, la música tradicional més propera o les propostes més arriscades. I, a més a més, hem aconseguit portar a la ciutat grans noms internacionals que ens han fet lluir, com el concert dels cubans Compay Segundo o el de la nostra cap de cartell, la maliana Oumou Sangaré"

Mercè Mateo també s'ha referit a l'homenatge que diumenge al vespre es va fer a l'exdirector del FIMPT, el vilanoví Miquel González, destacant el llegat que ha deixat a la cultura popular de la ciutat. "Per mi Miquel González és cultura en majúscules a Vilanova i la Geltrú. Ell va ser un dels pares del FIMPT, el seu director durant molts anys, i ànima mater en la recuperació de la cultura popular tradicional, en l'àmbit musical, a la ciutat. Ens ha deixat un gran llegat"

Si bé el gruix dels concerts s'han fet a la plaça del Port, en un imponent escenari davant del mar, el FIMPT va començar dijous a la plaça de l'Assumpció, al barri de la Geltrú. Primer, amb el projecte d'un provocador d'Adrià Grandia, procedent de l'Obrador d'arrel de la Fira Mediterrània de Manresa i, després, amb la força de la jove cantautora mallorquina Mar Grimalt, guanyadora de l'edició 2021 del Concurs Sons de la Mediterrània.

De divendres a diumenge el FIMPT ha tingut el seu epicentre a la plaça del Port. La Banda Mestre Montserrat i Dinapontus van ser els encarregats d'obrir la jornada de divendres, amb la proposta 50+20. Un projecte de llarg recorregut que fusiona banda i gralles, per commemorar el 50è aniversari de l'Escola de Grallers de Sitges (2021) i el 20è aniversari de Dinapontus, la colla nascuda a l'escola sitgetana. El cap de cartell de la nit van ser els cubans Grupo Compay Segundo. La formació caribenya manté el llegat del considerat el "patriarca de los soneros", en un dels concerts més esperats, i que més va fer vibrar al públic assistent. Abans d'ells, a l'espai de la FIMPTeca gran actuació de Mamaluca baila. Un trio format per Lismary Monson, Martín Losa i Màrius Milà, que va oferir versions de música llatina, on no van faltar els boleros i les rumbes. Els concerts de divendres van finalitzar amb el quintet femení Maruja Limón, resident a Barcelona va saber connectar amb els espectadors amb un concert vitalista, potent i reivindicatiu, on les seves composicions transiten entre els ritmes llatins, la música mediterrània, el pop i arrels flamenques.

a jornada de dissabte va començar al migdia amb la cercavila, pels carrers del centre de la ciutat, de l'alumnat d'instruments tradicionals, de l'Escola i Conservatori Municipal de Música Mestre Montserrat. Ja a la tarda, i novament a la plaça del Port, el grup de música folk Falsterbo, va presentar Festival folk. L'espectacle amb el qual la formació està fent la seva gira de comiat dels escenaris. Les seves cançons són patrimoni cultural de tres generacions, i en el seu repertori no hi van faltar les mítiques "Paf, el Drac Màgic, Quan el sol es pon o l'Estranya joguina. Poc abans de les onze de la nit, era el moment de la cap de cartell del FIMPT. Oumou Sangaré, coneguda arreu del món per la seva música poderosa i reivindicativa, va oferir un brillant repertori amb elements vinculats a la història del rock i el blues, sobretot el kamele n'goni, i els seus hereus llunyans, el dobro i la guitarra slide. Després del concert de la maliana, més veus femenines. En aquest cas a càrrec de Las Karamba, un grup de sis dones format a Barcelona, originàries de Catalunya, Veneçuela, Cuba, Panamà i l'Argentina. Les Karamba van fer ballar al so de la salsa, el txa-txa-txa, la timba, el son i la música urbana, des d'una perspectiva social i femenina.

I a l'espai de la FIMPTeca, dues noves propostes. La primera a càrrec de Sara i els de la via per avall, que van presentar una proposta amb un repertori que evocava els temps passats del barri mariner de la ciutat, reivindicant la fusió entre el flamenc autòcton i el flamenc vilanoví. La segona proposta, que va servir com a cloenda de la jornada, va ser la de l'Electrogralla, de Roger Andorrà. Un provocador i més que original repertori on la música 'electrònica, el dance, el techno, el Groove o el funky es fusionen amb el so característic de la gralla, traslladant aquest tradicional instrument a una nova dimensió musical.

El diumenge de FIMPT va començar al castell de la Geltrú amb la Fira de Luthier i la trobada de sacaires Firasac. Sonadors de sac de gemecs, flabiol i tamborí, juntament amb les formacions Sons de la Cossetània i Cul de Sac van protagonitzar una cercavila pels carrers del centre, que va finalitzar amb un concert a càrrec de Ço de Botafoc i Galejant.

Ja a la tarda, Miquel Gil va protagonitzar l'esperat concert homenatge a qui fou director del FIMPT, el músic vilanoví Miquel González. En aquest concert, Gil també va voler celebrar els 20 anys del seu primer treball en solitari: Orgànic. Un disc que ha deixat empremta i ha esdevingut referencial per les noves generacions. L'altre plat fort de la nit va ser el concert de l'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya (OMAC) La formació instrumental que aplega intèrprets joves i punters d'arreu dels Països Catalans, dels gèneres tradicionals, jazz i clàssic. L'OMAC innova des de la tradició, produeix els seus propis concerts i esdevé de plataforma de nous talents. La proposta de la FIMPTeca va ser per Clau de Mar, el grup de grallers vilanovins que destaquen per desenvolupar un estil propi, amb aportacions influències d'altres grups i músics.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local