Bob Pop rebrà el Premi Endimaris Sitges 2022 com a creador de la sèrie 'Maricón Perdido'. El Terrat
Redacció |
Sitges
10-05-2022 11:28
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'escriptor i crític Bob Pop recollirà el Premi Endimaris Sitges 2022 el proper 20 de maig, durant la gala d'Inauguració de la 2a Mostra de Cinema LGTBIQ+ Endimaris, per la sèrie 'Maricón Perdido'. Creada i escrita per Bob Pop i dirigida per Alejandro Marín, Maricón perdido és una ficció lliurement inspirada en la pròpia vida de l'escriptor. El protagonista és un noi de poble que mira de buscar una identitat pròpia i que l'espectador anirà trobant en diverses etapes de la seva vida: els anys vuitanta, quan és un adolescent amb sobrepès i aficionat als musicals; el període de descobriment durant la seva etapa d'estudiant a Madrid i, finalment, el present, on l'espectador ja el trobarà convertit en escriptor. En el repartiment destaquen Carlos González, Gabriel Sánchez, Candela Peña, Carlos Bardem i Miguel Rellán. Maricón perdido és una sèrie original de TNT produïda per El Terrat (The Mediapro Studio) per a WarnerMedia.
El Premi Endimaris Sitges és un guardó que vol donar reconeixement a aquelles produccions audiovisuals, ja siguin pel·lícules o sèries de televisió, que hagin destacat per donar visibilitat al col·lectiu LGTBIQ+. L'equip d'Endimaris Sitges ha volgut reconèixer el gran valor social amb un clar missatges en contra de la intolerància i l'assetjament.
“Tu me Manques”, protagonitzada per Òscar Martínez i Rossy de Palma, serà l'encarregada d'obrir la Mostra amb la presència del seu director, Rodrigo Bellot, presenta l'adaptació cinematogràfica de la seva obra teatral. El film ens presenta Gabriel, que s'enamora de Sebastià, a qui coneix a Nova York. Tot i això, incapaç de suportar el pes de la cultura homofòbica de la seva Bolívia natal i sentint-se censurat, rebutjat i no estimat per la seva família, troba en el suïcidi la manera d'escapar-se d'aquesta situació. Després d'aquesta tragèdia inesperada, Sebastián i Jorge, el pare de Gabriel, són llançats a un viatge cultural i d'autoconeixement, on cadascú confronta la seva nova realitat d'una manera radicalment diferent. El film ha estat nominat als GLAAD Awards com a millor pel·lícula limitada, i ha obtingut el premi al millor guió al L.A. Outfest, i premi del públic al Festival Internacional de Cinema de Palm Springs.
Després de guanyar el Premi especial del Jurat al darrer Festival de Màlaga, la producció catalana “Mi Vacío y Yo” serà l'encarregada de cloure la 2a edició de la mostra Endimaris Sitges. El director Adrián Silvestre i l'actriu Raphaelle Pérez presentaran aquesta pel·lícula que explica la recerca d'identitat d'una dona transsexual (Raphaëlle Pérez), i la pressió social com a dona trans, des de de la seva pròpia experiència.
La Mostra de cinema LGTBIQ+ Endimaris Sitges comptarà també amb la premiere espanyola de “Firebird”, una producció d'Estonia dirigida per Peeter Rebane en el seu debut com a director. La pel·lícula, basada en les memòries de Sergey Fetisov The Story of Roman, ens presenta com un triangle amorós entre un jove oficial, la seva millor amiga i un atractiu pilot, entra a territori perillós durant el punt més àlgid de la Guerra Freda. El realitzador, productor i guionista Peeter Rebane, i l'actor, productor i guionista del film, Tom Prior seran a Sitges per presentar la projecció.
Després de presentar-se mundialment al Festival de Màlaga, arriba a Sitges “Sin ti no puedo”, un intens thriller emocional protagonitzat per Alfonso Bassave, Maite Perroni i Mauricio Ochmann (dues de les estrelles més populars del cinema i la televisió mexicanes). Pedro Casablanc completa el quartet principal i amb ells, Elena Irureta, Rubén Ochandiano i els joves Lucía de la Fuente i Juan Vera. “Sin ti no puedo” ens presenta a David, un empresari d'èxit que té una vida acomodada amb el seu xicot Álex, un atractiu monitor de gimnàs. Àlex sempre ha volgut ser pare i sovint es planteja quin camí seguir per aconseguir-ho... Adopció? Ventre de lloguer? Encara que David no vol ni sentir a parlar del tema. Tot segueix el seu curs fins que irromp a les seves vides Blanca, la germana de David amb qui va trencar tota relació després d'un succés fosc del passat.
El Cinema Fantàstic serà present a la Mostra, amb “Scream Queen. My Nightmare on Elm Street”. Un interessant documental que examina el famós subtext homoeròtic i el lloc especial que ocupa la pel·lícula a la franquícia Malson a Elm Street, així com al cànon de la pel·lícula gai. En part, gràcies a l'evolució de les costums socials, Nightmare on Elm Street 2 –que es va considerar controvertit en el moment del seu llançament– ara es mira enrere amb una nova apreciació i afició per part dels aficionats al terror i dels fans de la sèrie. Però el film també es va convertir en un malson per l'actor Mark Patton, qui va veure com la seva participació al film va destruir la seva prometedora carrera.
“Dramarama” és una pel·lícula nord-americana que recorda, en certa manera, a les clàssiques comèdies de John Hugues (El Club de los Cinco, Todo en un día). La trama ens porta a finals de l'estiu de 1994, on Gene s'està preparant per a una festa de pijames amb els amics de teatre de l'institut. La seva dramàtica amfitriona, Rose, ha d'agafar un vol l'endemà al matí per començar la universitat, i després se n'aniran l'honesta Claire, el magnètic Oscar i la sarcàstica Ally. Tot i això, Gene té problemes més importants que ser l'únic a quedar-se a la seva petita població: vol sortir de l'armari, però té por del que puguin pensar els seus amics.
CineAsia tornarà a estar present a la Mostra Endimaris Sitges amb “Butterflies”. Es tracta d'un migmetratge de ciència ficció provinent de Taiwan però dirigit pel realitzador català Albert Ventura, qui viu des de fa un temps en aquest país asiàtic. El film ens transporta a un futur proper, on Taiwan ha estat ocupada i convertida en una mera província dins d'un imperi opressor. Després de ser acusada pel règim d'ocultar a la seva família rebel, Yu escapa de la presó. Perseguida per les autoritats, la seva missió és trobar a la Lien, una noia que la pot ajudar a escapar de Taiwan.
Butterflies és un dels films de la programació dedicat al col·lectiu de lesbianes, però Endimaris també compta amb altres títols com la comèdia britànica “Sweetheart” de Marley Morrison, que parla sobre les experiències juvenils i el descobriment personal d'una jove del col·lectiu LGTBIQ+. “Wild Nights with Emily” de Madeleine Olnek, ens presenta la historia de l'escriptora Emily Dickinson i la suposada relació que va mantenir amb la seva cunyada.
La FELGTBI+ presenta el documental “Orgullo y Sororidad. Voces de Mujeres LTB”. Una peça enregistrada en el context de l'Orgull LGTBI del 2019, centrat en el paper i la visió de les dones davant d'aquesta imatge d'orgull com a festa reivindicativa, encapçalada per homes cis-gais, per a homes cis-gais. La pandèmia provocada per la COVID-19 va impedir que aquest documental veiés la llum el 2020, data en què estava prevista la seva emissió.
El D'A Film Festival arriba a Sitges amb el seu Tour D'A presentant la producció catalana “La Amiga de mi Amiga” de Zaida Carmona. Aquest és el debut de la realitzadora en el llarg, on posa en escena un personatge atabalat i confús, interpretat per la mateixa directora, que mira de trobar el seu camí després d’un desengany sentimental.
La producció nord-americana “Swan Song”, de Todd Stephens, sorprendrà amb el paper que ha canviat la vida de l'actor Udo Kier, qui ha rebut grans elogis per la seva interpretació. El film presenta a un excèntric perruquer que s'escapa de l'asil en què està ingressat per complir amb un últim encàrrec: pentinar i maquillar una antiga celebritat, amiga i clienta, per a la seva vetlla. El film també compta amb l'aparició de l'actriu Linda Evans, coneguda pel seu rol a la mítica sèrie Dinastia.
Després de la seva estrena mundial a “Guadalajara” i d'haver arrasat a diferents festivals internacionals de cinema, arriba a Sitges “Finlandia” del director mexicà Horacio Alcalá. El film ens presenta una història protagonitzada per “les Muxes”, considerades el tercer sexe de Mèxic. No són ni homes ni dones. Formen una comunitat que viu a Oaxaca (sud de Mèxic), unida sota la vibració de la terra que sent atracció per les vibracions humanes sense importar el gènere, i solen desenvolupar tasques tradicionalment femenines, com ara la cuina, l'artesania o la costura.
Però un dels plats forts de la mostra serà la sessió especial del clàssic “The Rocky Horror Picture Show” (1975), on el públic viurà l'experiència original d'aquesta pel·lícula musical de culte, convertint-se en part de l'espectacle i interactuant amb diferents escenes del film protagonitzat per Tim Curry i Susan Sarandon.
Des de Colombia arriba “Leading Ladies”, un film experimental de la realitzadora d'origen espanyol Ruth Caudeli, que mostra la relació de cinc joves amigues que durant el transcurs d'una vetllada, sortiran els seus sentiments, recels i vivències més íntimes.
Presentada a la Secció Oficial de Zonazine del 24è Festival de Màlaga 2021, el film ha estat premiat pel Jurat Oficial de la Secció Zonazine amb una Menció Especial pel seu repartiment.
Curtmetrages
“It's Only in my head”, del director Marius Gabriel Stancu serà el curtmetratge que es projectarà en sessió especial durant la gala d'inauguració d'Endimaris Sitges, el divendres, 20 de maig. Aquesta producció italiana ens presenta a Andreas i Alessandro, dos amics que es coneixen des de la infància. Abans de marxar cap a la Universitat Andreas decideix donar-li un regal a Alessandro, amb l'esperança que, finalment, pugui notar l'amor que Andreas sempre ha buscat en ell.
Acompanyant la projecció de “La Amiga de mi Amiga” del Tour D'A, es podrà veure “Corto”, un breu homenatge que fa el director Ramon Balcells al cinema de Marc Ferrer, realitzat durant el rodatge de la seva pel·lícula ¡Corten!.
I finalment la gala de cloenda comptarà també amb la sessió especial del curtmetratge “Una Noche Cualquiera” del realitzador Juanlu Moreno Somé i protagonitzat per Roger Pera, Jimmy Shaw, Esther Ortega i Emilio Bualé. Una Noche Cualquiera és un intens thriller que ens presenta a Javier, un tipus sense escrúpols, que acudeix al seu local de contacte favorit una nit qualsevol. Allà coneix Alma, una nova prostituta que li promet una vetllada inoblidable. Javier no es pot imaginar fins a quin punt ella està disposada a complir la paraula.
Cinefòrums Endimaris Sitges
Un dels principals objectius de la Mostra Endimaris Sitges és crear debat a través dels temes que es plantegen a les pel·lícules projectades. Per això, seguim amb l'espai Cinefòrum Endimaris, on portarem persones expertes en la matèria que podran interactuar amb el públic assistent, atorgant un plus d'interès a les pel·lícules projectades.
A cada cinefòrum Endimaris hem donat un títol conceptual que resumeix o emmarca la temàtica proposada per les pel·lícules.
Des d'aquí volem avançar l'agraïment als professionals i experts que participaran als col·loquis.
El personatge principal de Sweetheart es diu April i és com la primavera: fred i calor, dies en què el sol es desborda entre cortines de pluja… I la sang a flor de pell. Abril o el despertar de la consciència és el títol del cinefòrum on parlarem de l'adolescència com aquesta etapa de recerca d'identitat i necessitat d'autoafirmació, amb Aida Aguila, psicòloga infantojuvenil i profesora col·laboradora de la Universitat Oberta de Catalunya, i Carlos Vilagrassa, Delegat d’Espanya i Andorra de la European Commission on Sexual Orientation Law.
Al col·loqui de la pel·lícula Firebird l'hem batejat Des de Rússia amb amor, comptarem amb la presència de representants d’ ACATHI, ONG especialitzada en l’acollida de persones migrants i refugiades del col·lectiu LGTBI+.
Després de la projecció de Butterflies, comptarem amb la participació d'Enrique Garcelán i Glòria Fernández de Cineasia, i el director del migmetratge, Albert Ventura, a través de zoom.
La pel·lícula Finlàndia ens mostra la comunitat de Les Muxes a Oaxaca (Mèxic), persones que no són ni homes ni dones, és per això que hem titulat el cinefòrum El tercer gènere. Per parlar-ne, hi participaran Sonia García, periodista i presidenta de l'Associació Cultural Bibliomusicineteca, Rosa María López, gestora cultural i el fotògraf, Vittorio D’Onofri (via zoom).
El cinefòrum Vidas paral·leles seguirà a la pel·lícula Wild nights with Emily, la història del romanç que va mantenir la poeta Emily Dickinson amb la seva cunyada durant anys. Tindrem l'escriptora de referència Isabel Franc i Carme Gasulla, professora de literatura castellana al IES Benaprès i filòloga hispànica.
Elena Longares, membre de LesBiCat, i Francisca Ocón Burgos, activista de cubell i escombra, participaran al cinefòrum Veus de Dones LBT, després de la projecció del documental realitzat per la FELGTBI+, Orgull i sororitat.
La directora, Zaida Carmona, els directors Marc Ferrer i Ramon Balcells i Carlos Ríos, director del Festival D’A, participaran en un cinefòrum després de la projecció de La amiga de mi amiga.
Al cinefòrum que segueix la pel·lícula Dramarama l'hem titulat El club dels cinc perquè està cridada a convertir-se en una fita generacional, com ho va ser la pel·lícula de John Hughes, que va canviar per sempre el subgènere de la comèdia juvenil. Vindrà al cinefòrum Gemma Brulles, presidenta de l’associació Ahora dónde - Le Refuge i Elena Longares, responsable del projecte Cruïlles del Centre Jove d'Atenció a les Sexualitats.
Després de la projecció de Scream Queen. My nightmare on Elm Street podrem parlar amb el crític i escriptor Javier Parra i el director del Festival de Sitges, Àngel Sala.
Endimaris Script Lab
La gran novetat d'aquest any serà la primera jornada de guionistes “Endimaris Script Lab”, organitzada per la regidoria de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Sitges i impulsada per la Sitges Film Office, que tindrà lloc el 24 de maig al Palau Maricel. A través d’aquesta iniciativa, la regidoria de Promoció Econòmica vol situar Sitges i la nova Sitges Film Office com a referents en la indústria de la producció audiovisual. Per aquest motiu, la jornada anirà a càrrec de professionals i pretén també donar més visibilitat a aquest festival dins del sector.
Les persones interessades en el món de la creació de guions cinematogràfics podran assistir a classes magistrals impartides per grans professionals. Les primeres sessions teòriques aniran a càrrec de Judith Colell, presidenta de l'Acadèmia de Cinema Català, directora i guionista, i Alberto Evangelio, director i guionista de “Visitante”. Les sessions més pràctiques seran coordinades per David Matamoros, productor del film “El Hoyo”, guanyadora del Festival de Sitges 2019.
El projecte se centra en el procés d’escriptura d’una obra audiovisual, el guió, fent especial èmfasi en històries locals amb potencial d’internacionalització, que deslocalitzin la ficció de la capital i busqui l’autenticitat dels relats. El cas recent d’”Alcarrà” dirigida per Carla Simón ho exemplifica. La pel·lícula catalana guanyadora de l’Ós d’Or de la Berlinale 2022 és una història autèntica, rodada a Lleida, sobre el dia a dia de tres generacions d’una família agricultora. També es poden trobar altres exemples amb cintes com ‘Estiu 1993’ també de la mateixa Carla Simón, un altre retrat intimista rodat a Sant Feliu de Pallerols i que ha rellançat l’ecoturisme en aquesta zona, “Libertad”, rodat a la Costa Brava i que va arribar a Cannes, o “Isaac”, rodat a Sant Pere de Ribes, que s’ha estrenat a Estats Units i al Regne Unit. Aquests títols són una petita mostra del potencial creatiu, d’històries genuïnes, rodades i escrites majoritàriament per dones, tractant temes del col·lectiu LGTBIQ+ d’una manera natural i madura que arriben al gran públic.
Les inscripcions a la Jornada Endimaris Script Lab són gratuïtes i es poden realitzar a través de la pàgina web: https://mostraendimarissitges.com/endimaris-script-lab/.
Brindis Sitges
Amb l'objectiu de crear un aire més festiu, l'equip de la Mostra de Cinema Endimaris Sitges ha organitzat l'activitat 'Brindis Endimaris' per animar a tothno a acostar-se als Jardins del Casino Prado Suburense a Brindar junts per celebrar la diversitat i a tastar els vins i caves que oferiran Vins i Caves Peralada, Freixenet, Cavas Hill, Canals & Munné, Alsina & Sardà i Pere Abadal. El preu és de 9 euros i inclou una copa commemorativa, tastar els productes de forma il·limitada fins esgotar existències i a més obtindran un tíquet regal per assistir a una projecció de la Mostra Endimaris. Els Brindis tindran una durada d'entre 45 i 60 minuts i també es convertiran en el punt de trobada de tots els convidats de la Mostra. Els productes que es podran tastar son Freixenet Ice Rose, Freixenet Prosecco Rose, Cavas Hill Panot Gaudí brut, Cavas Hill Naiara vi blanc, Canals i Munné Pride i caves de Castell de Perelada. La primera sessió serà el dijous, 19 de maig a les 19h als Jardins del Casino Prado Suburense com a prèvia a 24 hores d'arrencar la segona edició d'Endimaris Sitges.
Entrades i Abonaments
Les entrades per assistir a la Mostra de Cinema LGTBIQ+ Endimaris Sitges ja es poden adquirir online a través del web: www.mostraendimarissitges.com o a la guixeta del Cinema Prado de Sitges. El preu de l'entrada és de 8,50€ per les sessions generals i 10 € per les gales d'inauguració, cloenda i la sessió especial de “The Rocky Horror Picture Show”. També es pot adquirir l'abonament Ticket 5 que inclou l'accès a 5 sessions generals a escollir al preu de 30€.
La Mostra de Cinema LGTBIQ+ Endimaris Sitges agraeix el compromís de Queenz Sitges i Medium Hotels i la col·laboració de La Cañateca Sitges, Restaurant Pic-Nic, Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, CineAsia, D'A Film Festival, UK Comunica, Hotel 1883, Vins i Caves Peralada, Freixenet, Cavas Hill, Canals & Munné, Alsina & Sardà, Pere Abadia, Gay Sitges Guide, Radio Sitges, MagLes i InOut Radio.
Endimaris Sitges 2022 està organitzat pel Cineclub Sitges, Colors Sitges Link i l'Ajuntament de Sitges, i compta amb el suport de Sitges Anytime, Sitges Film Office i el Casino Prado Suburense.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!