Redacció |
Vilanova i la Geltrú
10-02-2025 22:30
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
La FAC prepara el Carnaval amb més pressupost de la seva història.
Sí, és el tercer any del mandat d'aquesta Junta de la FAC i des del principi teníem molt clar que el carnaval de Vilanova requeria també recursos econòmics, i és per això que des del primer moment vam analitzar totes les despeses reals que necessitava el carnaval de Vilanova i vam començar a mirar d'on es podria treure diners per cobrir aquests mínims i objectius que teníem marcats.
S'ha buscat el suport privat, però també de les administracions públiques.
El primer any, la subvenció l'Ajuntament era de 80.000 euros i la vam pujar en el segon any a 100.000 euros. I tal com va acabar el carnaval del 2023, vam anar a buscar una subvenció a la Generalitat com a festivitat històrica, de patrimoni nacional, i la sorpresa va ser que la Generalitat va entendre que havia de subvencionar una part d'aquesta festa amb gairebé 40.000 euros. Després també vam demanar amb una altra subvenció a la Diputació. I hem treballat molt la marca del carnaval per aconseguir que diferents marques comercials, sobretot de la ciutat, creguessin que també havien de fer un esforç per tal que el carnaval vilanoví estigués posicionat. El 30%, pràcticament, del pressupost que tenim actualment, ve d'entitats privades.
En què es tradueix aquest augment del pressupost?
En professionalitzar el carnaval. El carnaval necessitava que, a més de ser una festa de les entitats i de tota la ciutadania, no fallés res i havíem de fer una anàlisi real de la seguretat. Si sumem tot els actes, al carnaval de Vilanova participa, pràcticament, el 80% de la població: ens mereixem tenir un carnaval, sobretot, segur millorant també les infraestructures. Tenim aquest format de macrofestival d'hivern i podríem dir que el carnaval de Vilanova és la festa de referència de la nostra ciutat, fet que s'havia de traduir en una bona imatge. També vam apostar per la imatge a l'exterior de la festa.
Les Comparses són un dels exemple d'inversió en seguretat
Les comparses d'aquest any tornen a batre rècord: hi ha més de 21.700 participants. Això són més de 10.000 parelles i és una barbaritat que requereix molta organització i molta concentració, En edicions anteriors tot es feia amb la col·laboració de les entitats i els voluntaris ens fan falta, perquè són els que coneixen la gent, però la seguretat és necessària. Per exemple, a la plaça de la Vila l'any passat pràcticament ja no van entrar llaunes de cervesa, perquè hi ha un control previ, i així ens assegurem que tota la gent que està dins, com a mínim, va amb les condicions mínimes. Les polseres ens ajuden a tenir un control d'aforament en cadascuna de les guerres, per fer-les fluïdes recuperant l'essència del que eren les comparses tal com les recordem els que fa uns quants anys que hi anem. Llavors a les Comparses sortien una desena d'entitats amb una participació de 3.000 persones i avui estem parlant de 21.700 persones que surten a les comparses.
Vaticina que les Comparses es facin algun cop fora de la plaça de la Vila?
La plaça de la Vila al final és el cor de la ciutat, no? I tots volem tocar el cor de la ciutat aquests dies. Tenim la grandíssima sort que el nostre patrimoni del carnaval es troba al carrer i no només a la plaça de la Vila, sinó també a la Rambla, la plaça de les Neus,.. Jo espero que puguem organitzar-nos de tal manera que amb els horaris intentem, com a mínim els adults, no perdre aquesta essència.
Això seria l'ideal. Però, clar, tampoc ho sabem. El carnaval va evolucionant.
Les novetats d'aquest any passen per un ecocaramel més assumible.
L'ecocaramel és la conseqüència de la responsabilitat de tots els comparsers i d'una proposta que es va fer per part d'una entitat i que es va aprovar en ple. Fins ara era el gran oblidat i aquestes són les coses que passen quan primer fas l'escrit, ho aproves i després mires les conseqüències i tot el que pot arribar a passar. Això ens ho vam trobar en el primer any, i des de l'any passat, tal com va acabar el carnaval, i després d'acabar una miqueta fart de parlar de l'ecocaramel, ens vam posar a treballar i analitzar realment quin era el problema de l'eco caramel. I només era un: el preu. La gent és responsable, tots sabem dels danys en el nostre medi ambient, així que vam parlar amb dues empreses, els hi vam explicar la nostra festa, una d'elles ens va fer una bona proposta, però necessitàvem el suport de l'Ajuntament per subvencionar-ne una part. L'objectiu és que aquest any com a mínim el 70% dels caramels siguin eco. Val a dir que els supermercats, s'han adherit a la iniciativa renunciant al seu marge comercial a canvi de publicitat durant el carnaval.
La sequera l'any passat va obligar a canviar alguns actes, com la Merengada
En principi aquest problema no el tenim, per sort, però a vegades les coses passen per alguna cosa. L'any passat vam modificar la Merengada i aquest any es quedarà igual perquè ens va anar molt bé. Embrutem molt menys la zona, tenim molta més seguretat i a més va quedar molt xulo.
La junta de la FAC acaba aquest any el seu mandat, quina valoració en fa d'aquests tres anys?
Crec que hem fet la feina que ens havíem proposat. Era una aposta com a molt valenta i podia sonar una miqueta sobrat dir: ara arribo jo i canviarem coses. Però he tingut la gran sort de tenir un equip molt potent.
Quin és ara el gran repte del Carnaval de Vilanova i la Geltrú?
El repte primer és fer el Carnaval 2025, i que quedi bé i que no passi res. Davant del Carnaval hi ha d'haver gent amb ganes i que no sigui una obligació el fet de gestionar-lo. Estic segur que al final sortirà algú amb ganes, amb les mateixes ganes que hem tingut nosaltres, o més. El Carnaval continuarà evolucionant.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!