El Casal de Vilafranca comença la redacció del projecte integral de reforma del teatre. Teatre Casal
Redacció |
Vilafranca del Penedès
02-06-2022 11:48
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Casal de Vilafranca ha presentat aquesta setmana en roda de premsa el seu projecte de reforma del Teatre Casal, amb la presència de la junta directiva de l'entitat, encapçalada pel seu president Marcel Esteve, dels tinents d'alcalde d'Acció Territorial, Hisenda i Cultura, Francisco Romero, Aureli Ruiz i Ricard Rafecas, i dels arquitectes Lluís Dilmé i Xavier Fabré, de l’estudi DFT Arquitectes.
El passat 26 d'abril el ple de l'Ajuntament de Vilafranca aprovava un ajut de cinquanta mil euros per poder iniciar la redacció del projecte bàsic de la reforma del teatre de l'entitat. El regidor d'Hisenda, Serveis centrals i Projectes estratègics i mobilitat, Aureli Ruiz, va remarcar que el motiu pel qual s'ha apostat pel suport municipal al projecte és que: "si deixéssim morir el Casal, tots ho lamentaríem. Tenir un equipament com aquest al bell mig de la ciutat és un privilegi i, si no hi fos, el trobaríem a faltar. Estem al costat del Casal perquè es posi al dia. És un equipament per a tot Vilafranca que acull moltíssimes activitats de la ciutat".
Per la seva banda, Francisco Romero, va expressar que disposar del projecte ja és "un primer pas per trobar finançament extern, que en un projecte d'aquesta volada, serà molt necessari" i posava com a exemple les inversions municipals al voltant del Pla d'Intervenció integral del Centre i el carrer Comerç per a les quals l'Ajuntament ha aconseguit un 45% de finançament d'altres administracions. I és que l'avantprojecte, realitzat a finals del 2020 per l'estudi d'arquitectura "Dilmé, Fabré i Torras", ja perfilava els principals eixos d'una intervenció que quan es realitzi, garantirà el futur d'aquest equipament per als anys vinents.
Els objectius de la reforma integral del teatre han de permetre la conservació de l'equipament, al mateix temps que se situa al teatre dins de la normativa de seguretat i garantint aspectes tan imprescindibles com l'accessibilitat. També es pretén generar nous espais de trobada o d’activitat, com el vestíbul o una nova sala polivalent a l'antic galliner del teatre, millorar la qualitat del teatre en termes acústics i escènics i resoldre mancances de climatització i confort, per obtenir una millor experiència per al públic.
Un dels requisits demanats per l'entitat a l'equip d'arquitectes, és el màxim respecte al projecte d'Andreu Audet i, per tant, ens trobarem un teatre actualitzat i amb les prestacions del segle XXI, però perfectament reconeixible per a qualsevol vilafranquí, vilafranquina o penedesenc, que hi hagi estat anteriorment. Els mateixos arquitectes Dilmé i Fabré, destacaven en la roda de premsa que: "El Teatre Casal és l'últim teatre que queda en aquest bon estat de l'arquitecte Andreu Audet, per tant, la rehabilitació serà un vestit fet a midamper respectar l'aspecte i el caràcter d’aquesta sala".
La reforma del Teatre Casal afectarà tot el seu volum i entre les intervencions es destaquen: la remodelació de tot el vestíbul per unificar-ne els espais, l'habilitació de localitats al primer i segon pis, la substitució de la coberta de fibrociment, la creació d'una nova sala d'activitats a l'espai del galliner i la substitució del sistema de climatització per cercar la màxima eficiència i comoditat, entre d'altres.
Tal com destacava el president Marcel Esteve en la roda de premsa, la reforma és d'un abast que requereix la implicació de totes les administracions i els mateixos socis i sòcies del Casal, i aquest és un camí que l'entitat vol emprendre de la mà de l'Ajuntament, però cercant la implicació de tothom.
Amb relació al cost de l'obra i el possible calendari per dur-la a terme, les previsions són poder disposar del projecte bàsic a finals d'any i a partir d'aquest document, on es detallarà el cost previst per a la intervenció, iniciar els contactes amb totes les administracions per cercar un ampli consens i suport al projecte, que permeti dur-lo a terme en el mínim temps possible. Tot i això, i en paraules dels mateixos arquitectes, ens trobem davant d'una intervenció integral i complexa que podria contemplar entre divuit i vint-i-quatre mesos d'obres.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!