Festa Major 2022

Saltar del teatre amateur al circuit professional: l'humor irreverent de 'Cunyades' triomfa a nombroses poblacions

El penedesenc Ramon Grau omple sales de festes majors amb una comèdia estrenada a Sant Martí Sarroca

Saltar del teatre amateur al circuit professional: l'humor irreverent de 'Cunyades' triomfa a nombroses poblacions. ACN

Saltar del teatre amateur al circuit professional: l'humor irreverent de 'Cunyades' triomfa a nombroses poblacions. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'escriptor Ramon Grau fa anys que combina la seva faceta literària amb el dia a dia d'una petita botiga de fotografia i vídeo al centre de Sant Martí Sarroca, on hi ha 3.300 habitants. Des de fa uns mesos, però, gairebé de forma inesperada, dirigeix i produeix la comèdia teatral 'Cunyades' en gira per diverses poblacions catalanes. Grau va estrenar aquest vodevil el 2018 a la Societat Cultural i Recreativa el Centre de Sant Martí. L'obra, de caràcter amateur, va ser fortament elogiada fins el punt que diversos coneguts van encoratjar-lo a fer-la entrar al circuit professional. Amb el suport de Toni Albà, va crear un elenc format per Àngels Bassas, Mònica Pérez, Fermí Fernández i Jordi Ríos, i ara triomfa a les festes majors.

Grau va escriure 'Cunyades' el 2016 com una de tantes comèdies amateurs que ha creat els últims anys. "De petit, al poble només hi havia teatre un cop l'any, per Festa Major, i sempre era un vodevil protagonitzat per actors com Joan Pera i Amparo Moreno", explica, tot assegurant que aviat va tenir molt clar que ell volia ser partícip d'aquell estil teatral. "M'hi sento molt còmode", assegura.

El punt de partida de 'Cunyades' és la mort del propietari de la Impremta Planas i Fills, i la disputa per la conseqüent herència. Si bé els dos fills tenen una bona relació entre ells, les respectives mullers volen pugnar per apoderar-se del negoci, fet que desencadena una trama "que no para d'emmerdar-se a base de bé", bromeja l'autor.

Un grup d'actors no professionals de Sant Martí Sarroca -entre ells, el mateix Grau- van donar vida a aquest relat per primer cop el 2018. La resposta del públic va il·lusionar l'autor, que va rebre nombroses felicitacions que l'encoratjaven a buscar la manera de fer el salt al circuit professional. "Em deien que era un producte perfecte per a Festes Majors", recorda, si bé apunta que "tot i que era bona, faltaven actors coneguts per poder-la fer gran".

El 2019, a través d'un amic, Grau va poder contactar amb Toni Albà, que aviat es va oferir a dirigir l'obra i a crear un elenc atractiu per al circuit de teatre professional. L'escriptor explica que els gags del text van ser la clau per convèncer els actors, "a qui no podia oferir molts diners". La irreverència de l'obra va seduir Àngels Bassas, Fermí Fernández i Mònica Pérez.

La previsió era que Grau mantingués el seu rol com a actor, però l'esclat de la pandèmia de la covid la primavera del 2020 va frenar tots els plans. No va ser fins finals del 2021 que l'autor va reprendre el projecte, del qual en va assumir la direcció perquè Toni Albà havia iniciat un programa televisiu. Això el fa abandonar el paper dalt l'escenari i fitxa Jordi Ríos per al quart personatge.

Amb l'equip artístic definit "amb actors tant bons", Grau confiava que les productores comprarien la proposta sense gaire dificultats. Però, res més lluny de la realitat, va trobar-se nombroses portes tancades i finalment va decidir produir ell mateix el muntatge. "No volia pas fer-me d'or, sinó demostrar que el producte podia funcionar", explica, mostrant-se "plenament satisfet" de l'èxit aconseguit mesos després.

Atribueix la bona acollida a les nombroses "exageracions de la quotidianitat" que marquen l'hora i mitja de funció, "on els actors amb prou feines deixen temps al públic per riure, perquè de seguida encadenen un nou gag". Grau assegura que la història de fons és "molt dramàtica", però considera que "és tant bèstia, que a la gent li acaba fent gràcia".

Amb el suport d'una empresa de representants, Grau va estrenar 'Cunyades' al Teatre Casal de Vilafranca del Penedès el passat 30 d'abril. Amb la sala plena, va donar el tret de sortida a una gira que l'ha portat a les festes majors de Corbera de Llobregat, Vilanova i la Geltrú, el Pla de Santa Maria, Bellvei, Cunit. En tots els casos ha penjat el cartell de complert, i preveu omplir també les sessions programades els propers mesos a Calafell i Sentmenat.

L'escriptor assegura sentir una "gran il·lusió" després de veure la rebuda de l'obra població rere població, i recorda que es va aventurar a assumir ell mateix els riscos econòmics de la producció "de forma gairebé accidental". "Però veient com riu la gent, jo ja he cobrat", afirma, somrient.

Grau insisteix que el producte encaixa especialment en les programacions de festa major, i confia en seguir signant actuacions per als darrers mesos de l'any. Apunta que la gira d'enguany va començar "un pèl tard", a finals d'abril, quan les festes de molts municipis ja estan definides, de manera que augura que l'estiu vinent podrà omplir bona part del calendari.

Ara que l'obra ha estat acollida al circuit professional, no tanca la porta a negociar de nou amb les grans productores per estudiar fer estada a alguna sala de teatre de Barcelona. Mentrestant, preveu seguir desenvolupant la seva faceta com a escriptor de novel·les infantils i juvenils. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local