‘La trentada dels més petits’ bufa les espelmes del 30è aniversari de la Festa de la Fil·loxera infantil. Festa de la Fil·loxera
Redacció |
Sant Sadurní d'Anoia
05-09-2022 20:59
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Associació Festa de la Fil·loxera valora molt positivament la ‘La trentada dels més petits’ del passat 3 de setembre, que va servir per celebrar el 30è aniversari de la Festa de la Fil·loxera infantil.
La jornada va estar protagonitzada per un correfoc amb bèsties i festes populars del país com són la Sagresaureta (La Sagrera), la Cuqueta Infantil (Castellbisbal), la Lloba Llepa-Sang (Sant Cugat del Vallès), els Cabrits (Sant Cugat del Vallès), els Farfolletes (Sagrada Família), el Farfollot (Sagrada Família), el Pixafocs i Cagaspurnes (Masquefa), el Mussolet (Gavà), l’Espurna (Sant Antoni), la Polseguereta (Argentona), la Barrina (Vilanova i la Geltrú), els Bessons de la Geltrú (Vilanova i la Geltrú), els Dragolins Xarop, Pomada i Xeringueta (Badalona), El Més Petit de Tots (Badalona), la Momeroteta (Mataró), els Joves Diables Se M’N Refum (Sant Sadurní), la fil·loxera infantil, les fil·loxeretes infantils, els ceps infantils, el ball de pagesos infantils, els Set Savis i les larves de la Festa de la Fil·loxera (Sant Sadurní d’Anoia).
La trentada va començar amb la marató de sang i la fotografia de família del 30è aniversari, que van donar pas al concert de Reggae per Xics. La tarda va començar amb l’espectacle itinerant ‘La Gran Família’ i la plantada dels elements que van participar al correfoc. A la nit, el grup de versions ‘The Aguateques’ va ser l’encarregat de tancar la jornada al pàrquing del Centre, on també hi havien instal·lades food-trucks que oferien servei de sopar.
La Festa torna a la Plaça i en directe per les televisions locals
Tres anys després, la Festa de la Fil·loxera tornarà a celebrar-se a la Plaça de l’Església. L’Associació està ultimant tots els detalls per tornar a combatre, com cada 7 i 8 de setembre, la plaga de la fil·loxera. El foc, la música i el color groc seran els protagonistes d’una Festa que servirà per recordar com, a final del segle XIX, els sadurninencs van superar la plaga de la fil·loxera que va arrasar les vinyes del municipi.
A més de celebrar el 30è aniversari de la Festa de la Fil·loxera, l’inici de la Festa d’aquest 2022 estarà marcat per les 41 espelmes que es bufaran per commemorar el 40è aniversari, després que la pandèmia impedís fer-ho l’any passat. És per aquest motiu que la Festa de la Fil·loxera serà retransmesa, per primera vegada, a través de la Xarxa de Televisions Locals a partir de dos quarts d’onze de la nit.
Cal recordar que una part important dels ingressos que permeten la celebració de la Festa de la Fil·loxera provenen de la Botiga on es ven el marxandatge fil·loxeraire. La botiga estarà oberta a la plaça de l’Ajuntament el dimarts 6 a la tarda i, el dimecres 7 i el dijous 8 al matí i a la tarda. L’horari del matí és de 10:30h a 13:30h i, el de tarda, de 17:30h a 20h.
L’Escampada
La Festa de la Fil·loxera té un preludi el dia 7 de setembre a la nit, just després del tradicional castell de foc de les Fires i Festes. Les protagonistes són les fil·loxeretes, que surten després del castell de foc per a representar l’aparició de la plaga de la fil·loxera i inicien dues cercaviles de 15 fil·loxeretes cadascuna que recorren diversos carrers per a trobar-se al centre de la vila, a la plaça de l’Era del Guineu, situada al davant mateix de can Guineu, la casa pairal d’un dels Savis de Grècia, Marc Mir. Allà també intervé la fil·loxera gran.
La Festa infantil: 30è aniversari
Es tracta d’una cercavila amb les versions infantils de tots els elements de la Festa. Enguany la Festa celebra el seu 30è aniversari, després que al 1992 es va fer un pas molt important amb el naixement de la fil·loxera infantil.
Aquell any hi van participar els timbalers, els gegants de Sant Sadurní i dos grups de grallers. El format d’aquesta celebració també va evolucionar amb els anys, amb la presència de grups d’animació o amb les disfresses que es feien els mateixos nens i nenes participants uns dies abans en uns tallers, i finalment es va transformar radicalment amb la incorporació gradual de les versions infantils de tots els elements propis de la fil·loxera: una fil·loxera, un grup de fil·loxeretes, un de ceps, diverses colles de pagesos i també un element propi: les larves.
La cercavila s’inicia a la plaça de l’Església i finalitza a la plaça de l’Ajuntament, on els més petits de la Festa celebren el seu Triomf Final. Durant el recorregut, els elements de foc; Fil·loxera, Fil·loxeretes, Ceps fan servir pirotècnia adaptada a la canalla, i els grups de ball; Larves, Pagesos, Set Savis fan contínues parades per representar el seu ball.
41a Festa de la Fil·loxera
La Festa de la Fil·loxera, que se celebra cada 8 de setembre i va ser declarada Festa Popular d’Interès Cultural l’any 2017. S’iniciarà a tres quarts de deu de la nit al C/ Raval amb la Baixada, una cercavila de foc, música i ball fins a la plaça de l’Església.
La Festa de la Fil·loxera comença amb el primer ball de pagesos, que dansen en dues rotllanes per a representar la tranquil·litat dels habitants de Sant Sadurní abans que arribés la plaga de la fil·loxera. La placidesa de la vida local i de tota la plaça s’acaba de sobte amb el primer atac de la fil·loxera i les fil·loxeretes.
La conseqüència de l’atac de la fil·loxera es pot veure seguidament amb la primera aparició del ceps,que fan acte de presència per ballar, carregats amb petards de foc vermell, un color impropi dels ceps que simbolitza la malaltia de la planta. Un cop han pres consciència de la importància de la plaga, els pagesos tornen a fer la seva aparició, ara no per a celebrar res sinó per a plantejar-se què poden fer per lluitar contra la fil·loxera. El desordre i el desconcert de la població posa en marxa les forces vives locals. La primera trobada dels Set Savis de Grècia, que ballen solemnes al ritme d'un valset, acaba sense que hagin trobat de moment la manera de resoldre el problema.
La Fil·loxera torna a demostrar la seva ferocitat i es fa amb el domini de la plaça. El so dels petards i dels timbals fan d’acompanyament musical de la bèstia. Com en la seva primera aparició, primer apareix la fil·loxera, seguida de les fil·loxeretes i de nou la fil·loxera gran.
En la seva segona aparició, els Set Savis de Grècia troben la solució contra la fil·loxera: replantar les vinyes amb peus de cep americans, que són immunes a la plaga. Un cop vençuda la plaga, tornen a aparèixer els ceps, però ara carregats amb foc verd. Són els ceps de peu americà, immunes a la fil·loxera.
Per a celebrar la victòria sobre la plaga, la festa s’acaba amb una ruixada general de cava, mentre la música convida a tots els participants i al públic assistent a ballar al mig de la plaça per a celebrar la culminació d’una nova edició de la Festa de la Fil·loxera.
Horaris de la Festa
Dimecres 7 de setembre (23h): Escampada de fil·loxeretes
Dijous 8 de setembre (12h): 30a Festa de la Fil·loxera infantil
Dijous 8 de setembre (21:45h): 41a Festa de la Fil·loxera
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!