Cinema fantàstic

El film de terror geriàtric 'Viejos' denuncia el menyspreu cap a la gent gran

Raúl Cerezo i Fernando González Gómez presenten la pel·lícula al Festival de cinema de Sitges

El film de terror geriàtric 'Viejos' denuncia el menyspreu cap a la gent gran. ACN

El film de terror geriàtric 'Viejos' denuncia el menyspreu cap a la gent gran. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els cineastes Raúl Cerezo i Fernando González Gómez tornen al Festival de cinema de Sitges, un any després de presentar-hi ‘La pasajera’, amb la pel·lícula de terror geriàtric ‘Viejos’. La cinta té com a protagonistes persones de la tercera edat i, de fet, la gran crítica de ‘Viejos’ és el menyspreu cap a la gent gran. “L'última fase de la nostra existència, que és la vellesa, és terrorífica per si en una societat com la nostra, que oblida i injuria els ancians”, afirma González Gómez, en declaracions a l’ACN. Amb un repartiment format per Zorion Eguileor, Gustavo Salmerón, Paula Gallego i Irene Anula, la pel·lícula competeix en la secció oficial fantàstic de Sitges.

Cerezo destaca, també en declaracions a l’ACN, que la idea del film va començar fa 8 anys i que el concepte d’unir ancians i terror era molt nou. “Em vaig obsessionar perquè la idea era molt original, manifesta. Des de fa vuit anys fins ara, explica el codirector, ha nascut un nou subgènere anomenat terror geriàtric. “Hem aconseguit arribar fins aquí amb una pel·lícula original i molt personal”. Cerezo remarca que el terror geriàtric és un subgènere de cinema de terror com el zombi, però amb avis.

Després de la terrible mort de la seva muller anciana, el Manuel es muda a casa del seu fill Mario i la seva família. La Lena, la dona del Mario, vol fer fora el Manuel costi el que costi. Cerezo diu que el film planteja una situació molt normal i és que el teu sogre vagi a viure a casa teva i tu no vulguis i les “complicacions més íntimes” que se’n deriven. Destaca que volien fer un cinema de gènere que pot veure qualsevol: “Si no t’agrada el gènere, veuràs una situació familiar terrorífica que et funcionarà”.

González Gómez creu que el subtext de ‘Viejos’ gira al voltant de la crítica a una societat que “oblida i injuria” les persones de la tercera edat. Recorda que els ancians són majoria en una societat com la nostra que està envellida.

Cerezo diu que el títol de la pel·lícula, ‘Viejos’, també era una forma irònica més de demostrar el menyspreu que hi ha cap a la gent gran. De fet, aquesta és la crítica que volien fer a la pel·lícula, criticar el menyspreu cap a la gent de la tercera edat.

Els dos directors han volgut deixar clar que ‘Viejos’ és una pel·lícula de terror. “És un film que busca incomodar l’espectador, però tot i passar-ho malament, un pot reflexionar sobre els temes” que hi ha de fons, indica González Gómez.

Cerezo admet que ha estat complicat el treball amb els actors. Primer, perquè no hi ha actors en actiu d’aquesta edat i, segon, hi ha noms famosos que no poden treballar perquè tenen problemes de memòria. “Hi ha seqüencies de risc i d’acció sense dobles amb ancians que són difícils”, reconeix el codirector. Per contra, afegeix, no és el cas del protagonista, l’actor Zorion Eguileor, qui va ser un dels actors protagonistes d’’El hoyo’.

Festival de Sitges

Fernando González Gómez destaca que el Festival de Sitges és casa seva i és el certamen on van estrenar la seva òpera prima ‘La pasajera’ i ‘Viejos’ va guanyar fa uns anys un Pitchbox, la competició de projectes de llargmetratge de ficció de gènere fantàstic ara anomenada Sitges FanPitch. “És el públic més exigent”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local