‘Sisu’, amb quatre guardons, i ‘Pearl’, amb dos, grans triomfadores del 55è Festival de cinema de Sitges. ACN
ACN/ Pere Francesch |
Sitges
15-10-2022 19:48
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
‘Sisu’, amb quatre premis, i ‘Pearl’, amb dos, han estat les dues grans triomfadores del 55è Festival de Sitges. Dirigida per Jalmari Helander, ‘Sisu’ ha guanyat els guardons al millor llargmetratge; millor interpretació masculina per Jorma Tommila; millor fotografia i música. El cineasta Ti West ha rebut el guardó a la millor direcció per ‘Pearl’ i la protagonista del film, Mia Goth, el de millor interpretació femenina. El palmarès també ha guardonat a ‘Project Wolf Hunting’, de Kim Hong-sun, amb el premi especial del jurat, i amb una menció especial, i ‘Fumer fait tousser’ i ‘Incroyable mais vrai’, les dues de Quentin Dupieux, s’han endut el guardó al millor guió ex aequo. El premi del públic ha estat per ‘Irati’, de Paul Urkijo.
Christophe Mercier, membre del jurat, ha remarcat que les pel·lícules que s’han premiat representen molt bé el cinema fantàstic. També del jurat, Heidi Honeycutt ha apuntat que hi havia masses bones pel·lícules a la secció oficial i el problema era escollir la que més ens agradava de totes elles. “Vam debatre quines bones pel·lícules se’ls hi donava quins premis”, ha afegit.
La triomfadora de 55è Festival de Sitges amb més premis, ‘Sisu’, narra la història d’un exsoldat que descobreix or en el desert de Laponia i intenta endur-se el botí a la ciutat. Haurà de lluitar, però, amb uns soldats nazis liderats per un brutal oficial de les SS. La cinta finlandesa ha guanyats els guardons al millor llargmetratge; millor interpretació masculina per Jorma Tommila; millor fotografia per Kjell Lagerroos i millor música per Juri Seppa i Tuomas Wainola. Jalmari Helander ja havia estat guardonat a Sitges l’any 2010 per la seva pel·lícula ‘Rare export: a christmas tale’.
Preguntada per ‘Sisu’, l’escriptora Mariana Enríquez, membre de jurat, ha declarat que totes les pel·lícules són polítiques. Ha remarcat que molta gent pensa que el cinema fantàstic viu en una espècie de bombolla i que no està tan travessat pels temes polítiques. “Jo no crec que això sigui així”, ha recalcat. Enríquez ha dit que quan els membres del jurat van parlar de ‘Sisu’ no van fer referència ni a Rússia ni van dir que el film anés en contra dels russos.
Susanne Wuest ha dit que l’actuació de ‘Sisu’ és extraordinària i aconsegueix entretenir. “No vaig pensar en termes polítics al veure la cinta, però sempre hi ha un nivell de missatge polític”.
‘Pearl’
La segueix amb dos importants guardons en el palmarès la nord-americana ‘Pearl’, de Ti West, qui ha rebut enguany el Premi Màquina del Temps del festival. Enríquez, membre del jurat de Sitges, destaca que Ti West construeix una filmografia que cada vegada va a més. West ha guanyat el guardó a la millor direcció per ‘Pearl’ i la protagonista de la cinta de terror, Mia Goth, el de millor interpretació femenina. ‘Pearl’ és la preqüela de ‘X’ i la segona part del que serà un trilogia, que finalitzarà amb ‘MaXXXine’.
Ambientada dècades abans dels esdeveniments de la pel·lícula ‘X’, Mia Goth torna interpretant a la futura psicòpata Pearl. Aquí, però, és una grangera adolescent que ha de cuidar del seu pare malalt sota la vigilància de la seva mare. Ella descobreix que les seves ambicions xoquen amb l’entorn repressiu que li ha tocat viure. Tot i que el director va apuntar, en roda de premsa, que a 'Pearl' hi ha molts assassinats, volia que fos una història més psicològica centrada en els somnis i ambicions de la protagonista, una grangera que serà en un futur una assassina en sèrie i una de les protagonistes del film ‘X’.
‘Project Wolf Hunting’, de Kim Hong-sun, qui també ha visitat el Festival de Sitges, ha estat reconeguda amb el premi especial del jurat. Així mateix, ha rebut una menció especial a la millor edició de so, muntatge i coreografia d’especialistes d’escenes perilloses. La cinta tracta sobre un grup de perillosos delinqüents coreans que han de ser traslladats en un vaixell de càrrega de Manila a Busan.
El jurat també ha distingit ‘Fumer fait tousser’ i ‘Incroyable mais vrai’, les dues pel·lícules del francès Quentin Dupieux que anaven a competició, amb el premi al millor guió ex aequo. “Les meves pel·lícules són de cinema fantàstic, diferents i atípiques, i no són ‘mainstream’, i per això encaixen amb el públic d’aquest festival”, va dir Dupieux, director de la cinta ‘Mandíbules’, en roda de premsa. El cineasta també va rebre en aquesta edició el Premi Màquina del Temps.
‘Irati’
La història mitològica basca, que se situa al segle VIII, ‘Irati’, de Paul Urkijo, també ha rebut dues distincions amb el premi del públic i el premi als millors VFX, ex aequo amb ‘Hatching (Ego)’.
A més de la menció per ‘Project Wolf Hunting’, el palmarès també ha inclòs una menció especial per la directora de ‘Nightsiren’, Tereza Nvotová, i les actrius del film Natalia Germani i Eva Mores.
Noves Visions
El premi a la millor pel·lícula Blood Window ha estat per ‘Huesera’, de Michelle Garza; al millor llargmetratge Anima't, per ‘La otra forma’, de Diego Guzmán; al millor curtmetratge Anima’t, per ‘Ecorchée’, de Joaquim Herisse i a la millor pel·lícula Òrbita, per ‘H4Z4RD’, de Jonas Govaerts.
Com ja es va anunciar, 'Cerdita', òpera prima de Carlota Pereda, va rebre el premi Méliès d'Or atorgat per cinquè any consecutiu per la Federació Internacional de Festivals de Méliès. L'altre guardó va ser pel curtmetratge 'From Beyond'. El Méliès d’Argent a la millor pel·lícula ha estat per ‘Nightsiren’, de Tereza Nvotová, i pel curtmetratge ‘La machine d'Alex’, de Mael Le Mée. Mentre, el premi Brigadoon Paul Naschy al millor curtmetratge ha estat per ‘El semblante’, de Raúl Cerezo i Carlos Moriana.
Crítica
‘Something in the Dirt’, d’Aaron Moorhead i Justin Benson, ha rebut el premi de la crítica José Luis Guarner al millor llargmetratges de la secció oficial a competició; ‘Huesera’, de Michelle Garza, el premi Citizen Kane al director revelació, i de ‘The Newt Congress’, de Matthias Sahli i Immanuel Esser, el premi al millor curtmetratge de la secció oficial a competició.
Pel que fa els reconeixements del Carnet Jove, ‘You Won't Be Alone’, de Goran Stolevski, ha rebut el premi a la millor pel·lícula de la secció oficial a competició, i ‘Jurassic Punk’, de Scott Leberecht, el premi a millor pel·lícula Sitges Documenta.
A la categoria SGAE nova autoria, ‘Tornar a casa’, d’Ariadna Pastor, ha estat reconeguda amb els premis a la millor direcció i guió, i ‘Sweet Side’, de Valentín Cremona, millor música original.
Públic
‘Irati’ ha rebut el premi del públic de la secció oficial a competició; ‘Deadstream’, de Joseph Winter i Vanessa Winter, el premi del públic panorama fantàstic, i ‘Sissy’, de Kane Senes i Hannah Barlow, el premi del públic midnight x-treme. El premi del públic Focus Àsia ha estat per ‘The roundup’, de Lee Sang-yong.
55è Festival de Sitges
Mònica Garcia, la directora general de la Fundació del Festival de Sitges, ha destacat que aquesta és l’edició amb més assistents que ha tingut. De fet, ha indicat que l’assistència ha crescut un 10,5% més respecte les xifres habituals del certamen. Ha crescut també un 6,3% la recaptació.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!