‘Ganes de Brassens’: el nou àlbum del vilanoví Dumingu posa rumba catalana . EIX
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
24-10-2022 14:52
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’inconformisme, la rebel·lia, la poesia… Els valors del francès Georges Brassens, un dels intèrprets melòdics més emblemàtics del segle XX i abanderat de moltes causes, reviuen ara amb força, a ritme de rumba i en català, de la ma de Dumingu. L’intèrpret de Vilanova i la Geltrú presenta, en el seu segon àlbum, titulat “Ganes de Brassens”, deu temes originals del màxim exponent de la ‘chanson française’.
En el nou treball, que estarà disponible a partir d’aquest mes d’octubre a totes les plataformes digitals, Dumingu ha editat peces famoses de Brassens i les ha adaptat a la rumba, aquest gènere musical tan català. De fet, el cantant de Vilanova i la Geltrú defineix el seu estil com a rumba d’autor, amb l’esperit juganer que el caracteritza. “L’àlbum és un punt de trobada irreverent entre la ‘chanson française’ i la rumba catalana”, resumeix David Andreu, ‘Dumingu’.
“Ganes de Brassens” inclou cançons memorables inspirades en el cantautor francès com ara “El goril·la” (Le gorille), “Les parelletes que als bancs es fan petons” (Les amoureux des bancs publics) o “La mala reputació” (La mauvaise réputation). De fet, aquesta darrera va ser amb la qual Dumingu va començar aquesta aventura musical. “Vaig començar traduint aquest tema i el resultat va ser una rumba molt simpàtica. Vaig continuar amb Ximplets i també em va agradar la peça que va sortir… Quan ja tenia tres cançons, ens vam adonar – amb el productor – que, si continuàvem, podíem tenir tot un disc de versions rumberes de Brassens. La veritat és que ha estat un repte molt interessant traslladar cançons de l’estil de la chanson francesa a la rumba catalana”, confessa Dumingu.
“He descobert la veritable dimensió de la traducció de cançons, ja que requereix d’una recerca intensa de vocabulari per tal d’ajustar la mètrica i el sentit original del que significa o diu l’autor”, valora el cantant català. El projecte té una gran influència del productor, Vidal Soler, que va saber fer veure a Dumingu el valor de les traduccions de les lletres de Brassens, de qui es va complir el centenari del seu naixement l’any passat.
Dumingu, fidel al seu estil sovint inclassificable, ha convergit de forma natural amb el de Brassens, en un àlbum amb cançons enganxoses i divertides, plenes de jocs de paraules. Però no ha estat sol en aquesta feina. A més dels seus acompanyants habituals en les gravacions, Vidal Soler, Marc Dino Gómez i Jordi Mestre, ha sumat ara col·laboracions notables com la de Jordi Pauli, amb la tenora; Berta Gala, amb la trompeta; Irene Augé, amb l’acordeó i Fanny Abela, amb el violí. El grafisme del disc, que firma el dissenyador Jordi Duró, també sap captar el caràcter de Dumingu i l’imaginari de Georges Brassens. ‘
Ganes de Brassens’ ha absorbit completament a Dumingu des de que es va donar a conèixer amb el seu primer treball, “Ensèriu?”, i consolida la seva manera particular de fer rumba, renovador d’un gènere amb grans noms com Peret, Gato Pérez o els Amaya. Dumingu s’ha guanyat ja un lloc en l’espai de la creació musical en català, amb lletres que reprodueixen un català popular. Com reconeix Dumingu, la rumba reflecteix l’alegria de viure, l’esperit de festa i de viure al costat del mar.
Entre música i bona cuina
La proposta de Dumingu és, sens dubte, una experiència tan diferent que prova amb formats originals com els showcooking, unes combinacions de cuina marinera i música, que reserva per als seus concerts fora de Catalunya. En aquestes trobades, l’autor crea una atmosfera especial entre el públic, amb un sopar en el qual s’aprèn a cuinar un plat de pescadors, es continua amb el tast del plat i s’acaba amb un concert.
Combinar cuina i música està resultant estimulant per als casals catalans, com els de Luxemburg i Berlin, on Dumingu va posar la música i la classe de cuina, i el casal va proporcionar els ingredients per preparar l’all cremat, un plat típic de la costa catalana que consisteix en un suquet de peix i patates. El dia 14 d’octubre, Dumingu tornarà a organitzar un showcooking al casal català de Marsella i la idea és seguir repetint l’experiència en altres casals d’arreu del món.
Ensèriu?
El primer disc de Dumingu, “Ensèriu?” publicat e 2020, inclou 10 temes molt diferents però que, alhora, formen una unitat com a proposta musical. Va ser el fruit d’una minuciosa creació, que va necessitar de dos anys per trobar les frases i el so adequat, motiu pel qual es va convertir en el treball fundacional de l’estil Dumingu. Amb producció de Vidal Soler i gravació de Jesús Rovira, de la Casa Murada, l’àlbum es troba disponible a totes les plataformes digitals i els seus videoclips estan disponibles a Youtube.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!