Art i disseny

L’Escola Municipal d’Art Arsenal de Vilafranca, cinquanta anys d’art al Penedès

Albert Abella: “la creativitat i el desig d’innovació són les qualitats més destacades de l’alumnat de l’Escola Arsenal”

L’Escola Municipal d’Art Arsenal de Vilafranca, cinquanta anys d’art al Penedès. EIX

L’Escola Municipal d’Art Arsenal de Vilafranca, cinquanta anys d’art al Penedès. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Escola Municipal d’Art Arsenal de Vilafranca del Penedès ha conclòs les celebracions dels cinquanta anys de transformacions i d’aprenentatges, experimentació i recerca en el camp de les Arts Plàstiques i el Disseny. L'escola imparteix Cicles de Formació Professional Mitjans i Superiors i diferents tallers d’art oberts a tothom. La Joieria és un dels estudis oficials del Centre i és referent a Catalunya.

Quins són els orígens de l’Escola i per què es va fundar fa cinquanta anys?

Va néixer l’any 1971, amb el nom d’Escola d’Art 71, a Sant Sadurní d’Anoia, per iniciativa d’un grup de professionals de les Arts i el Disseny i el suport de Mn. Aragonés i la parròquia de la mateixa població, amb la voluntat de crear una escola d’art a la comarca del Penedès. Els primers cursos s’impartien als locals de La Llar, amb l’orientació i assessorament pedagògic de l’Escola Massana de Barcelona. L’any 1978, va assolir el reconeixement oficial com a Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics en les especialitats de Disseny Gràfic, Procediments Pictòrics, Esmalts, Joieria i Ceràmica. El reconeixement per part del Ministeri d’Educació, va permetre oferir la titulació oficial de Graduats en Arts i oficis Artístics, a la vegada que vinculava acadèmicament l’Escola a l’Escola Llotja de Barcelona. L’any 1982, les necessitats d’espai, va comportar traslladar el Centre a Vilafranca; a partir del 1985 va ocupar l’actual seu, al carrer de la Parellada, a l’edifici dels Trinitaris.

Quan i per què va anomenar-se Escola Municipal d’Art Arsenal?

El 1992 la reforma de Llei d’Ordenació General del Sistema Educatiu (LOGSE) i la desaparició dels estudis d’Arts Aplicades i Oficis Artístics, per diferents circumstàncies, va fer que el 1999 l’Escola iniciés un procés de transformació per adaptar-se a la nova ordenació dels ensenyaments artístics. Amb la missió de replantejar els objectius de l’Escola d’acord amb el nou Mapa Escolar proposat pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, va potenciar la vocació, de més que ser un centre de formació, havia volgut ser un lloc de reflexió i promoció de l’activitat artística. A partir d’aquí, el 1999, es va crear Arsenal, un projecte d’activitats artístiques, concebut com a transformació de l’Escola i alhora com a continuïtat de l’activitat artística.

Què fa l’Escola i per a qui va dirigida?

L’Escola és un Centre d’art, que depèn a nivell de titularitat de l’Ajuntament de Vilafranca i a nivell educatiu, del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Impartim estudis oficials d’Arts Plàstiques i Disseny per a persones que tinguin la voluntat de dedicar-se a aquest sector o que vulguin adquirir i/o completar coneixements. Ens centrem en tres famílies: gràfica interactiva, audiovisual i impresa. La Joieria és un dels nostres estudis oficials i referents de Catalunya. També havíem tingut des de fa poc la Ceràmica i Pintura com a ensenyaments oficials.
Per una banda, fem Cicles de Formació Professional Mitjans i Superiors d’Arts Plàstiques i Disseny,  de formació reglada; i, a més, com a formació no reglada, tenim tres tipus d’oferta; una li diem “Recursos per emportar”, la qual consisteix a “portar” els nostres coneixements i professors a un altre Centre per impartir activitats o tallers; la segona, són els “Recursos”, que són cursos d’estiu, d’especialitats i pot vindre gent de tot el món a donar-los. I la tercera oferta “Formació Continuada” són els tallers oberts, que són els nostres cursos (Ceràmica, Pintura, Joieria i Comunicació gràfica), dirigits a totes les persones que vinguin a fer tallers per adquirir i/o completar coneixements.

Quines són les qualitats primordials?

Considero que una qualitat important és que està molt oberta a l’entorn. Tothom que vulgui pot venir a visitar l’escola i veure el que fem sense cap compromís. Podrà descobrir que el 80% de les coses que es fan són reals, és a dir, el que expressem, el nostre interior, el representem a través d’un projecte material. Exposem les nostres idees i estan totalment obertes a la crítica. Una altra cosa rellevant és que anem per les “voreres”, l’escola cau en el risc alhora d’expressar el que sent, ja que és una entitat d’art i toquem els límits del que està permès i el que no. Per altra banda, la creativitat i el desig d’innovació han estat i són les qualitats més destacades en l’activitat de qualsevol alumne.

Ha passat per diferents etapes al llarg de cinquanta anys. Actualment, com està posicionada en el sector?

Al llarg de cinquanta anys de docència ha estat i és un lloc d’aprenentatge i de treball, experimentació i recerca de nous recursos en el camp de les Arts Plàstiques i el Disseny. Actualment, tenim alumnes tant del Penedès, com de Vilafranca i Catalunya. Som una escola comarcal i petita, al voltant de 200 alumnes. Així i tot, és referent, per exemple, en l’àmbit de Joieria a Catalunya. En l’àmbit pedagògic, tenim metodologies que no les té qualsevol altre escola, per exemple la d’Aprenentatge Basat en Projectes (ABP); formem professors a Barcelona, Lleida, amb els nostres recursos. Pel que fa a resultats pedagògics, premis i projectes finals, també estem molt bé posicionats, entre les 6 primeres de 25 escoles d’Art de Catalunya.

A més, el recorregut de cinquanta anys indica que persones i empreses i institucions, tant públiques com privades, han gaudit dels avantatges que suposa la proximitat d’un Centre d’Art a la comarca del Penedès.

Com encara el futur aquest Centre d’Art?

Arsenal treballa per respondre a les noves necessitats de formació, ampliant l’oferta d’ensenyaments amb Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior de les famílies de Comunicació Gràfica i Joieria Artística. En aquests moments des de fa tres anys som centre pilot del Departament per aplicar nous currículums. Per altra banda, fa quatre anys que vam implementar la metodologia d’Aprenentatge Basat en Projectes (ABP), a tots els Cicles Superiors i estarem, durant tot el curs, treballant amb aquest mètode que tracta que els alumnes aprenen a mesura de la pràctica, se’ls hi va plantejant projectes complexos que tenen part de diferents temàtiques i, a partir d’aquí, adquireixen molts coneixements. També estem implementant una assignatura, de Disseny i Sostenibilitat amb l’àrea de Disseny i la Joieria. Una altra acció és la participació en programes d’intercanvi europeus, ERASMUS, que permet a l’alumnat i professors ampliar la seva formació en diversos centres i empreses estrangeres. Altres projectes que estem pensant és instal·lar un hort i fer recuperació de paper.

Des del 2000 està al davant de l’Escola. Com definiria l’etapa com a director?

Soc arquitecte i fa 28 anys aproximadament que arribo a l’Escola com a professor. Vaig descobrir que el que ensenyava a l’alumnat m’omplia de vida i es convertia en una experiència enriquidora. En el 2000 vaig agafar el relleu de la direcció, una decisió molt encertada, ja que en aquesta etapa he anat comprovant que és una entitat acadèmica que et deixa llibertat per decidir de manera autònoma, ser creatiu i experimentar. L’Escola al llarg dels anys ha anant evolucionant i creixent i, veure aquest progrés des de la direcció, és molt satisfactori.

Sempre he mantingut les dues tasques, soc professor de l’àmbit de projectes, especialitat volumètrics, 3D, projectes finals i de l’àmbit de dibuixos tècnics i exerceixo la tasca de director. Durant aquests anys he vist graduar-se alumnes amb un gran potencial i això esdevé que a l’Escola, com és petita i accessible, han pogut experimentar molt.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local