1857-1916

Carlos Abellán: “'En Ramon ja té qui li porti flors' vol celebrar, recordar i recuperar la vida i l’obra de Ramon i Vidales"

Un projecte fet per alumnes del Centre de Formació d’Adults del Vendrell i coordinat pels professors Carlos Abellán i Anna Llovera

El Centre de Formació d’Adults del Vendrell treballa en un projecte de recuperació de la memòria sociohistòrica i de patrimoni literari del Vendrell .

El Centre de Formació d’Adults del Vendrell treballa en un projecte de recuperació de la memòria sociohistòrica i de patrimoni literari del Vendrell .

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Centre de Formació d’Adults del Vendrell treballa en un projecte de recuperació de la memòria sociohistòrica i de patrimoni literari del Vendrell anomenat “En Ramon ja té qui li porti flors”, que tracta de l’escriptor, editor i veí del Vendrell, Ramon Ramon i Vidales (1857-1916) i l’època daurada del municipi als inicis del segle XX.

El professor del Centre de Formació d’Adults del Vendrell, Carlos Abellán, ens explica que el títol del projecte “En Ramon ja té qui li porti flors” és una metàfora per enunciar que “estem recuperant la memòria del vendrellenc Ramon Ramon i Vidales, un personatge important pel Vendrell, però per la circumstància que sigui ha estat poc celebrat i conegut”. Era un escriptor que tractava els costums tradicionals del Vendrell i les relatava amb to d’ironia. Formava part d’una família que té la impremta Ramon; el seu germà Jaume Ramon, també era reconegut per ser un cronista de finals del segle XIX i la gran amistat que va tenir amb l’escriptor Àngel Guimerà, la qual va traspassar a Ramon Ramon.

Abellán enguany va trobar a l’arxiu històric comarcal del Baix Penedès una obra inèdita de Ramon Ramon i Vidales, anomenada “La dèria d’en Fulleraca o La comèdia d’aficionats” (1902). “Quan em vaig topar amb aquesta obra vaig tenir la necessitat de rescatar la memòria d’en Ramon, proposar-li a la professora Anna Llovera de fer un projecte amb els alumnes d’educació secundària que estan en l’últim any i donar a conèixer a la ciutadania del Vendrell qui era Ramon Ramon i Vidales”. A partir d’aquí “vam explicar el projecte a la resta del centre i a diferents especialistes en la matèria amb la finalitat de fer diferents activitats per celebrar, recordar i recuperar la vida i l’obra de l’escriptor Ramon Ramon i Vidales”, afirma Abellán.

La primera acció de la iniciativa ha estat subtitular l’obra de teatre “A Cal Notari” que va estar gravada per Ràdio Televisió El Vendrell el 2018. Abellán ha indicat que a partir d’aquí amb un vessant literari, l’objectiu és transcriure l’obra inèdita “La dèria d’en Fulleraca o La comèdia d’aficionats” (1902) i adaptar-la al català actual amb alumnes del Centre de Formació d’Adults.

La segona part amb un enfocament social i històric,  la intenció és recopilar publicacions dels diaris on va escriure Ramon Ramon (El Vendrellense, Lo Vendrellench i El Baix Penedès) i rescatar la història local i propera, amb la idea de recuperar la memòria social i històrica dels inicis del segle XX a la vila, com els costums i esdeveniments polítics i culturals.

Una de les altres activitats importants en el projecte és l’elaboració, actualització i presentació d’una “ruta literària 2.0” sobre l’autor al Vendrell. “Aquesta ruta ja existeix, però nosaltres tenim la voluntat de veure si podem millorar-la o donar-li un ambient més tecnològic; per exemple, amb un itinerari en format digital amb un seguit d’indicacions, per conèixer a Ramon Ramon i Vidales i la història del Vendrell. És un pont entre el vessant literari del projecte i l’històric”, manifesta Abellán.

El projecte es treballa en diferents assignatures i el coordinen el professor Carlos Abellán i la professora Anna Llovera. “Els alumnes estan molt il·lusionats amb aquesta iniciativa; intento que quedi en constància que aquest treball és part del patrimoni del Vendrell i per la seva ciutadania. Considero que els professors hem de treballar el món local, ja que és més fàcil conèixer el món que ens envolta coneixent el més proper”, assegura Abellán.

Carlos Abellán destaca que “un dels somnis que tenim l’Anna i jo és que finalment l’obra transcrita “La dèria d’en Fulleraca o La comèdia d’aficionats” (1902) estigui signada pel nombre més gran de veïns i veïnes del Vendrell i d’aquesta manera, entre altres, donar-li tota la transcendència possible i que la memòria de Ramon Ramon i Vidales sigui reconeguda”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local