'L'alegria que passa' de Santiago Rusiñol, el darrer musical de creació pròpia de Dagoll Dagom. ACN
ACN/ Carola López/ Carla Mallol |
Barcelona
04-03-2023 15:55
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Dagoll Dagom torna a pujar a l'escenari amb el seu darrer musical de creació pròpia amb l'adaptació d'un clàssic de la literatura catalana: 'L'Alegria que passa', de Santiago Rusiñol. L'espectacle fusiona text, cant, música i dansa i es podrà veure aquest cap de setmana en funcions prèvies i s'estrenarà oficialment dilluns al teatre Poliorama de Barcelona. Dagoll Dagom ha allargat la peça, que originalment només té una vintena de pàgines, fins als 90 minuts. En aquest musical la companyia es retroba amb Àngels Gonyalons, que va interpretar el paper de Blanca en la primera producció de 'Mar i Cel' el 1888. Una obra amb la qual Dagoll Dagom té previst plegar veles definitivament el 2024, coincidint amb el seu 50 aniversari.
Gonyalons ha explicat en roda de premsa que el retrobament amb la companyia de teatre ha estat "feliç i intens". L'actriu ha destacat que 'L'alegria que passa' no és un musical a l'estil Broadway que tots tenim a l'imaginari. "És molt modern i hi ha molt esforç de creació al darrere,", ha afirmat tot afegint que és "molt coral i que tots els personatges tenen el seu moment" de protagonisme.
També repeteix amb Dagoll Dagom l'actriu Mariona Castillo, que va protagonitzar 'Cop de Rock 'el 2011. La resta de l'elenc el completen el Jordi Coll, la Júlia Genís, el Pol Guimerà, el Basem Nahnouh, el Pau Oliver, el David Pérez-Bayona i l'Eloi Gómez, a qui actualment podem veure a 'Golfus de Roma'.
Nou intèrprets encarnen dos mons oposats
Els nou intèrprets encarnen els dos mons de l'obra. Cadascun d'ells representa dos personatges contraposats: un habitant del poble gris i un dels membres de la companyia teatral que arriba a la vil·la. La música és de nova creació i s'interpreta en directe pels membres de la companyia, que són també els encarregats d'interpretar part de la música en escena, tocant el piano o la guitarra en diverses cançons del musical.
'L'alegria que passa' és la història d'un poble gris, monòton i industrial que veu trencada la seva rutina per l'arribada d'una companyia de teatre que ha estat contractada per l'alcalde i amo de l'única fàbrica de la ciutat. Joan, el fill de l'alcalde, s'enamora de la cantant Zaira, l'estrella de la companyia que lidera Clown i del seu carisma i llibertat. Li recorda quan ell mateix va fugir del seu destí, que és substituir al seu pare i casar-se amb la seva promesa, Lina. Però, Zaira està farta d'aquesta aparent llibertat i somnia aconseguir estabilitat i, sobretot, deixar enrere la relació tòxica i d'abús que manté amb Puck, el seu descobridor. Dos mons entraran en xoc a través de l'amor entre contraris, que faran trontollar les estructures preconcebudes.
Aposta pel risc
Anna Rosa Cisquella, productora artística i una de les fundadores de Dagoll Dagom, ha explicat que la trama de l'espectacle convida a reflexionar sobre la condició de l'artista en la societat. Cisquella celebra que Dagoll Dagom hagi apostat per culminar la seva trajectòria amb un projecte de risc i amb una gran implicació emocional. "No ens hem instal·lat en la comoditat, sinó que hem arriscat i, si funciona, serà una nova forma de musical", ha lloat. A parer seu, l'obra de Rusiñol demostra que els clàssics es poden modernitzar i ha detallat que la companyia vol fer arribar aquestes versions actualitzades a les noves generacions i que per aquesta raó entre setmana es faran representacions per instituts i escoles i hi haurà promocions especials pels joves.
"Barreja de totes les arts"
Per la seva banda, el director d'escena i encarregat de l'adaptació del text, Marc Rosich, ha explicat que amb aquesta obra Rusiñol buscava un teatre que "barregés totes les arts i tots els gèneres" i que ells han treballat de la mateixa manera barrejant "dansa, música i text". "Ha estat un procés de dos anys i mig en què hem treballat de manera molt coordinada a vuit mans", ha subratllat referint-se a la feina d'Andreu Gallén (música i direcció musical), Ariadna Peya (direcció coreogràfica) i Anna Rosa Cisquella (producció artística).
Darrer espectacle de creació
'L'alegria que passa' serà l'últim espectacle de creació de Dagoll Dagom que girarà arreu de Catalunya un cop finalitzades les funcions al Poliorama. La companyia preveu tornar a posar en escena 'Mar i Cel', per quarta i darrera vegada, el 2024, just abans de retirar-se. El muntatge coincidirà amb el cinquantè aniversari de la companyia que és tot un referent del musical català.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!