Teresa Costa-Gramunt autora de 'Elogi de l’exlibris'. Eix
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
09-03-2023 18:56
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’autora és Teresa Costa-Gramunt, nascuda a Barcelona l’any 1951, i que des de fa trenta anys viu a Vilanova i la Geltrú.
«Què tenen, els exlibris, que enamoren a primera vista?», es pregunta l’escriptora i dissenyadora d’exlibris. Ho saben els seus enamorats, ja que sovint un exlibris és una petita obra d’art col·leccionable pel seu valor artístic més enllà del convencional paper de personalitzar llibres i biblioteques. Capítol rere capítol, Teresa Costa-Gramunt desgrana a Elogi de l’exlibris la seva aventura artística en aquest camp de la gràfica que hores d’ara encara és força desconegut pel gran públic.
Des de l’any 2014, l’autora té un blog titulat Elogi de l’exlibris, i que ara és també el títol d’un llibre que Costa-Gramunt considera una fita en la seva trajectòria com a dissenyadora i divulgadora de l’exlibris d’ençà l’any 1976 en què va descobrir els exlibris en una biblioteca privada. El seu és un testimoni viu d’una època i d’una activitat creativa minoritària, si bé el món de l’exlibris és exuberant per la seva creativitat. El número d’obres de la dissenyadora s’acosta al 500, i ha dut a terme una activitat expositiva important: més de 100 exposicions al llarg d’una dècada llarga que inclou conferències, tallers d’història i disseny d’exlibris i articles sobre el tema. Des del punt de vista de la història recent de l’exlibrisme, cal esmentar la seva participació en la fundació de l’Associació Catalana d’Exlibristes (ACE) l’any 1989. Actualment n’és la vicepresidenta. En el relat de conjunt cal destacar l’assistència a alguns dels congressos internacionals que cada dos anys organitza la federació internacional d’associacions d’exlibristes, F.I.S.A.E. Teresa Costa-Gramunt explica els avatars d’aquestes jornades i els amics que hi va fer, un dels atractius del planeta exlibrista on gairebé tothom es coneix: artistes, col·leccionistes, editors, historiadors.
En l’escriptura d’aquestes memòries l’autora hi intercala reflexions que alhora que reflecteixen el seu pensament, tant pel que fa a qüestions personals com generals, com ara la seva vocació i la importància del simbolisme en la creació d’exlibris, de manera intermitent, perquè afecta a totes les àrees de la vida, denuncia el paper gens fàcil de la dona en el camp de l’art, per la qual cosa tenen molt d’interès les seves opinions sobre fet artístic. Amb tots aquests ingredients, Elogi de l’exlibris es constitueix en la crònica d’una trajectòria de creació, estudi i divulgació de l’exlibris alhora que és un assaig sobre la pròpia activitat creativa tant en la seva dimensió personal com col·lectiva. Així trobem capítols en els quals l’autora fa memòria i homenatge a personalitats rellevants de l’exlibrisme tant del passat com del present.
En els apèndix es poden llegir textos de l’estudiós de l’exlibrisme Joan-Lluís de Yebra, i del dissenyador gràfic Jordi Ribas. Ambdós parlen de l’estil artístic de l’autora, la qual cosa els lectors podran apreciar en la inclusió d’exlibris en les pàgines d’un llibre on l’escriptora també hi publica una selecció dels seus articles sobre exlibris i exlibrisme, així com inclou una bibliografia de les seves publicacions en aquest àmbit. Per la seva singularitat, és notícia la publicació d’aquestes memòries i reflexions, ara per ara úniques en el seu gènere. El llibre es presentarà a les 19h. de la tarda a la llibreria Ona de Gràcia, (Gran de Gràcia, 217, Barcelona), el proper dia 21 de març.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!