Raül Catasús, fill del sitgetà Joan Catasús, vol cedir a un museu la col·lecció del seu pare. EIX
Susana Nogueira |
Sitges
10-04-2023 22:00
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Raül Catasús amb la voluntat de donar a conèixer el llegat del seu pare, el sitgetà i metge Joan Catasús, bibliòfil, col·leccionista i amb obra particular de gravats exlibris, vol cedir a un museu una col·lecció d’aproximadament 2.500 obres que inclouen planxes, llibres i escrits amb gravats exlibris.
Durant 25 anys, del 1945 al 1970, el sitgetà i metge Joan Catasús pel seu coneixement i estima pels exlibris i l’heràldica, va implicar-se intensament en el món de l’art com a col·leccionista, escriptor i titular d’exlibris. Entre l’obra es pot trobar la col·lecció d’exlibris del mateix Joan Catasús, d’aproximadament 96 exemplars amb gravats que ell encarregava dibuixar a artistes com Frank Alpresa, Francisco Gardeta, Julio Fernández, entre d’altres. “Els exlibris són gravats en la portada d’un llibre que marquen la propietat d’una determinada obra i el meu pare en els seus mostrava la seva vida i les seves passions, com Sitges, la família, la professió i la cultura en el sentit més ampli”, afirma Raül Catasús. Per altra banda, es troba la col·lecció modernista que ell intercanviava o comprava d’altres exlibristes, destaquen els d’Alexandre de Riquer o Josep Triadó i la recopilació d’audiència, per exemple, d’artistes estrangers “que destaquen pel seu treball meticulós, cuidat i amb gran amplitud de temes, com és el cas d’Alfred Cossmann o Guido Balsamo Stella”, comparteix Raül.
Per tal de donar a conèixer l’exemplari i que es doni el valor artístic que li pertoca, té la intenció de dipositar les obres a museus tant de Barcelona o arreu de Catalunya com a la comarca del Garraf i Penedès. Segons Raül Catasús, des d’un punt de vista d’audiència els gravats d’artistes estrangers li agradaria cedir-los a un museu de Barcelona, i tenint en compte una perspectiva local i d’interessos els exlibris modernistes amb gravats encarregats pel seu pare i els comprats d’artistes i exlibristes modernistes, seria interessant que es poguessin exposar en alguna institució del territori, sigui Sitges com a principal destinació o per la comarca, ja que “el cognom Catasús prové d’aquesta zona i s’ha de tenir en compte que el modernisme va arrelar molt i té una tradició molt important en la nostra comarca”.
Catasús afirma que el llegat del seu pare és molt rellevant per “la seva diversitat, ja que compta amb milers de gravats exlibris, centenars de planxes de metall i fusta, llibres i quaderns. M’interessa fer constància que es tracta d’una de les col·leccions privades més extenses de Catalunya i té un especial interès modernista. Per tot això penso que aquest tresor ha de poder ser contemplat de forma pública”.
Per Sant Jordi 2023 l’Associació d’Exlibristes Catalana publicarà un quadern d’exlibris del mateix Joan Catasús. El Raül destaca els 30 exlibris que “la gran ballarina Tórtola Valencia va dedicar i dibuixar pel meu pare”.
Catasús fa saber que el seu pare no només era col·leccionista, també és l’autor de llibres com “Los Exlibris de Frank Alpresa”, “Estudio Histórico sobre Figueroa”, “Heráldica y Exlibris de Inglaterra (tomos I-II)”, “El Grabador Julio Fernández Sáez” i el “Coleccionismo y Simbolismo”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!