Un documental recull la història de la colònia ferroviària de Sant Vicenç de Calders. EIX
Redacció |
El Vendrell
02-05-2023 11:04
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Associació per a la Preservació de la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders presentarà el proper divendres 5 de maig, a les 18.30 h, a la sala polivalent del Museu Pau Casals a Sant Salvador (el Vendrell), el documental La colònia ferroviària de Sant Vicenç de Calders, produït pel Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC). L’audiovisual descobreix la història d’aquesta colònia singular, els espais que la conformen i com era la vida quotidiana per a les persones que hi vivien.
La colònia ferroviària de Sant Vicenç de Calders és l’única colònia ferroviària d’aquestes característiques al nostre país, amb pavellons d’habitatges per als treballadors i serveis comunitaris.
En l’acte, obert a tothom, hi assistiran autoritats del Vendrell; el director del MNACTEC, Jaume Perarnau; la directora del Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova i la Geltrú, Pilar Garcia; el director-gerent de la Fundación de los Ferrocarriles, Adrián Fernández, i el president de l’Associació per a la Preservació de la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders, Edu Martínez. Prèviament a l’acte, a les 16.00 h, les autoritats faran una visita a la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders.
L’Associació per a la Preservació de la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders fa temps que treballa per preservar tota la Colònia ubicada a Sant Vicenç de Calders, posant en valor els pavellons i totes les edificacions de serveis. L’objectiu és posar de relleu la importància d’aquest conjunt a nivell ferroviari i la vàlua dels béns arquitectònics que s’hi conserven, per conservar-lo i perpetuar-lo.
La tasca de preservació s’estén també a museïtzar un dels espais de la Colònia Ferroviària amb elements lligats al món de la Colònia, del tren i de l’estació de Sant Vicenç de Calders. Una altra de les altres línies que ja s’han començat a treballar és la de recollir i conservar la memòria viva dels qui hi van viure i treballar. Una mostra d’aquesta actuació són les visites guiades que s’han organitzat de manera esporàdica, i que es té la intenció d’incrementar-les ben aviat.
La presentació del documental és també un exemple de la voluntat de posar de relleu la importància de la Colònia i de com aquest patrimoni ferroviari és valorat de des de diferents àmbits com el del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i el Museu del Ferrocarril de Catalunya.
Actualment, membres de l’Associació s’estan entrevistant amb diferents candidats de les eleccions municipals del Vendrell per conèixer quin és el seu interès i la seva predisposició per conservar la Colònia Ferroviària.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!