Dia Internacional dels Museus

Música, gastronomia i el retorn del trenet turístic a la Nit dels Museus de Vilanova i la Geltrú

Aquest any els visitants gaudiran de recreacions de personatges vinculats a la història de cada equipament

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilanova i la Geltrú commemora el 13 de maig el Dia Internacional dels Museus amb una jornada de portes obertes i diferents activitats. Enguany, des de les 7 de la tarda i fins a les dotze de la nit, es podran visitar els museus de la ciutat de manera gratuïta i gaudir d'animació amb personatges d'època, actuacions musicals, espais gastronòmics i el trenet turístic, que enllaçarà els diferents equipaments.

Hi participaran el Museu del Ferrocarril de Catalunya, el Museu Romàntic Can Papiol, l'Espai Far, el Centre d'Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes i el Centre d'Art Contemporani La Sala. El poblat ibèric i vil·la romana de Darró oferirà una activitat de recreació històrica durant la tarda de dissabte i la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, que es troba ja en la fase final de les obres de climatització, no participarà en les portes obertes però sí en el programa d'activitats, amb visites a les reserves.

Els vuit equipaments culturals de la ciutat s'afegeixen per desè any consecutiu (amb l'excepció del 2020) a aquesta iniciativa europea. La Nit dels Museus forma part del Dia Internacional dels Museus, que se celebra el 18 de maig. El Comitè Internacional dels Museus (ICOM) organitza anul·lament aquest esdeveniment des del 1977. Per aquesta edició el lema és “Museus, sostenibilitat i benestar". Les activitats organitzades a Vilanova i la Geltrú aniran del 13 al 21 de maig i, a banda de la Nit dels museus hi ha un ventall ampli de propostes.

Personatges, música, gastronomia i trenet

L'animació és una de les activitats destacades de la Nit dels Museus. Aquest any els visitants gaudiran de recreacions de personatges vinculats a la història de cada equipament. Al Museu Romàntic Can Papiol i a l'Espai Far hi haurà actrius i actors que interpretaran personatges històrics relacionats amb la temàtica de cadascun dels espais: senyora i senyor de la casa Papiol, per una banda, i una parella de pescadors del barri de mar a l‘Espai Far.

A la Masia d'en Cabanyes la vetllada es dinamitzarà amb les actrius i actors de l'Escotilló GT, que donen vida als personatges més emblemàtics de la nissaga Cabanyes. En el cas del Museu del Ferrocarril, hi haurà contextualització amb personatges de l'època que van començar a funcionar els trens al país.

Per a totes aquestes propostes els museus han comptat amb la col·laboració de Pere Arenas en el vestuari.

Finalment, a Darró hi haurà l'activitat de recreació històrica “Els rituals ibèrics: la vida quotidiana i la mort” entre les 17 i les 20 h, amb col·laboració d'Ibercalafell.

La programació inclou un any més actuacions musicals a cadascun dels punts gràcies a la col·laboració de l'Escola i Conservatori Municipal de Música Mestre Montserrat i de l'Escola de Música Musicàrea. Les actuacions aniran a càrrec dels estudiants de les escoles, que oferiran concerts d'entre 30 minuts i 1 h de durada aproximadament.

Enguany, en alguns dels equipaments hi haurà la possibilitat de beure i menjar en els seus jardins durant la vetllada. Als jardins de la Masia d'en Cabanyes es podrà gaudir de diferents propostes gastronòmiques, aperitius i sopars, de la mà de Coquo Càtering, al jardí de Can Papiol es podrà beure alguna cosa a càrrec de 12 DO'S i al pati del Museu del Ferrocarril de Catalunya es podrà beure i menjar gràcies a la proposta de Caserco.

El trenet turístic de Vilanova també formarà part d'aquesta jornada, realitzant el recorregut entre la plaça de les Casernes i la Masia d'en Cabanyes, anada i tornada, i amb sortides cada 40 minuts, entre les 19 h i les 24 h. Aquest servei gratuït permetrà comunicar la Masia amb el centre de la ciutat.

Més informació a museusdevilanova.cat

Concurs infantil “Cuidem el planeta”

La Nit dels Museus incorpora enguany un joc adreçat a infants i famílies. Sota el títol “Cuidem el planeta”, i inspirat en el lema del Dia Internacional dels Museus, "Museus, sostenibilitat i benestar", proposa buscar en cadascun dels museus participants tres objectes que expliquen una història sostenible pel planeta.

En cada equipament els infants i les famílies trobaran les butlletes per poder omplir amb els noms d'aquests objectes i, una vegada completades, les podran participar en el sorteig de diferents premis. El joc estarà disponible del 13 al 21 de maig a tots els museus, i la setmana del 22 al 28 de maig es realitzarà el sorteig.

Activitats del 13 al 21 de maig

A més de la Nit dels Museus, entre el 13 i el 21 de maig hi haurà altres propostes gratuïtes per conèixer i gaudir dels museus vilanovins. Des de jornades de portes obertes, visites comentades gratuïtes i visites temàtiques, passant per tallers i activitats familiars, fins a presentacions de llibres, recreacions històriques i exposicions. Podeu consultar tota la programació i reservar la vostra plaça AQUÍ

Tercera edició del #CreaBalaguer

#CreaBalaguer és un projecte col·laboratiu digital entre l'Escola Municipal d'Art i Disseny de Vilanova i la Geltrú i la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, on els alumnes de CFGM d'Assistent al Producte Gràfic Interactiu i de CFGS de Gràfica Publicitària versionen diferents obres de la col·lecció. Aquest 2023 arriba ja a la seva tercera edició amb una selecció de pintures de la col·lecció que enguany s'ha centrat en escenes i retrats col·lectius. Les propostes estaran disponibles a partir del 18 de maig al web wwww.victorbalaguer.cat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local