Prop de 4 mil persones participen en la Nit dels museus a Vilanova i la Geltrú. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
15-05-2023 18:23
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els museus de VNG van rebre la nit de dissabte 3941 visitants, en la celebració de la Nit dels Museus. El Museu del Ferrocarril de Catalunya, el Museu Romàntic Can Papiol, l'Espai Far, el Centre d'Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes i el Centre d'Art Contemporani La Sala van obrir des de les set de la tarda fins a les dotze de la nit per mostrar gratuïtament les seves col·leccions i per oferir propostes complementàries com música, teatre, espais enogastronòmics, exposicions i un concurs infantil.
A més de les portes obertes, les activitats proposades el cap de setmana van comptar amb la participació gairebé nou-centes persones (858), incloent-hi la recreació històrica al poblat ibèric i vil·la romana de Darró.
El Museu Romàntic Can Papiol va rebre 1.567 visitants al llarg de la nit de dissabte i en les visites comentades gratuïtes del cap de setmana, 167 persones. Als jardins del museu, a més, hi van actuar els Combos de Musicàrea i hi havia un espai enogastronòmic de 12 DO's.
L'Espai Far, la nit de dissabte va acollir 467 persones, que van estar acompanyades en la seva visita per personatges que recreaven una parella de pescadors del barri de mar. La Latin Band de l'ECMM Mestre Montserrat va ser l'encarregada de posar música a la vetllada. Sumant les persones participants en les portes obertes del cap de setmana (238), el Far va superar les 700 visites.
Al llarg de dissabte i diumenge van visitar el Museu del Ferrocarril 1.258 persones. La Nit dels Museus, 1.037 persones van gaudir de la col·lecció de locomotores i de les activitats com la presentació del llibre “52 relats de tren i vida”, l'actuació de la Col·lectiva de Flautes Travesseres de l'ECMM Mestre Montserrat, un espai enogastronòmic de Caserco, i una recreació i teatralització històrica de finals del XIX. Es tracta del període de l'arribada del ferrocarril a la ciutat, amb la presència de personatges d'època, en especial, Francesc Gumà i Víctor Balaguer, recreats amb roba de fa més de cent cinquanta anys, del figurista, Pere Arenas.
A la Masia d'en Cabanyes hi van passar 456 persones durant la Nit dels Museus i 57 a les visites comentades del matí. Infants i famílies varen gaudir de les propostes “Plomes i becs”, “Carnet de ball amb indianes” i del joc infantil dels Museus.
A la nit, de la mà dels actors i actrius de l'Escotilló GT, i de Pere Arenas i Jordi Carrillo, els visitants van poder connectar de manera espontània i divertida amb la història dels Cabanyes a través d'una indumentària i un guió rigorós amb el context històric. A la Masia, a més també hi va haver l'actuació del consort de flautes de bec de l'ECMM Mestre Montserrat i un espai enogastronòmic de Coquo.
El Centre D'art Contemporani La Sala va comptabilitzar 414 persones al llarg de la nit dels Museus, i durant el cap de setmana, amb les portes obertes i la visita comentada a l'exposició "Història a l'Oest del Japó", 85 persones més. La música, en aquest espai, va anar a càrrec de Cor Modern de l'ECMM Mestre Montserrat.
La recreació històrica "Els rituals ibèrics: la vida quotidiana i la mort" al poblat ibèric i vil·la romana de Darró, dissabte a la tarda, va comptar amb 75 visitants.
Destacar també que el Trenet, amb el seu recorregut entre la Masia d'en Cabanyes i el centre de VNG es consolida com un recurs indispensable de la Nit dels Museus.
Per la seva banda, el Víctor Balaguer, que es troba ja en la fase final de les obres de climatització, no va participar en la Nit dels Museus, però sí que s'inclou en el programa d'activitats especials, amb visites a les reserves.
El programa al voltant del Dia Internacional dels Museus, que és aquest dijous, 18 de maig, s'allarga a VNG fins al cap de setmana. El Dia Internacional és un esdeveniment que organitza, des del 1977, el Comitè Internacional dels Museus (ICOM). Enguany el lema de la celebració és “Museus, sostenibilitat i benestar".
Projecte de rehabilitació per la casa de Sant Teresa
La Biblioteca Museu Víctor Balaguer continua treballant per ampliar i millorar els seus serveis i instal·lacions, concretament en un projecte per rehabilitar la casa de Santa Teresa i obrir els jardins del Museu. La institució vilanovina ha demanat ajut dels fons Next Generation dins del “Programa de mejora de la competitividad y de dinamización del patrimonio histórico con uso turístico”.
El projecte presentat és “La centralitat cultural de Vilanova i la Geltrú: Projecte de rehabilitació de la casa Santa Teresa i de l'obertura del jardí romàntic als visitants i a la ciutadania”.
El projecte contempla la rehabilitació de la casa Santa Teresa, per tal de condicionar-la com a porta d'accés i com a edifici complementari i de servei a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, pol d'atracció cultural i turístic de la ciutat i del país.
La proposta converteix Santa Teresa en centre de benvinguda al visitant amb la zona de venda d'entrades, un espai d'exposició i venda de productes relacionats amb les exposicions que es realitzin a la biblioteca museu, un servei de cafeteria, i diverses sales per donar servei a les activitats del museu (sala pedagògica, sala d'audiovisual de presentació del museu...). El projecte conserva tots els elements importants de l'edifici, mantenint la volumetria, la façana i l'aspecte original, i té en compte la utilització de materials i la tecnologia necessària per incorporar criteris de sostenibilitat i eficiència energètica.
Pel que fa als jardins, la proposta és convertir-los en un espai molt més obert a la ciutadania i al visitant.
Aquest projecte va en la línia de les propostes que definia el Pla Director de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer recentment redactat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!