Festa Major 2023

El Firart SMP 2023 tanca la segona edició amb bones sensacions

L’organització del Firart assegura que aquesta edició ha començat a consolidar el relleu i també el sorteig de peces i la projecció multidisciplinar

El Firart SMP 2023 tanca la segona edició amb bones sensacions. Firart

El Firart SMP 2023 tanca la segona edició amb bones sensacions. Firart

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després de mig any de feina, l’organització del Firart SMP dona l’edició d’aquest 2023 per tancada. Una edició que, com la primera des que el passat 2022 l’actual equip en prenia el relleu, aposta per arts plàstiques multidisciplinars, artistes joves i novells, i un sorteig d’obres per fer l’art més accessible. “Estem molt contentes de la feina que han fet tots els artistes, de les aliances i suport de mecenes i col·laboradors i sobretot de la resposta del públic, que aquest any ha confirmat la bona acollida dels canvis que vam proposar el passat 2022 amb la nostra primera edició” assegura l’equip organitzador del Firart actual, format per la joiera Joana Salvadó, la il·lustradora Cristina Gallardo i des d’aquest 2023 també per la periodista Joana Sadurní.

L’equip pren el relleu del Firart amb el patrocini de Serveis Mèdics Penedès, després que els impulsors i organitzadors del Firart durant més de trenta anys, Ricard Rafecas, Quim Jubert i Ramon Nadal, decidissin posar un punt i final a la seva etapa. Aquest relleu va anar acompanyat d’alguns canvis principals, com la substitució de la mediàtica subhasta per un sorteig amb butlletes a 10 euros, que destina tots els beneficis a la Festa Major de Vilafranca, la incorporació d’arts de volum com l’escultura, la ceràmica o la joieria, i l’impuls a artistes joves i novells.

A més, aquest any també s’ha dut a terme una exposició al Casal de Vilafranca amb peces inèdites d’inspiració castellera creades per 14 artistes del Firart, mostra que s’ha impulsat amb motiu del 75è aniversari dels Castellers de Vilafranca. D’aquesta exposició n’ha sortit el Premi Castellers de Vilafranca, guardó que suposava la compra d’una peça que s’exposarà a Cal Figarot de manera indefinida i que formarà part d’una mostra col·lectiva el proper 2024 al Fòrum Berger Balaguer. La peça escollida pels verds ha estat una obra de l’artista Imma Raventós.

Un Firart d’èxits

“Enguany hem venut 25 butlletes més que l’any passat, i gràcies a tota la gent que n’ha comprat podrem destinar 5.750 euros a la més típica. A més, també s’han obtingut més beneficis que el passat 2022 en relació a la venda d’obres d’art, i el feedback que hem rebut per part dels artistes que han participat en aquesta edició és molt positiu”, apunten. L’organització del Firart assegura que aquesta edició ha començat a consolidar el relleu i també el sorteig de peces i la projecció multidisciplinar L’interès dels artistes per aquesta fira ja es va veure al mes d’abril: en la primera edició que impulsa aquest equip es van rebre unes 45 propostes d’artistes, mentre que aquest 2023 la crida va atraure una setantena de sol·licituds, de les quals el jurat en selecciona 40 per motius logístics.

Les organitzadores també destaquen la dilatació en el temps del Firart SMP com una fita: a banda dels dies concrets de Firart, que es concentra entre el 24 i el 31 d’agost, també ha format part d’aquesta edició l’exposició amb motiu del 75è aniversari dels Castellers de Vilafranca, s’ha presentat als artistes i les seves disciplines en sessions setmanals a Ràdio Vilafranca durant els mesos de juliol i agost, i el Fòrum Berger Balaguer acull, fins al 15 d’octubre, l’exposició “Dionís, el contacte de l’home amb el que la natura amaga” de Manel Atserà, guanyador del Premi Pinnae del Firart 2022.

“Volem que el Firart sigui cada vegada més no només un mercat d’art sinó també un espai de divulgació, de trobada i intercanvi, i d’impuls per als artistes que hi participen i les disciplines que treballen. Enguany hem vist com s’han apropat al Firart moltes persones joves, que també han comprat obres, i unint això al fet que també hem tingut molts compradors de països estrangers ens demostra que podem ser un bon altaveu per l’art del territori”, comenten des de l’organització.

Per altra banda, les organitzadores remarquen la importància de les aliances i el vincle entre entitats: “el paper de les empreses i mecenes, del nostre patrocinador i de tots els col·laboradors ha estat cabdal i imprescindible. La implicació d’entitats vertebrals de la vila faciliten que el Firart arribi molt més enllà”. En aquest sentit, l’equip valora especialment el sorteig que es celebra al Casal i el Premi Pinnae: “el sorteig de les peces que ens cedeixen els artistes a benefici de la Festa Major és una trobada emocionant a la platea del Teatre Casal, un moment entretingut i agraït que enguany ha comptat amb molts assistents”, apunten.

El sorteig de les butlletes es va transmetre en directe per Ràdio Vilafranca i va comptar amb Arnau Mata Simarro, guanyador del 2n Concurs de l’estampeta de Sant Fèlix, com a mà innocent. Pel que fa al Premi Pinnae, que consisteix en una exposició individual al Fòrum Berger Balaguer, les directores del Firart SMP ho consideren una gran oportunitat: “aquest any la guanyadora del Premi Pinnae és la vilafranquina Júlia Ríos, que és molt jove i que té clar que es vol dedicar a l’art. Que pugui tenir un espai expositiu tan gran i rellevant com el Fòrum Berger Balaguer és una oportunitat que no pot tenir tothom, i estem convençudes que la seva proposta serà tan impactant com la fantasia que ha elaborat en Manel Atserà i que aquests dies ocupa les parets del Fòrum”. El Premi Pinnae suposa un gran aparador i un impuls a la creativitat dels artistes, ja que els planteja el repte de crear una exposició única, individual i pensada pel fòrum i per ser vista per moltes persones, de manera que a banda d’una exposició és també un motor creatiu.

Les organitzadores del Firart conclouen que la feina feta ha aportat els seus fruits, que la gran majoria d’artistes han venut peces, que les arts de volum comencen a ser un dels atractius del nou Firart i que el sorteig, en definitiva, ha aconseguit el seu propòsit de fer l’art més accessible. També agraeixen la implicació de SMP i del gran artista Antoni Vives Fierro, que amb una iniciativa solidària han contribuït a a aportar valor afegit en aquesta edició amb una peça única dedicada al Firart.

Finalment, les directores apunten que a la Vilafranca artística hi queden assignatures pendents: “creiem que una crida als vilafranquins a obrir la ment és necessària. L’art va molt més enllà de la bellesa o les decoracions per les parets del menjador; també hem d’obrir les portes a l’art jove, l’art trencador, a provocacions, a missatges. Al Firart n’hem acollit molts bons exemples i al nostre espai hi seguiran tenint un lloc”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local